dinsdag 16 augustus 2016

KLIMAATAKKOORD / WINDMOLENRECORD IN NEDERLAND


Op 11 december 2015 werden 195 landen het in Parijs eens over een historisch klimaatakkoord, dat ernaar streeft de temperatuur deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen. Dit akkoord is een goede basis om nu dingen waar te gaan maken. De tijd van wachten op besluiteloze politici is voorbij. De klimaatbeweging groeit als kool en de energierevolutie is niet te stoppen. People power!

 
Het aantal windmolens in Nederland is in 2015 met 153 gestegen. Alle molens samen voorzien al 2,4 miljoen huishoudens van groene stroom. In 2020 moet dat aantal bijna verdubbeld zijn. Greenpeace helpt burgercoöperaties en bedrijven om nieuwe windparken te realiseren.

Ondertussen kwam in Denemarken 42,1 procent van de energie uit windturbines. Een wereldrecord!

 KLIMAATZAAK
Samen met 900 mede-eisers sleepte milieuorganisatie Urgenda de Nederlandse staat voor de rechter in een internationaal opzienbarende klimaatzaak. De regering werd aangeklaagd niet voldoende actie te ondernemen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Op 24 juni gaf de rechter de eisers gelijk. Een unicum in de strijd tegen klimaatverandering. Die strijd is echter nog niet gestreden. Ondanks tienduizenden verzoeken van onder andere vele Greenpeace-supporters, topwetenschappers en bedrijven, gaat de staat toch in hoger beroep. Het blijft echter een hoopvolle ontwikkeling en een voorbeeld voor bezorgde burgers en organisaties in andere landen over de hele wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten