woensdag 6 maart 2019

Elba aan de Zuiderzee

View this email in your browser
In deze nieuwsbrief: 
Deze eerste nieuwsbrief is een lange. We willen je graag bijpraten over alle dingen die we organiseren. De volgende edities zijn beknopter, dat beloven we! 

Waarom dit project?

In juni is het 100 jaar geleden dat de vrede getekend werd en er een officieel einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal was, had de Grote Oorlog wel degelijk impact gehad op ons land.

Eiland Urk
Zelfs een klein eiland in de Zuiderzee ontkwam niet aan de oorlog. Hoe geïsoleerd Urk in neutraal Nederland te maken kreeg met de Eerste Wereldoorlog. Daar willen we meer over vertellen. 

Interneren
Buitenlandse militairen die in Nederland terecht kwamen moesten in de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd worden, ofwel 'afgehouden van oorlogsvoering'. Daarvoor werden kampen gebouwd in bijvoorbeeld Harderwijk, Groningen en Bergen.

Duivelseiland Urk
Op Urk kwam ook één eenzame barak te staan. Deze was voor Belgische, Franse en Britse officieren die vluchtgevaarlijk waren. Ze vonden het verschrikkelijk op Urk - noemden het eiland het 'Elba van de Zuiderzee' of 'Duivelseiland' - en wilden maar één ding: weer ontkomen en terug naar het front.

Ontsnappen
De ontsnappingspogingen die de militairen ondernamen waren soms simpel, maar andere waren uitgebreid en minutieus gepland. Slechts een enkeling slaagde erin te vluchten.

Antwoorden
Wie zaten er? Waarom precies? Wat deed het met Urk? Hoe was het leven in het kamp en op het eiland? Wat voor rol speelde de overheid? Deze en nog veel meer vragen willen we beantwoorden.

Tentoonstelling 
We plannen een tentoonstelling met unieke objecten die we in de afgelopen paar jaar hebben gevonden. Denk aan een medaille, ansichtkaarten, schetsen, een contract, niet eerder vertoonde foto's en niet eerder vertelde verhalen.

Deze tentoonstelling organiseren Mandy van Dijk (MvD tekst & advies) en Robert Hofman (Stichting Urk in Oorlogstijd) in samenwerking met Museum Het Oude Raadhuis.

Meer over de tentoonstelling 

Boek
De verhalen over het kamp optekenen is wat Mandy van Dijk nu doet. Ze schrijft een verhalend non-fictieboek: een boek dat feitelijk zou moeten kloppen, maar leest als een roman. Ze heeft daarvoor veel archiefwerk gedaan en veel online speurwerk. Ze heeft kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van betrokkenen gesproken. Nu is het een kwestie van alle puzzelstukjes op de juiste plek leggen.

In het voorjaar 2020 moet het boek in de winkels liggen, uitgegeven door Atlas Contact. Noteer het in je agenda.  

3 mei opening tentoonstelling 

De opening van de tentoonstelling in Museum Het Oude Raadhuis (Urk) is geprikt en staat gepland voor vrijdagavond 3 mei om 19.30 uur.
Het wordt een interessante expositie, met audio/video, unieke objecten en foto's, nieuwe feiten en weetjes en een mooie selfie-plek.

Het programma van de openingsavond maken we zo snel mogelijk bekend.

Evenement 'Opening tentoonstelling' op Facebook

Previewavond in Cultuur-eus Tromp de Vries

In de aanloop naar de tentoonstelling organiseren we een previewavond in Cultuur-eus Tromp de Vries op Urk.

Die avond zullen Robert Hofman (Urk in Oorlogstijd) en Mandy van Dijk (MvD tekst & advies) meer vertellen over de totstandkoming van het project. Mandy licht toe hoe ze ging van: 'wat intrigerend, die foto die dorpshistoricus Albert van Urk me liet zien van een kamp op Urk', naar 'hier moet meer mee gebeuren.' Daarnaast vertellen we meer over wie er in het kamp zaten, wat het deed met de Urkers en natuurlijk komend de ontsnappingspogingen ook ter sprake.

Om af te sluiten kunnen de aanwezige bezoekers (alleen die avond, de rest moet wachten tot 3 mei!) een kijkje nemen bij de tentoonstelling die dan in opbouw is in het museum Het Oude Raadhuis.

Ben je erbij, op vrijdagavond 26 april, 19.30 uur?

Evenement 'Previewavond' op Facebook.

Zó komt de tentoonstelling eruit te zien

Alvast een voorproefje op de tentoonstelling, speciaal voor jullie. 
Heb je tips of suggesties voor Elba van de Zuiderzee?

Of het nu voor het boek, de previewavond of de tentoonstelling is: we horen graag je tips, vragen en aanvullingen! Antwoord op deze mail of stuur een berichtje op onze social media. 

Interessante posts op onze nieuwe social media


Volg onze posts op Instagram en Facebook. Hieronder voorbeelden van de posts van de afgelopen 10 dagen. Klik op de foto om de post te lezen op Facebook. 

Agenda 

Vrijdag 26 april 2019, 19.30 uur


Vrijdag 3 mei 2019, 19.30 uur


Voorjaar 2020

 

Previewavond in Cultuur-eus Tromp de Vries 

Opening tentoonstelling in museum Het Oude Raadhuis 

Uitkomst boek 'Elba van de Zuiderzee'

Elba van de Zuiderzee wordt mede mogelijk gemaakt door:

Like ons op Facebook, volg ons op Instagram, bezoek onze website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten