woensdag 6 maart 2019

Twee mensen zijn vrij van hiv, nadat ze een stamceltransplantatie kregen met uitzonderlijke immuuncellen die ongevoelig zijn voor hiv.



Onderzoek naar genezing
 
 
 
Beste supporter,
 
 
 
Je hebt het misschien al gehoord, maar dit grote nieuws willen we je niet onthouden. Twee mensen zijn vrij van hiv, nadat ze een stamceltransplantatie kregen met uitzonderlijke immuuncellen die ongevoelig zijn voor hiv. Dat nieuws is vandaag bekend gemaakt op een internationaal congres in Seattle en gepubliceerd in Nature.
 
 
 
Geen hiv-remmers meer
 
 
 
Een Britse patiënt is al anderhalf jaar gestopt met het slikken van hiv-remmers. Een patiënt uit Duitsland stopte 3,5 maand geleden met medicijnen. Bij beiden is met de meest gevoelige testmethoden geen spoor van hiv meer te vinden. Onderzoekers spreken daarom voorzichtig over genezing, maar een oplossing om alle mensen met hiv te genezen is dit nog niet. Daarvoor heeft de behandeling te veel risico's.
 
 
 
Timothy Brown
 
 
 
Twaalf jaar lang was de genezing van de Amerikaanse hiv-patiënt Timothy Brown een uniek medisch verhaal. Dat de manier waarop hij is genezen is herhaald, is een belangrijke ontwikkeling in de zoektocht naar genezing. Nederlandse wetenschappers van het UMC Utrecht waren nauw betrokken bij het onderzoek. "We hebben laten zien dat genezing geen uitzondering hoeft te zijn. Dat wekt hoop en vertrouwen", zegt arts-viroloog Anne Wensing in de Volkskrant.
 
 
 
Onderzoek blijft nodig
 
 
 
"Dit is geweldig inspirerend nieuws en na tientallen jaren van onderzoek een hoopvol resultaat", reageert Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen. "Genezen is de droom van iedereen die hiv heeft, het betekent het einde van levenslang pillen slikken en van het stigma. Maar de zoektocht naar hiv-genezing gaat onverminderd door, want we willen uiteindelijk een genezingsbehandeling die minder ingrijpend is en toegankelijk is voor de 37 miljoen mensen met hiv op de wereld." Daarom blijft Aidsfonds investeren in genezingsonderzoek, bijvoorbeeld naar gentherapie.
 
 
 
lees hoe Aidsfonds genezingsonderzoek versnelt
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten