dinsdag 30 augustus 2016

Pieter Steinz (1963-2016)


Pieter Steinz Foto Cleo Campert/HH
Schrijver Pieter Steinz is maandagavond op 52-jarige leeftijd overleden. Hij leed sinds drie jaar aan de ziekte ALS, waarover hij vorig jaar Lezen met ALS publiceerde, een boek waarin hij het verloop van zijn ziekte verbond met de boeken die hij (her)las.
Steinz (6 oktober 1963) werkte van 1989 tot 2012 bij NRC Handelsblad, onder meer als literair redacteur en chef Boeken. Hij schreef ruim vijftien boeken, waaronder Lezen etcetera (2003) en Made in Europe (2014). In dat laatste boek, met 60.000 verkochte exemplaren een bestseller, gaf hij een encyclopedisch overzicht van de cultuur, hoog en laag, die het oude continent verbindt. Steinz was een groot liefhebber van gidsen, rijtjes en overzichten. Hij liet speciale ‘boekwebben’ ontwerpen om de verbanden tussen verschillende boeken grafisch in beeld te brengen. Zoals veel van zijn boeken was ook Made in Europe gebaseerd op een artikelenreeks in NRC Handelsblad. Begin 2012 vertrok hij bij de krant om directeur te worden van het Nederlands Letterenfonds.
Steinz studeerde Engels en oude geschiedenis in Amsterdam, een achtergrond die hij zelf verbond met de wijze waarop hij als criticus te werk ging, nooit schromend om verbanden binnen en buiten de literatuur te leggen. „Misschien komt het doordat ik als historicus en anglist in de literatuurkritiek verzeild ben – en niet zoals zoveel van mijn collega’s als neerlandicus – maar ik schreef en las altijd liever een stuk over een boek of een interview met een schrijver dan een essay over de rol van de kritiek of het vermeende gezagsverlies van de boekbespreker.” Hij schreef ook veel over popmuziek en was enige tijd filmredacteur. In 2015 schreef hij op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekessay Waanzin in de wereldliteratuur en was hij een van de eregasten op het Boekenbal.

deze week, bezoekers uit....

een bezoeker uit Chili, welkom!

Frankrijk

11
Nederland
10
Verenigde Staten
4
Canada
1
Chili
1
Duitsland
1

De Franse Raad van State heeft zich uitgesproken tegen het boerkiniverbod

De Franse Raad van State heeft zich uitgesproken tegen het boerkiniverbod in de gemeente Villeneuve-Loubet aan de Côte d'Azur. Door deze uitspraak kan ook het boerkiniverbod in dertig andere gemeenten worden vernietigd. Volgens de Conseil d'Etat is het boerkiniverbod 'een ernstige en illegale aantasting van de fundamentele vrijheden, te weten de vrijheid van beweging, de vrijheid van geweten en de persoonlijke...

van Greenpeace


Onder het ijs van de Noordpool bruist het van het leven. Maar door klimaatverandering smelt het zee-ijs steeds sneller. Witte dolfijnen, walvissen en koudwaterkoraal verliezen hun natuurlijke bescherming. Enorme vissersschepen trekken het gebied in en laten de bodem omgeploegd achter. Alleen met jouw steun kunnen we de Noordpool blijven beschermen. Steun ons werk voor de Noordpool daarom vandaag nog met een extra eenmalige donatie.
Sleepnetten bedreigen een ongekend mooie onderwaterwereldJe las het misschien al in de laatste Noordpool-update. Niet alleen oliebedrijven zoals Shell en Gazprom azen op de schatten van het Noordpoolgebied. De industriële visserij dringt steeds dieper het nog ongerepte Noordpoolgebied binnen. De enorme bodemsleepnetten vangen alles op hun pad en laten een ravage achter.
»De Noordpool in de gaten houden met satellietbeelden, data-analyse en natuurlijk onze schepen
»Betrokken bedrijven aanspreken. En met succes! McDonalds en Iglo nemen vanaf 2016 geen kabeljauw meer af uit voorheen onbereikbaar Noordpoolgebied
»Nú wetgeving eisen die de Noordelijke ijszee beschermt. Op lange termijn willen we dat de Noordpool een internationaal erkend natuurgebied wordt  
.Op naar een beschermde status voor de Noordpool
De Zuidpool werd in 1998 na jarenlang actievoeren beschermd gebied. Nu is het aan ons om ook het leven op en rond de Noordpool blijvend te beschermen. Met 8 miljoen mensen kregen we Shell vorig jaar uit het Noordpoolgebied. Vandaag pakken we door. Greenpeace doet dit zonder geld aan te nemen van bedrijven of overheden. Alleen zo blijven we onafhankelijk.Waterframe / Alamy Stock Photo
    

donderdag 25 augustus 2016

proxima b

Een nieuwe bewoonbare planeet, en niet eens zo ver wegMet 4,25 lichtjaar van de aarde ligt de nieuw ontdekte planeet op kosmische schaal bijna om de hoek. Maar de huidige technologie duurt het tienduizenden jaren voordat de mens Proxima b, zoals de planeet heet, kan bereiken. Wellicht biedt het zonnezeil uitkomst.

Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waarvoor staat een leeg bureau dan? Albert Einstein


Rotterdams Philharmonisch Orkest benoemt Lahav Shani (27) tot chef



 Lahav Shani

Rotterdams Philharmonisch Orkest benoemt Lahav Shani (27) tot chef

Rotterdam, 23 augustus 2016

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest benoemt Lahav Shani (27) tot chef-dirigent met ingang van concertseizoen 2018–19. Hij volgt Yannick Nézet-Séguin op, die als eredirigent aan het orkest verbonden zal blijven. Lahav Shani treedt aan in het jaar dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn 100-jarig bestaan viert; hij wordt dan de jongste chef-dirigent die het orkest ooit heeft gehad. In zijn eerste periode van vijf jaar zal hij gemiddeld twaalf weken per seizoen met het orkest werken, inclusief tourneeweken. Lahav Shani maakte in juni dit jaar zijn Rotterdamse debuut, waarbij hij behalve als dirigent ook als pianosolist voor het voetlicht trad. Na afloop droegen de orkestleden Shani unaniem voor als hun nieuwe chef-dirigent.

Jongste Rotterdamse chef-dirigent ooit
Als Lahav Shani in 2018 op 29-jarige leeftijd aantreedt, wordt hij de jongste chef-dirigent in de geschiedenis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het orkest zet daarmee een traditie voort in de keuze voor jong uitzonderlijk talent, dat zich in Rotterdam tot wereldklasse kan ontwikkelen. Yannick Nézet-Séguin was 33 jaar toen hij als chef-dirigent begon bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Valery Gergiev werd er vaste gastdirigent op 36-jarige leeftijd. Ook Eduard Flipse, Edo de Waart en James Conlon waren begin 30 toen ze in Rotterdam als chef aan de slag gingen.

Reacties van Lahav Shani, George Wiegel en Yannick Nézet-Séguin
Lahav Shani: ‘Ik ben dolgelukkig. Vanaf het eerste moment voelde ik een zeldzame klik met dit orkest. Het is zo makkelijk om met deze musici te communiceren, ze reageren op de kleinste aanwijzing. Alles wat ik vraag, krijg ik van ze, en meer. En ze houden ervan om risico’s te nemen, net als ik. Nooit op safe spelen, altijd tot het uiterste gaan. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Dat is het mooiste wat je als dirigent kunt meemaken.’

George Wiegel: ‘Het is een mooie traditie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat we steeds opnieuw uitzonderlijk talent weten op te sporen en aan ons te binden. Ik ben er trots op dat we die lijn nu voortzetten met de benoeming van dit unieke talent, zo jong en met zoveel muzikale bagage. Het is fantastisch dat ons orkest zo onverdeeld enthousiast is over Lahav als onze dirigent en zich zo herkent in zijn manier van muziek maken: avontuurlijk, met volle overgave en intens expressief.’

Yannick Nézet Séguin: ‘Ik heb het volste vertrouwen dat Lahav, met zijn zeldzame, waarachtige begaafdheid, de prachtige artistieke reis zal voortzetten waarvan ik met mijn dierbare Rotterdams Philharmonisch Orkest de afgelopen tien jaar al zo heb genoten. Ik feliciteer hem en heet hem van harte welkom bij de Rotterdams Philharmonische familie!’

Korte biografie Lahav Shani
Lahav Shani werd in 1989 geboren in Tel Aviv. Op 6-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen; daarna leerde hij ook contrabas spelen. In 2009 ging hij naar Berlijn om orkestdirectie en piano te studeren. Vier jaar later won hij het prestigieuze Internationale Gustav Mahler Dirigentenconcours. Sindsdien dirigeerde Lahav Shani onder meer het Israel Philharmonic Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Orchestre Nationale du Capitole de Toulouse, het City of Birmingham Symphony Orchestra, de Staatskapelle Berlin, de Wiener Symphoniker en de Wiener Philharmoniker. Lahav Shani’s eerste optreden in Rotterdam als aankomend chef-dirigent is het Nieuwjaarsconcert 2018: de opening van het feestjaar in het teken van het 100-jarig bestaan van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Meer informatie en een interview met Lahav Shani vindt u op www.rpho.nl/lahavshani
 
 

van Amnesty international / Filipijnen

Sinds het aantreden van president Duterte eind juni zijn honderden mensen om het leven gebracht door politieagenten en burgerwachten.

Verdachten van drugshandel op grote schaal omgebracht
In een speech die Duterte tijdens zijn verkiezingscampagne op de nationale televisie gaf, spoorde hij de bevolking aan hun burgerplicht te vervullen en verdachten van drugscriminaliteit op te pakken of te vermoorden. Hij loofde daar zelfs een beloning voor uit.

Sinds hij president is, heeft Durarte zijn belofte drugscriminaliteit uit te roeien meermaals herhaald. Ook riep hij de politie op hun inspanningen op te voeren met de woorden: 'We zullen niet stoppen totdat de laatste drugsbaas, de laatste financier en de laatste drugsdealer zich hebben overgegeven of achter de tralies zitten - of onder de grond als ze daarom vragen'.

Beleid president resulteert in honderden doden
Inmiddels hebben de politie en burgerwachten honderden mensen gedood die als verdachten in drugszaken worden beschouwd. Meer dan 120 van hen zijn nog niet geïdentificeerd. Het buitensporige geweld dat de politie gebruikt is zeer verontrustend en druist in tegen internationale regels.

Vraag de autoriteiten van de Filippijnen om de moorden te veroordelen.

Elke glimlach maakt je een dag jonger


vrijdag 19 augustus 2016

We hebben een doorbraak! Na 9 maanden onophoudelijk campagne voeren, gaan Lidl en Jumbo als eerste supermarkten maatregelen nemen tegen de besmetting van ons voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH

Lidl gaat als eerste supermarkt in Nederland strenge limieten stellen voor de vervuiling van hun producten met MOAH (aromatische koolwaterstoffen) en MOSH (verzadigde koolwaterstoffen). Ook Jumbo neemt maatregelen, al gaan die minder ver. Albert Heijn en Aldi hebben foodwatch laten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren.

MOAH wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn, terwijl MOSH ervan wordt verdacht weefselschade te veroorzaken. De besmetting komt vaak door de drukinkt in de (gerecyclede) kartonnen voedselverpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan je pak spaghetti. Negen maanden geleden startte foodwatch een campagne tegen deze besmetting van ons voedsel: 120 alledaagse voedselproducten werden onderzocht. Zowel producten van Albert Heijn, Jumbo, Lidl als Aldi bleken besmet. Acties, oproepen, gesprekken, kamervragen; we voerden de druk maximaal op om de voedingsindustrie en de politiek erop te wijzen dat zij de verantwoordelijkheid dragen voor dit gezondheidsprobleem dat op ons bordje ligt; de consument.
Daarom zijn we blij met deze belangrijke doorbraak! 
Nu is de politiek aan zet!
Zij moeten de vele bedrijven die nog niks doen, verplichten onze gezondheid serieus te nemen. Al meer dan 100.000 (!) mensen deden mee aan de e-mailactie voor strenge wettelijke normen tegen de besmetting van ons voedsel. Alleen zo kunnen we ook de stilzittende bedrijven dwingen onze gezondheid serieus te nemen


Executie Alireza Tajiki uitgesteld

Credits: IrrawaddyIn een eerdere mailing riepen we op in actie te komen tegen de executie van de 20-jarige Iraanse Alireza Tajiki. Zijn executie stond gepland voor 3 augustus, maar werd op het laatste moment uitgesteld vanwege de wereldwijde aandacht voor zijn zaak. Amnesty blijft zijn zaak volgen. Alireza was 15 jaar toen hij werd opgepakt voor een moord. Hij ontkent schuldig te zijn, maar hij 'bekende' de moord na te zijn gemarteld.

Teken voor vrijlating zieke Saeed Hosseinzadeh / Amnesty international

De Iraanse activist en gewetensgevangene Saeed Hosseinzadeh zit een gevangenisstraf van vijf jaar uit omdat hij op vreedzame wijze actievoerde voor de rechten van burgers in zijn land. Hij protesteerde onder andere tegen de doodstraf. Zijn gezondheid is erg zorgelijk: hij lijdt onder meer aan artritis en heeft een hartaandoening. ©Saeed Hosseinzadeh © Private

dinsdag 16 augustus 2016

KLIMAATAKKOORD / WINDMOLENRECORD IN NEDERLAND


Op 11 december 2015 werden 195 landen het in Parijs eens over een historisch klimaatakkoord, dat ernaar streeft de temperatuur deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen. Dit akkoord is een goede basis om nu dingen waar te gaan maken. De tijd van wachten op besluiteloze politici is voorbij. De klimaatbeweging groeit als kool en de energierevolutie is niet te stoppen. People power!

 
Het aantal windmolens in Nederland is in 2015 met 153 gestegen. Alle molens samen voorzien al 2,4 miljoen huishoudens van groene stroom. In 2020 moet dat aantal bijna verdubbeld zijn. Greenpeace helpt burgercoöperaties en bedrijven om nieuwe windparken te realiseren.

Ondertussen kwam in Denemarken 42,1 procent van de energie uit windturbines. Een wereldrecord!

 KLIMAATZAAK
Samen met 900 mede-eisers sleepte milieuorganisatie Urgenda de Nederlandse staat voor de rechter in een internationaal opzienbarende klimaatzaak. De regering werd aangeklaagd niet voldoende actie te ondernemen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Op 24 juni gaf de rechter de eisers gelijk. Een unicum in de strijd tegen klimaatverandering. Die strijd is echter nog niet gestreden. Ondanks tienduizenden verzoeken van onder andere vele Greenpeace-supporters, topwetenschappers en bedrijven, gaat de staat toch in hoger beroep. Het blijft echter een hoopvolle ontwikkeling en een voorbeeld voor bezorgde burgers en organisaties in andere landen over de hele wereld.

Greenpace, goed nieuws

© Pedro Armestre / Greenpeace
Het is bijna een jaar geleden dat ik je mailde met fantastische nieuws: Shell trok zich terug uit het Noordpoolgebied. Wat een overwinning voor jou, mij en miljoenen anderen. Onze strijd voor de Noordpool is echter nog niet gestreden: de Noordpool is nog steeds geen beschermd gebied. Maar we hebben niet stilgezeten en er is het afgelopen jaar héél wat gebeurd. In deze update zetten wij 3 hoogtepunten voor je op een rij.De beweging van Noordpoolvrienden blijft maar groeien: in juni waren er 8 miljoen handtekeningen voor een beschermd Noordpoolgebied! Om deze mijlpaal te vieren, voer de Italiaanse toppianist Ludovico Einaudi mee op onze ijsbreker Arctic Sunrise. De video van zijn pianospel, midden op de Noordelijke IJszee, werd binnen enkele weken meer dan een miljoen keer bekeken.Na Shell zetten ook andere oliebedrijven, zoals het Spaanse Repsol, hun boorplannen in de ijskast. Maar er liggen andere gevaren op de loer. Het smeltende ijs trekt vissers aan die met hun sleepnetten kwetsbaar zeeleven beschadigen. Greenpeace documenteert deze misstand en komt in actie. Met succes: grote visserijbedrijven spraken in mei af dat ze de kabeljauwvangst niet uitbreiden in de Arctische Barentszzee. Dat bereikten we door samen met honderdduizenden mensen bedrijven als Iglo en McDonalds aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Maar we zijn er nog niet, grote visserijbedrijven liggen nog altijd op de loer...Het afgelopen half jaar zag het ene na het andere klimaatakkoord het licht. In december was er het historische akkoord in Parijs, waarbij 195 landen afspraken dat de temperatuur deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad mag stijgen. Enkele maanden later sloten de VS en Canada een vergelijkbaar pact waarin ook nog specifiek melding wordt gemaakt van het Noordpoolgebied. Greenpeace ziet erop toe dat deze mooie woorden ook worden omgezet in daden.
Ondanks dit goede nieuws de afgelopen tijd, wordt de Noordpool nog steeds bedreigd door oliebedrijven, visserij, maar vooral ook door klimaatverandering. Sluit je aan bij onze alsmaar groeiende klimaatbeweging Climate Force en bescherm de Noordpool en ander kwetsbaar natuurschoon.

zondag 14 augustus 2016

Enfin des visiteurs de Turquie!

Rusland

566
Nederland
199
Verenigde Staten
103
Frankrijk
77
Duitsland
67
Oekraïne
60
China
56
België
13
Canada
10
Turkije
6

Greenpeace: Amazone



Het bouwplan voor de nu al beruchte São Luiz do Tapajós-dam krijgt geen milieuvergunning. Volgens het Braziliaanse milieuagentschap is de impact van de gigantische dam op de natuur en het leefgebied van de Munduruku-gemeenschap inderdaad te groot. Dit betekent dat de bouw is geannuleerd, een succes dat we graag met je vieren!

1 geannuleerd, nog 42 te gaan!
Het besluit verhindert de Braziliaanse overheid niet om door te gaan met de andere 42 geplande dammen in dit gebied. Dat het grootste en belangrijkste project nu is gestopt, geeft dubbele energie om ook die plannen van tafel te krijgen. We blijven daarom in Nederland druk uitoefenen om bedrijven zoals Siemens uit de rivieren van de Amazone te houden.
   

Vergissen is menselijk, vergeven goddelijk


foodwatcher / bericht


BBQ-sauzen bevatten gemiddeld maar liefst 7 suikerklontjes per 100 ml
Lieve foodwatcher,
We hebben onderzoek gedaan naar barbecuesauzen. En wat blijkt? Barbecuesauzen zitten boordevol suiker. Er zit gemiddeld maar liefst 30 gram suiker per 100 ml saus; dat zijn zeven suikerklontjes! Zo leg jij ongemerkt anderhalf klontje suiker op je grilworst of (vega)burger!
Daarmee zijn deze gesuikerde sauzen een typisch voorbeeld van wat je tegenwoordig aan eten in de supermarkt vindt; er wordt veel te veel suiker toegevoegd. Er zijn weliswaar toezeggingen van de sauzenfabrikanten over een suikerreductie, maar die stellen amper iets voor. Toch houdt de voedingsindustrie onze minister hiermee zoet.



Voedingsindustrie schendt eigen afspraken kindermarketing junkfood
Afgelopen week maakte de voedingsindustrie bekend dat dit jaar meer bedrijven reclame maken voor junkfood gericht op kinderen, in strijd met de regels van de Reclame Code. Deze regels zijn zelf door de voedingsindustrie geschreven en stellen amper iets voor. De industrie erkent dus in toenemende mate zich niet te houden aan de eigen slappe regels. Hoog tijd dat de politiek in actie komt, vindt foodwatch.




Succes: Ook Xenos stopt met omstreden kleurstoffen
Na Action, Lidl, Albert Heijn en Jumbo stopt nu ook Xenos met het gebruik van de omstreden kleurstoffen van de Southampton Six. Dat heeft Xenos aan foodwatch toegezegd. Xenos stopt gefaseerd met de kleurstoffen, waarbij het grootste deel van de producten eind dit jaar vervangen zal zijn en uiteindelijk eind 2017 Xenos geheel vrij is van producten met de kleurstoffen.



Hartelijke groet!

Ilse Griek
Directeur, foodwatch Nederland

Goede tijden worden goede herinneringen. Slechte tijden worden goede lessen


maandag 8 augustus 2016

haringvlietsluizen

Haringvliet is klaar voor de kier Over twee jaar gaan de Haringvlietsluizen op een kier en stroomt er voor het eerst in 47 jaar weer zout water in het Haringvliet. Daardoor zal er weer riet gaan groeien, komen er meer vissen en insecten en is er dus meer voedsel voor vogels.


© Trouw. Artist impression van Scheelhoek, Zuiderdiep en Blok de Wit.
Deltanatuur In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier en stroomt er voor het eerst in 47 jaar weer zout water in het Haringvliet. Achter de dam wordt de natuur voorbereid op brak water en bescheiden extra getij.
  •  Daar, in dat dynamische estuarium, groeiden de haringen op. Eenmaal volwassen kozen ze weer het ruime sop, om te paaien
Ooit wemelde het in het Haringvliet - de naam zegt genoeg - van de jonge Atlantische haring. Geboren op zee trokken de jonge haringlarfjes naar de Haringvlietdelta, waar het zoete water van de riviermonding van Maas en Rijn en het zoute water van de Noordzee elkaar ontmoetten. Daar, in dat dynamische estuarium, groeiden ze op. Eenmaal volwassen kozen ze weer het ruime sop, om te paaien.

Ook trekvissen als stekelbaars, spiering, elft, flint en iconische soorten als de Europese steur en Atlantische zalm kunnen estuaria voor hun levenscyclus niet missen. Bovenstrooms geboren op de rivieren zwemmen de jonge trekvissen de rivier af en verblijven ze langere tijd in de zoet-zout overgang om zich aan te passen aan het zoute zeewater. Volwassen geworden op zee, trekken ze weer de rivier op, om te paaien, weer via het estuarium maar nu om er te wennen aan het zoete rivierwater.

Aan dit drukke migratieverkeer en de levendigheid in dit opgroeigebied van jonge haring, sprot, spiering, rivierprik en zeebaars - een gedekte tafel voor andere (trek)vissen maar ook (trek)vogels - kwam plots een einde toen in 1971 de Haringvlietdam werd voltooid. De rivierdelta was hermetisch afgesloten van de zee; geen vis kon er meer in of uit, ze stootten hun neus tegen de dam. Het getij achter de dam verdween en het Haringvliet werd zoet. Als prijs voor een veilige kust, ging de dynamiek van de karakteristieke deltanatuur met haar unieke plant- en diersoorten verloren.
  •  Hoe mooi zou het zijn, als die verloren gegane dynamische deltanatuur weer terug zou keren in het Haringvliet?
In de Korendijkse slikken bijvoorbeeld, een buitendijks natuurgebied van ruim 400 hectare in de Hoeksche Waard, zijn door het wegvallen van de getijdenwerking de voorheen flauwe oevers steil geworden. Het gebied werd droger en zoeter waardoor riet en biezen verdwenen en plaats maakten voor bomen, struikgewas en manshoge ruigtekruiden. De vogelbevolking veranderde mee. Moerasvogels kwamen. Ganzen en eenden bleven, maar van de steltlopers alleen de weidevogels, de kustvogels zijn verdwenen.

Hoe mooi zou het zijn, als die verloren gegane dynamische deltanatuur weer terug zou keren in het Haringvliet? Dromen daarvan is zo onrealistisch niet meer, dankzij het Kierbesluit: in 2018 worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet, wanneer de waterstand in het Haringvliet lager is dan op zee.

Openzetten
De situatie van voor 1971 komt niet terug, maar toch: zelfs een getijdeslag van slechts 30 centimeter heeft al een enorme impact op de natuur, weet Stefan Soede, projectleider bij Natuurmonumenten. In het beheerkantoor Haringvliet/Krammer Volkerak in Numansdorp vertellen hij en programmamanager Angela Duijndam hoe een gelegenheidscoalitie van Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Ark Natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland en Sportvisserij Nederland, het Haringvliet gaat voorbereiden op het openzetten van de kier.
  •  Natuureiland Tiengemeten krijgt er aan de oostkant zelfs een extra steiger bij, waar Waterbus en plezierbootjes kunnen aanleggen
Een drieënhalf jaar durend megaproject wordt het, dat dankzij een startkapitaal van 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcodeloterij van de grond kan komen. De andere helft van de projectkosten wordt gefinancierd door provincie Zuid-Holland, gemeente Goeree-Overflakkee, de coalitiepartners zelf, Rijkswaterstaat.

En door ondernemers, bijvoorbeeld van de Waterbus, die al deze zomer vanuit Rotterdam en Dordrecht vaarexcursies verzorgt naar het Haringvliet en daar bestemmingen aandoet als Willemstad, Hellevoetsluis, Middelharnis en Stellendam. Natuureiland Tiengemeten krijgt er aan de oostkant zelfs een extra steiger bij, waar Waterbus en plezierbootjes kunnen aanleggen.

Niet alleen de natuur gaat dus van het project profiteren, de economie pikt eveneens graantjes mee, vooral de toerisme- en recreatiesector. Ook een plan voor markewoningen bij natuurgebied Meneerseplaat maakt deel uit van het Droomfondsproject Haringvliet.

Onderhandelingen met de visserijsector moeten leiden tot harmonie tussen economische belangen en de ecologische draagkracht van het gebied. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de trekvissen, als straks de Haringvlietsluizen op een kier gaan, aan weerskanten van de Haringvlietdam ten prooi vallen aan intensieve visserij. Goede afspraken zijn broodnodig, zegt Duijndam, getuige het verhaal over een door Ark uitgezette gezenderde steur, die meerdere keren is opgevist. "Hij is wel weer teruggegooid, gelukkig."
  •  Toen het Rijk begin deze eeuw nog substantieel geld uitgaf voor natuur, lag er een veel groter plan klaar: project 'Deltanatuur'
Toen het Rijk begin deze eeuw nog substantieel geld uitgaf voor natuur, lag er een veel groter plan klaar: project 'Deltanatuur', dat bedoeld was als compensatie voor negatieve ontwikkelingen in de Waddenzee. De overheid had voor dat doel onder andere 500 hectare landbouwgrond aangekocht in de Zuiderdieppolders voor natuurontwikkeling.

Project Deltanatuur sneuvelde toen het Rijk het natuurbeleid afstootte naar de provincies en staatssecretaris Bleker het verbood nog langer landbouwgrond op te offeren voor nieuwe natuur. Na de decentralisatie kreeg provincie Zuid-Holland het beheer over de poldergrond.

"Er was veel weerstand tegen een natuurbestemming", zegt Angela Duijndam, "maar gemeente Goeree-Overflakkee zag wel in dat je bij een krimpende bevolking toch moet proberen reuring te houden op het eiland. Een natuurbestemming zou in ieder geval nieuwe kansen bieden op recreatief vlak."

