woensdag 27 maart 2019

Eieren bewaren doe je zo / Marmiton


Moeten eieren in de koelkast bewaard worden? Hoelang kan je eieren bewaren? En eieren invriezen, mag dat? In deze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart.

Eieren bewaren in de koelkast: wel of niet?

Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.

Hoe eieren bewaren?

  • Eieren bewaren het best als je ze koel en droog houdt, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast. Was eieren niet af. Anders verwijder je het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen.
  • Bewaar eieren uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, uien, prei, kaas... Eieren hebben een poreuze schaal waardoor ze gemakkelijk vreemde geuren kunnen opnemen.
  • Leg de eieren met de puntige kant naar beneden. Zo blijft de dooier mooi centraal en wordt de luchtkamer, die aan bolle kant zit, niet zo samengedrukt.
  • Wanneer een ei een barst oploopt (bijvoorbeeld op weg van de winkel naar huis), is het gevoeliger voor bederfbacteriën. Breek het daarom volledig open, bewaar het niet langer dan twee dagen in een luchtdicht potje in de koelkast. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.

Hoe lang blijven eieren goed?

Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Deze datum is 28 dagen later dan de dag waarop de eieren gelegd zijn.

Hoe gekookte eieren bewaren?

Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard en binnen de week worden geconsumeerd.

Eieren invriezen, kan dat?

Eieren invriezen in z’n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie. Eigeel of eiwit los invriezen in een luchtdicht doosje kan ook. Let wel, de structuur van eigeel verandert door het invriezen. Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.

Hoe een ei testen op versheid?

Een ei testen op versheid kan je makkelijk zelf doen met deze trucjes.

De drijftest

Leg het ei in een liter water en voeg 100 gram zout toe. Een vers ei blijft plat op de bodem liggen. Drijft het ei, dan is het niet meer vers. Hoe meer de bolle kant boven komt drijven hoe ouder het ei is.

De breektest

Breek een ei in een diep bord. Bij een vers ei zie je een ronde stevige dooier en doorzichtig wit van ei dat weinig uitloopt. Hoe ouder het ei, hoe wateriger het eiwit is en hoe platter de dooier.

De schudtest

Schud je een vers ei zachtjes heen en weer bij je oor, dan hoor je vrijwel niets. Doe je hetzelfde met een ouder ei, dan hoor je de inhoud bewegen.

De roltest

Laat een ei rollen. Bij een oud ei zit de dooier in het midden. Hierdoor rolt het lang en stabiel. Een vers ei zal bij het rollen lichtjes waggelen.

''Als je altijd normaal probeert te doen, zal je nooit ontdekken hoe bijzonder je kunt zijn.''


zaterdag 23 maart 2019

Bewegingsvrijheid Chinese advocaat ernstig beperkt

Vluchtelingenwerk Nederland



Vluchtelingenwerk Nederland
Beste Brigitte,

Vandaag kunnen we twee positieve ontwikkelingen over de lange wachttijden voor de asielprocedure voor vluchtelingen delen. Sinds november 2018 hebben we veel tumult gemaakt over de lange wachttijden voor de asielprocedure. Dit deed veel stof opwaaien in Den Haag, maar ook bij de IND. We hebben in ieder geval bereikt dat er bij de IND meer geld beschikbaar is gekomen om nieuwe medewerkers aan te nemen. Helaas zijn de effecten hiervan nog niet meteen zichtbaar, maar we hopen dat op termijn de wachttijden voor de asielprocedure weer zullen afnemen.
Je ontvangt deze mail omdat je onze actie over lange wachttijden voor vluchtelingen steunt en hierover updates wilt ontvangen.

Met vriendelijke groet,

VluchtelingenWerk Nederland

Actievoeren maakt een verschil! / amnesty International

Op 8 maart (Internationale Vrouwendag) gingen op verschillende plekken in Oekraïne vrouwen de straat op. Zo ook Vitalina Koval, boegbeeld van de Oekraïense LHBTI- en vrouwengemeenschap. In het verleden werd Vitalina tijdens protesten meerdere keren aangevallen en bedreigd.
Vorig jaar kwamen we voor haar in actie. Jij was een van de mensen die Vitalina een kaartje of een brief stuurden aan de autoriteiten en vroegen om haar te beschermen.
De acties hebben zin gehad! Dit jaar kregen Vitalina en haar collega’s uitgebreide bescherming van de politie. Lees hier het hele artikel.
Actievoeren maakt een verschil! Hartelijk dank voor jouw bijdrage.

vrijdag 15 maart 2019

Brexit

Fokke en Sukke

Als vader zijn seksuele wil oplegt / Manon Uphoff

Als vader zijn seksuele wil oplegt

Cultuur
Iris Pronk
Manon Uphoff (56): ‘Ik moest niet alleen een nieuwe vocabulaire ontwikkelen, maar ook het gereedschap zelf maken. De hamers, de beitels en de spijkers om die taal mee te maken, waren er niet eens.’ © Werry Crone
Interview
Manon Uphoff schreef ‘Vallen is als vliegen’, een indringende roman over seksueel geweld in een gezin, deels gestoeld op eigen ervaringen. Ze zocht lang naar een toereikende taal. ‘Ik wilde alle personages niet in beginsel al beroven van menselijke waardigheid.’
Haar oudste halfzus was overleden na een val van de trap, op 69-jarige leeftijd. Schrijfster Manon Uphoff kreeg het nieuws op 13 november 2015 en dacht: ik voel helemaal niks, nou oké, ook prima.
Met de zus in kwestie had ze al jaren geen contact meer. Henne Vuur (niet haar echte naam) was geen prettig gezelschap: ze was al wat ouder, arm, alleenstaand en in de laatste jaren van haar leven at ze niet meer. “We wisten allemaal dat ze zich doodhongerde”, vertelt de schrijfster in een Utrechts café. Een gegeven waarover zij en haar andere zussen en broers de schouders ophaalden.
Enkele uren na het doodsbericht ging Uphoff in bad – en begon te huilen, ze kon niet meer stoppen. In eerste instantie bracht ze haar tranen niet in verband met Henne. Maar in de maanden daarna was ze volkomen van de wereld, ‘beroofd van mijn gevoelsleven’. “Alsof ik geen ziel had, een huls was. Toen dacht ik: dit kan niet goed zijn. En ondernam ik de mentale wandeltocht naar mijn zus.”
Uphoff schrijft én spreekt in metaforen, in literaire, zich vertakkende zinnen, waarin ze soms een pauze inlast. “Ik moest over een vergiftigd pad teruglopen naar onze jeugd. Waar is het begonnen dat ik vond dat Henne niet langer de moeite waard was? Dat ik niets met haar te maken wilde hebben, bang was om op haar te lijken?”

Macht

Het antwoord op die vragen is ‘Vallen is als vliegen’, Uphoffs nieuwe roman met een worteling in de werkelijkheid. Daarin ontvouwt zich een benauwende wereld waarin een vader, Holbein en ook Minotaurus genoemd, over vier meisjes heerst: zijn twee stiefdochters Henne en Toddiewoddie en zijn twee eigen dochters, de ik-vertelster en haar jongere zusje Libby. Hij onderwerpt ze alle vier aan zijn seksuele wil, terwijl hij hun moeder op afstand houdt. Vader Holbein speelde ook zijn kinderen uit elkaar. De vertelster was zijn lieveling, op haar bracht hij zijn liefde voor kunst en literatuur over. Op Henne en Toddie keek hij nadrukkelijk neer.
Het lezen van ‘Vallen is als vliegen’ is een beklemmende ervaring, door de afwisseling van suggestieve en concrete zinnen, surrealistische beelden, mythische verwijzingen, en door de ironische, laconieke toon waarop Uphoff soms expliciete seksuele handelingen beschrijft. Ze botsen met de kinderwereld, staan in scherp contrast met de wafelijsjes en de kleutertekeningen, de gewone kinderattributen.
Uphoff trekt de lezer langzaam mee in het labyrint van de vier meisjes: “In dit huis, dat er aan de buitenkant zo onopvallend uitzag, deze eenvoudige bakstenen woning met slechts één gashaard in de erkerkamer, een onverwarmde achterkamer en bovenruimtes, een buiten dat ‘het plat’ werd genoemd, en twee steile trappen (die in mijn rijk geornamenteerde dromen Escher-achtig verschijnen en verdwijnen in een peilloos, zuurstofloos blauw), leerden wij de Minotaurus al vroeg kennen.”

U wilde het verhaal eerst niet vertellen, waarom niet?

“Nadat mijn zus van de trap viel, heeft het nog een jaar geduurd voordat ik iets over haar durfde te zeggen. Al die tijd was ik aan het knokken met mezelf, alsof ik een zevenkoppige slang was en ik probeerde al die koppen eraf te kappen. Van: sodemieter op, ik wil die rommel en ellende niet. Ik had dit verleden opgeborgen zodat niemand erbij kon, ik trok er alleen als schrijver af en toe iets uit, een detail of motief voor een verhaal.
“Ik zie nu dat zulk groot machtsmisbruik alle gezinsleden berooft van hun taal. Ze voelen zich zó besmet en anders en niet welkom in de wereld, zó eenzaam. Mijn zussen, broers en ik spraken niet met elkaar over onze gedeelde geschiedenis. Dat zwijgen en keurig netjes blijven is één van ons uiteindelijk fataal geworden. Zwijgen tot je letterlijk sterft, tot je erin stikt.”

U heeft veel aandacht besteed aan taal en vorm, het mocht vooral geen chronologisch verteld verhaal worden.

“Ja, ik moest niet alleen een nieuwe vocabulaire ontwikkelen, maar ook het gereedschap zelf maken. De hamers, de beitels en de spijkers om die taal mee te maken, waren er niet eens. Er waren alleen die beperkte begrippenparen, zoals slachtoffer en dader. Die doen geen recht aan het weefsel, het web om alles heen, de inbedding in de zwijgende samenleving.”

U schrijft in uw roman slechts één keer ‘incest, de musical’. U houdt duidelijk niet van psychologiserende woorden of hulpverleners-jargon.

“Nee, dergelijke taal is reducerend en verplattend. Het is alsof je een enorme hoeveelheid ingrijpende, chaotische en kronkelige ervaringen hebt, die op een nachtmerrieachtige manier fascinerend zijn – alsof je die allemaal bij elkaar pakt en in één la gooit. En daar plak je dan een label op: ‘Misbruik’. Alles wat je verder over het onderwerp tegenkomt, gaat in dezelfde la. Opgeruimd staat netjes.
“Het is een bekend mechanisme in onze samenleving: we sluiten dit soort verhalen het liefst op als huiveringwekkende, onwelkome uitwassen. En de verteller zetten we weg als geknakt en gebroken of juist als een strijdlustig slachtoffer. Of we sturen het slachtoffer met pek en veren het bos in, want het klopt niet, het kan niet waar zijn. Zo zegt de samenleving eigenlijk: dit zijn individuele, specifieke verhalen – van ánderen. Gelukkig niet van ons.
“Ik vind het interessanter om verder te kijken dan begrippen als slachtoffer en dader en de dynamiek te bestuderen waarbinnen extreem intieme opgedrongen relaties zich ontwikkelen. Bij misbruik vindt er een bezetting plaats van je fysieke en mentale zijn, in een heel vroeg stadium van je ontwikkeling. Je bent langdurig niet je eigen gebied. Wat houdt dát precies in, hoe werkt dat door? Daar kun je geen eenvoudig, chronologisch verhaal over vertellen, daarvoor moet je dieper graven.”

U wilde van deze gedeelde ervaringen een universele vertelling maken. Waarom was dat zo belangrijk?

“Seksueel geweld is een zó veel voorkomende ervaring, het wordt tijd dat we dat opnemen als onderdeel van onze samenleving: een verzwegen, gistend, onder de oppervlakte kolkend verschijnsel dat veel vaker voorkomt dan we nu graag willen erkennen. Daarom wil ik mijn ogenschijnlijk specifieke verhaal graag optillen boven het niveau van het individuele poppetje. Het verhaal is voor de Holbeiners in het boek heel persoonlijk, maar verre van uniek.”

De vader in het boek, net als uw eigen vader overleden in 2001, zegt dat hij zich van het misbruik niets kan herinneren.

“Ja, en dat is uiteindelijk vernietigender. Een seksuele daad kent een begin en een einde, er is geen eeuwigdurende bezoedeling. Mensen zijn ongelooflijk veerkrachtig. Als je in de modder valt, dan neem je een douche en ben je weer schoon. Maar wat je niet kunt afwassen, dat zijn de vertakkingen die je aanlegt in je brein. Idealiter zetelt daar het besef dat het leven de moeite waard is, dat jij zelf de moeite waard bent, dat je menselijk bent. Dat besef raakt aangetast, soms zelfs vernietigd. Het is een lange zoektocht om een manier te vinden om dáárover te praten. Ik denk dat het me in mijn roman is gelukt om alle personages, ook de daders en de toeschouwers, de zwijgenden en de wegkruipenden, niet in beginsel al te beroven van menselijke waardigheid.”

Bij wie vond u dat het moeilijkst?

“Ik denk dat ik het moeilijk vond om mezelf die waardigheid te gunnen. En mijn zus, die in 2015 zo jammerlijk aan haar einde kwam en door iedereen, ook door mij, al was weggezet als iets waar je nauwelijks nog aandacht aan hoefde te besteden….”
Uphoff slikt. “Dankzij haar heb ik ontdekt: hé, er is gif in me opgeschoten, ik heb in mezelf al iets vernietigd.”

Dat was het vermogen om van uw zus te houden of om haar te zien als…

“Als de volwaardige mens die ze was met een heel leven, met een waaier aan ervaringen….”

U voert de vader op als Minotaurus, het gevaarlijke mythische wezen met het lichaam van een man en de kop van een stier. Waarom koos u dit beeld?

“Ik geloof niet dat ik het gekozen heb, het was er al. Ik tekende al jarenlang mensen met vogelkoppen, stierenkoppen. Via mijn eigen vader, die zelf een niet onverdienstelijke schilder was, leerde ik als kind al die prachtige tekeningen van Picasso van de stiergod kennen.
“Na het overlijden van mijn zus ben ik als een bezetene gaan knippen met een nagelschaartje, echt obsessief, in de oude kunstboeken die ik geërfd heb. Daaruit ontstonden allemaal Jeroen Bosch-achtige vormen, ook weer stierfiguren.
“Ik denk niet dat ik een ander beeld had kunnen bedenken voor dat wezen dat zo’n bezettingsmacht was. Ik kan het alleen maar omschrijven als iets ontzagwekkends, iets half menselijks, half goddelijks, half dierlijks. Iets groots. Alleen de Minotaurus lijkt daarop.”

Aan het eind van uw roman verzuchten de vertelster en haar zussen: moet het nu de hele tijd over hém gaan, ‘zo’n kleine man, zo’n gewone man, zo’n dode man’?

“Ja, dat is het perspectief van de volwassene, die ook oprecht deernis kan voelen voor de man die deze vader was. Dat hij op zo’n manier een uitweg heeft gezocht voor zijn eigen angsten, verlangens, verdriet, pijn, eenzaamheid, geilheid. Daarmee heeft hij van zichzelf ook een eenzaam mens gemaakt én hij heeft zichzelf beroofd van een positieve nagedachtenis. Die hadden we allemaal heel graag willen hebben.”

Ik voelde als lezer vooral deernis met zijn dochter, het kleine meisje van toen.

“Ja, ik heb nu ook met dat kleine meisje te doen, maar het heeft het me lang gekost om empathie met haar te hebben. Ik beschrijf haar ergens als het laatste poppetje in de Matroesjka, het allerkleinste poppetje dat je niet meer af kunt pellen. Ik heb haar verbanning opgeheven.
“Ik heb lang gedacht: ik zal voorgoed een uit verschillende delen opgebouwde persoon zijn. Dat kan nu eenmaal niet anders. Maar alle schotten zijn nu wel weg, er zijn geen stukken meer die op een troosteloos veldje zijn achtergebleven, die geen plek meer krijgen in mezelf.
“Alleen: er is vrij veel omheen en overheen gegroeid. De volwassen vrouw die ik ben, hoef je echt niet geknakt van mededogen te benaderen. Mijn verhaal is niet ‘het verrotte leven van Floortje Bloem’, ik ben geen gebroken mens en dat zijn mijn nog levende broers en zussen ook niet. Wij mensen kunnen met best veel dingen uit de voeten en ook onze ziel, ons brein, of hoe noem je dat weefsel van het innerlijk, heeft een enorm helend vermogen. Niks is voor altijd verloren.”

Waarom heeft u voor de familie in het boek de achternaam Holbein gekozen, naar de beroemde vijftiende-eeuwse schilder?

“Ik wil me niet verschuilen, ik maak er geen geheim van dat ik betrekkelijk weinig heb verzonnen. Toch wilde ik niet de naam Uphoff gebruiken. Ik vond het een pijnlijke gedachte dat onze levens verengd zouden worden tot de keuzes en de daden van de man die ons verwekt heeft.
“Deze vader dacht wezenlijk dat hij God was en dat hij zijn kinderen voor honderd procent gemaakt had. Ik vind het wel een plezierige gedachte – dat is geen wraak – dat hij daarin ongelijk heeft gehad, dat hij niet de enige vormer van dit bestaan is geweest, en ook niet van dat van mijn broers en zussen.”

Hebben zij uw roman gelezen? Wat vinden ze ervan?

“Ja. Ze zijn… trots.”

Lees ook: 

De Gevangenis Monologen: Theater achter de tralies

Het theaterstuk ‘Gevangenis Monologen’ is gebaseerd op de levensverhalen van echte ex-gedetineerden. Schrijfster Manon Uphoff verdiepte zich in één van hen. ‘Nee, ik begrijp nog steeds niets van rauwe criminaliteit.’

woensdag 13 maart 2019

Oud UvA-student gearresteerd voor kritisch nummer / Amnesty International


maandag 11 maart 2019

de allerlaatste klimaattop

Kama

nieuwe bezoekers uit Turkije

EntréePages vues
Pays-Bas
7
États-Unis
5
Russie
2
Turquie
2
Australie
1
France
1

Mars voor het klimaat

Kama

De burger die popelt om meer te doen tegen klimaatverandering, staat in de regen op de Dam

Klimaatmars Tienduizenden Nederlanders lieten zondag in Amsterdam zien dat zij zich zorgen maken over het klimaat.
Deelnemers met borden en spandoeken tijdens de klimaatmars. Ze vragen om klimaatactie, door politiek en het bedrijfsleven.
Deelnemers met borden en spandoeken tijdens de klimaatmars. Ze vragen om klimaatactie, door politiek en het bedrijfsleven. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
De gemiddelde deelnemer aan de klimaatmars voelt zich weleens alleen, als een roepende in een oprukkende woestijn, maar deze zondag niet. Deze zondag zijn er 40.000 gelijkgestemden naar Amsterdam gekomen om het kabinet op te roepen meer te doen tegen klimaatverandering. Omdat je in je eentje nu eenmaal niet sterk staat. Voor echte verandering moet de regering wakker worden.
De gemiddelde deelnemer op de Dam is geen radicaal. Hij of zij zoekt geen confrontatie, breekt geen stoep open, laat nauwelijks afval achter. Maar hij maakt zich wel zorgen, vaak al lang en, naarmate de hete zomers en lauwe winters toenemen, steeds meer. Zoveel dat hij dat nu – bij uitzondering – een keer wil laten zien. Het is een meewerkende burger die zou willen dat er méér beleid was, zodat hij meer kan meewerken en anderen dat ook gaan doen. Hij hunkert naar schaalvergroting.
Teuna Bongers en partner Marian van Doorne, beiden 59, voldoen aan allerlei stereotypen, dat weten ze zelf ook wel. Al jaren vegetariër, kort haar, wandelaars. Ze hebben net hun regenbroek aangetrokken in de hal van Amsterdam CS en eten nu een bruin bolletje. In de trein vanuit Wijchen hadden ze nog een vriendelijke discussie met een medereiziger die niet naar de klimaatmars ging. „Die meneer had in De Telegraaf gelezen dat we beter geld kunnen besteden aan CO2-reductie in Afrika dan hier”, vertelt Bongers. „Dan zeggen wij: dat kun je óók doen. Het een sluit het ander niet uit. We zijn een van de rijkste landen ter wereld.”
De vrouwen hebben weinig vertrouwen in het concept-klimaatakkoord van het kabinet, waarvan het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving woensdag hun doorrekening presenteren. „We demonstreren bijna nooit”, zegt Van Doorne. „Maar nu willen we de urgentie aangeven. Het land wordt al jaren geregeerd door kabinetten die roepen dat er geen haast is. Alsof uitstellen niet veel meer geld kost. We willen laten zien: wij zijn er ook.”

‘Luchtvaart en industrie worden niet aangepakt’

De overvolle stationshal is de laatste droge plek voordat de massa de stromende regen in stapt op weg naar de Dam. Van daaruit zal de mars door de binnenstad trekken, naar een kleddernat Museumplein. Een parade van poncho’s, paraplu’s en regenpakken. „Regen is het slechtste excuus om niet naar een klimaatdemonstratie te gaan”, zegt Ralf Verbeek, vader van Merel (7) en Sara (9), die een grote roze zwemband om heeft. Ook hij heeft al jaren niet meer gedemonstreerd. „We vinden het belangrijk dat onze kinderen dit meekrijgen. Het gaat om hun toekomst.” Ze proberen groen te leven, vertelt zijn vrouw Petra Wilbrink met een duikbril op haar hoofd.
Dat geldt voor zoveel aanwezigen. Ze eten minder of geen vlees, isoleren hun huis, laten als het even kan de auto staan. Velen vliegen nog wel, maar minder. Ze zijn ongeduldig over het uitblijven van betere treinverbindingen. Er is veel commentaar op de luchtvaart: het idee alleen al dat Schiphol nog kan groeien, het uitblijven van kerosinebelasting, de aandelen KLM die het kabinet onlangs kocht. Ja, dat kon opeens wel snel.
De mensen hebben het gevoel dat zij hun best doen, maar dat het kabinet achterblijft of de verkeerde belangen beschermt. Rob Jetten (D66) is de enige leider van een coalitiepartij die zich laat zien. De linkse oppositie is wel ruim aanwezig met Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP), Lodewijk Asscher (PvdA) en Marianne Thieme (PvdD).
„De luchtvaart en de industrie worden niet aangepakt, maar de lasten worden bij de burger neergelegd”, zegt Diet Groothuis (56), die voor het laatst heeft gedemonstreerd in 1984, toen tegen de kruisraketten. „Daar ben ik zo kwaad over. Daar kan ik om huilen. Daarom moest ik hier gewoon bij zijn. Misschien wordt dit weer een keerpunt.”
Om één uur is de Dam volgestroomd, evenals een groot deel van het Damrak. In de Bijenkorf proberen mensen een stukje af te snijden. Heel even moeten Chanel en Dior wijken voor een druipende stoet die niet in hen geïnteresseerd lijkt.
Activisten van onder andere Milieudefensie, Greenpeace en FNV hebben weken gewerkt om mensen te mobiliseren. Soms is de achterban minutieus gebriefd. Zo tipt OxfamNovib op zijn site duurzaam proviand mee te nemen, zoals „een drinkbeker met kraanwater” of „een of twee stevige boterhammen in een ouderwetse broodtrommel of hip herbruikbaar zakje”.
Manu Busschots, broodtrommel in de hand, is oprichter van een stichting die mensen helpt verduurzamen. „Ik denk dat de organisatoren zich minder vatbaar proberen te maken voor kritiek, over deelnemers die ook naar McDonald’s gaan. Ik weet alleen niet of dit de slimste manier is. Je hoeft McDonalds niet uit te sluiten. Zolang hypocrisie een argument is, komen we er niet, want niemand is perfect.”
(M.m.v. Rik Rutten)

woensdag 6 maart 2019

Elba aan de Zuiderzee

View this email in your browser
In deze nieuwsbrief: 
Deze eerste nieuwsbrief is een lange. We willen je graag bijpraten over alle dingen die we organiseren. De volgende edities zijn beknopter, dat beloven we! 

Waarom dit project?

In juni is het 100 jaar geleden dat de vrede getekend werd en er een officieel einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal was, had de Grote Oorlog wel degelijk impact gehad op ons land.

Eiland Urk
Zelfs een klein eiland in de Zuiderzee ontkwam niet aan de oorlog. Hoe geïsoleerd Urk in neutraal Nederland te maken kreeg met de Eerste Wereldoorlog. Daar willen we meer over vertellen. 

Interneren
Buitenlandse militairen die in Nederland terecht kwamen moesten in de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd worden, ofwel 'afgehouden van oorlogsvoering'. Daarvoor werden kampen gebouwd in bijvoorbeeld Harderwijk, Groningen en Bergen.

Duivelseiland Urk
Op Urk kwam ook één eenzame barak te staan. Deze was voor Belgische, Franse en Britse officieren die vluchtgevaarlijk waren. Ze vonden het verschrikkelijk op Urk - noemden het eiland het 'Elba van de Zuiderzee' of 'Duivelseiland' - en wilden maar één ding: weer ontkomen en terug naar het front.

Ontsnappen
De ontsnappingspogingen die de militairen ondernamen waren soms simpel, maar andere waren uitgebreid en minutieus gepland. Slechts een enkeling slaagde erin te vluchten.

Antwoorden
Wie zaten er? Waarom precies? Wat deed het met Urk? Hoe was het leven in het kamp en op het eiland? Wat voor rol speelde de overheid? Deze en nog veel meer vragen willen we beantwoorden.

Tentoonstelling 
We plannen een tentoonstelling met unieke objecten die we in de afgelopen paar jaar hebben gevonden. Denk aan een medaille, ansichtkaarten, schetsen, een contract, niet eerder vertoonde foto's en niet eerder vertelde verhalen.

Deze tentoonstelling organiseren Mandy van Dijk (MvD tekst & advies) en Robert Hofman (Stichting Urk in Oorlogstijd) in samenwerking met Museum Het Oude Raadhuis.

Meer over de tentoonstelling 

Boek
De verhalen over het kamp optekenen is wat Mandy van Dijk nu doet. Ze schrijft een verhalend non-fictieboek: een boek dat feitelijk zou moeten kloppen, maar leest als een roman. Ze heeft daarvoor veel archiefwerk gedaan en veel online speurwerk. Ze heeft kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van betrokkenen gesproken. Nu is het een kwestie van alle puzzelstukjes op de juiste plek leggen.

In het voorjaar 2020 moet het boek in de winkels liggen, uitgegeven door Atlas Contact. Noteer het in je agenda.  

3 mei opening tentoonstelling 

De opening van de tentoonstelling in Museum Het Oude Raadhuis (Urk) is geprikt en staat gepland voor vrijdagavond 3 mei om 19.30 uur.
Het wordt een interessante expositie, met audio/video, unieke objecten en foto's, nieuwe feiten en weetjes en een mooie selfie-plek.

Het programma van de openingsavond maken we zo snel mogelijk bekend.

Evenement 'Opening tentoonstelling' op Facebook

Previewavond in Cultuur-eus Tromp de Vries

In de aanloop naar de tentoonstelling organiseren we een previewavond in Cultuur-eus Tromp de Vries op Urk.

Die avond zullen Robert Hofman (Urk in Oorlogstijd) en Mandy van Dijk (MvD tekst & advies) meer vertellen over de totstandkoming van het project. Mandy licht toe hoe ze ging van: 'wat intrigerend, die foto die dorpshistoricus Albert van Urk me liet zien van een kamp op Urk', naar 'hier moet meer mee gebeuren.' Daarnaast vertellen we meer over wie er in het kamp zaten, wat het deed met de Urkers en natuurlijk komend de ontsnappingspogingen ook ter sprake.

Om af te sluiten kunnen de aanwezige bezoekers (alleen die avond, de rest moet wachten tot 3 mei!) een kijkje nemen bij de tentoonstelling die dan in opbouw is in het museum Het Oude Raadhuis.

Ben je erbij, op vrijdagavond 26 april, 19.30 uur?

Evenement 'Previewavond' op Facebook.

Zó komt de tentoonstelling eruit te zien

Alvast een voorproefje op de tentoonstelling, speciaal voor jullie. 
Heb je tips of suggesties voor Elba van de Zuiderzee?

Of het nu voor het boek, de previewavond of de tentoonstelling is: we horen graag je tips, vragen en aanvullingen! Antwoord op deze mail of stuur een berichtje op onze social media. 

Interessante posts op onze nieuwe social media


Volg onze posts op Instagram en Facebook. Hieronder voorbeelden van de posts van de afgelopen 10 dagen. Klik op de foto om de post te lezen op Facebook. 

Agenda 

Vrijdag 26 april 2019, 19.30 uur


Vrijdag 3 mei 2019, 19.30 uur


Voorjaar 2020

 

Previewavond in Cultuur-eus Tromp de Vries 

Opening tentoonstelling in museum Het Oude Raadhuis 

Uitkomst boek 'Elba van de Zuiderzee'

Elba van de Zuiderzee wordt mede mogelijk gemaakt door:

Like ons op Facebook, volg ons op Instagram, bezoek onze website