Toen is, in 2012/2013, het 'Gebiedsproces Noordrand Goeree' gestart. "De vier partners in dit proces - provincie, gemeente, Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten - werden het eens over drie doelstellingen: natuurontwikkeling, windenergie en agrarische structuurversterking. Van de 500 hectare overheidsgrond kreeg 70 hectare een natuurbestemming, 430 hectare ging terug naar de agrariërs. Kavels konden herschikt worden zodat de boeren gunstiger bedrijfsomstandigheden kregen."

Van de oorspronkelijke 500 hectare deltanatuur bleef dus maar 70 hectare over. "Dat klopt, maar je kunt ook zeggen dat de boeren 70 hectare grond zijn kwijtgeraakt", antwoordt Duijndam diplomatiek. "Het is maar net van welke kant je het bekijkt."

  • Een deel van de windmolens komt waarschijnlijk langs de zuidkant. "De boeren hadden ze graag in het Blok zelf gehad, naast Zuiderdiep/Scheelhoek, maar dat kan niet"
Natuurlijk geheel
De 70 hectare nieuw in te richten natuur, bekend als 'Blok de Wit', grenst aan het Zuiderdiep en het ten noorden daarvan gelegen natuurgebied Scheelhoek - een voormalige zandplaat in het Haringvliet. Blok de Wit, Zuiderdiep en Scheelhoek vormen straks een natuurlijk geheel: 'topnatuur' waarin gevaren, gefietst, gewandeld en gestruind kan worden.

Voor het zover is moet de landbouwgrond in Blok de Wit worden omgezet in natuur. Volgend jaar zomer wordt begonnen met het graven van kreken. Door Blok de Wit komt een fiets- en wandelpad. Een deel van de windmolens komt waarschijnlijk langs de zuidkant. "De boeren hadden ze graag in het Blok zelf gehad, naast Zuiderdiep/Scheelhoek, maar dat kan niet", zegt Duijndam, "want dat is Natura 2000-gebied."

De spuisluis van het Zuiderdiep bij de visafslag van Goeree spuit tot nu toe alleen naar buiten, zoet water richting de zee. Maar als straks de Haringvlietsluizen op een kier gaan, zal ook de Zuiderdiepsluis, als 'achterdeurtje' van de kier, hopelijk een stukje worden opengezet, vertelt Duijndam. "Met 'de hand aan de kraan' zal dan ook het water van het Zuiderdiep kunnen verbrakken, tot aan het einde van de Scheelhoek. We streven naar bescheiden intergetijdennatuur in Blok de Wit en de Scheelhoek, visvriendelijk, met dynamische overgangen van zout naar zoet en hoog naar laag."
  • Droomfondsproject Haringvliet, Staatsbosbeheer en Parkschap Nationaal Park De Biesbosch slaan de handen ineen om, ook in bestuurlijke en organisatorische zin, een eenheid te maken van De Biesbosch en het Haringvliet. Ze werken aan de vorming van één groot nationaal park dat het verhaal van de Nederlandse delta vertelt.

    Samen dingen ze mee naar de titel Nationaal Park van Wereldklasse. Vóór september dienen zij hun plan in bij Economische Zaken, dat de titelstrijd heeft georganiseerd. In oktober mag het publiek zijn stem uitbrengen op de gebieden die door een vakjury zijn geselecteerd.
Ook aan de andere kant van het Haringvliet begint volgend jaar zomer het natuurherstel. "De steile oevers van de kreken in natuurgebied de Korendijkse slikken gaan we verflauwen", vertelt Stefan Soede. "Ook willen we vispasseerbare drempels leggen in de kreken. Bij vloed kan het water dan wel de kreken in maar er niet meer helemaal uit, bij eb blijft een deel achter de drempels hangen. Door zo meer natuurlijke omstandigheden te creëren, zal het ecosysteem veranderen. Er zal weer riet gaan groeien op de flauwe oevers, er komen meer visjes en insecten en daarmee meer voedsel voor vogels."

Nu zijn de Korendijkse slikken nauwelijks begaanbaar, ook doordat het gebied tijdelijk is afgesloten vanwege werkzaamheden aan de dijk. De begroeiing staat manshoog, het pontje is gezonken, de uitkijkpost in elkaar gestort. "Vergane glorie", zegt Soede. Maar dat gaat veranderen. "We gaan de vrijkomende grond van de oevers gebruiken om de wandelpaden op te hogen.

Op de kop van het zuiden willen we een hoge uitkijktoren maken, vanwaar je het Haringvliet kunt overzien - dat gaat een end of the world- ervaring worden! Ook voorzieningen als goede informatiebordjes, een bankje en een fatsoenlijk parkeerterrein moeten het gebied toeristisch aantrekkelijker maken, want hoe meer toerisme, hoe groter het draagvlak voor natuurontwikkeling."

Mensen een etiket opplakken is gemakkelijk; het weer lostrekken veel moeilijker


zondag 7 augustus 2016

Liefde kweekt bloemen in het hart,
lijden wiedt er het onkruid uit.

vrijdag 5 augustus 2016

Minister Ploumen heeft de Tweede kamer verkeerd ingelicht over CETA en TTIP

De minister verzekerde de Tweede Kamer dat Europese standaarden met deze verdragen niet van tafel worden geveegd. Maar dit blijkt helemaal niet waar te zijn. Een internationaal team van rechtsgeleerden concludeerden juist dat onze standaarden wel degelijk op het spel staan. Met CETA en TTIP zetten wij de deuren wagenwijd open voor hormoonvlees, hormoonverstorende stoffen, pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) die in Europa nu nog uit voorzorg worden verboden.
Als CETA er komt, zal TTIP snel volgen
Wat CETA betreft is het vijf voor twaalf. En Als CETA er komt, zal TTIP snel volgen. Tachtig procent van de Amerikaanse bedrijven heeft een vestiging in Canada, en kan ons land onder CETA gewoon via de Canada-route aanklagen. Maar laten we eerlijk zijn: als Europa een verdrag met Canada sluit, zullen de Verenigde Staten niet minder accepteren. Dan komt TTIP er ook – zo veel is zeker. Ook daarom moeten we die 'voorlopige toepassing' absoluut voorkomen! Minister Ploumen beloofde in juni dat CETA het Europese voorzorgsbeginsel niet zou aantasten. Help ons, haar te helpen. Zorg dat ze daad bij woord voegt, en CETA afkeurt!
De suikerindustrie juicht CETA en TTIP toe: Mexico betaalt miljoenen aan Amerikaanse bedrijven
Bovenaan het verlanglijstje van de suikerindustrie staan CETA en TTIP, zo meldt de Volkskrant op 30 juli jl. Met CETA en TTIP wordt namelijk de rechtsgang mogelijk gemaakt tegen landen die, in het kader van obesitas preventie, overmatig gebruik van suiker willen tegengaan. Zo moest Mexico na het invoeren van een suikerbelasting, miljoenen dollars betalen toen Amerikaanse bedrijven het land hielden aan regels uit een soortgelijk handelsverdrag met de VS.
Het is natuurlijk van de gekken dat er regelgeving wordt ingevoerd om de volksgezondheid te beschermen, waartegen bedrijven vervolgens kunnen procederen omdat het ‘bedrijfsbelangen’ schaadt. Het gevaar van CETA en TTIP is hiermee meteen glashelder. Niet alleen zijn schadeclaims een probleem, een nóg groter risico gaat uit van de preventieve werking van deze rechtsgang. Regeringen zullen zich flink achter de oren krabben voordat ze nieuwe regels invoeren waarmee ze een schadeclaim riskeren. Je raadt het al – hiermee wordt het nóg moeilijker om verbeteringen voor consumenten en de volksgezondheid door te voeren.
Nog meer gevaren als TTIP en CETA van kracht gaan:
  
1. Meer GGO’s – wél in je voedsel, maar niet op het etiket
De meeste GGO’s zijn, dankzij het voorzorgsbeginsel, in de EU nu nog verboden. Met CETA en TTIP kan hier snel een einde aan komen. In de EU is het nu niet verplicht om op dierlijke producten als melk, eieren of vlees te vermelden of de dieren gevoed zijn met GGO’s. Onder CETA en TTIP kan dit nog veel erger worden, want in Canada en de Verenigde Staten – twee van de grootste GGO producenten ter wereld – is er zelfs helemaal geen verplichting om aanwezige GGO’s op etiketten te vermelden. Toen Amerikaanse maatschappelijke organisaties en consumenten hier onlangs tegen vochten, voerden bedrijven een keiharde tegenlobby. Het resultaat? GGO’s hoeven niet op het etiket te worden vermeld; bedrijven mogen ook gebruik maken van omslachtige en ontoegankelijke QR codes op het etiket, of 0800 nummers waar mensen naar mogen bellen. Willen wij in Europa aanvullende regels? Dan zullen bedrijven deze uitleggen als handelsbarrière, waarmee noodzakelijke verbeteringen waarschijnlijk van tafel worden geveegd.

2. Hormoonverstorende stoffen? Weekmakers? Welkom in Europa!
Hormoonverstorende stoffen, zoals Bisphenol A, worden ervan verdacht dat zij de hormonale balans verstoren en zo een gezondheidsrisico vormen. De Europese Commissie heeft daarom de opdracht gekregen criteria op te stellen om de risico’s van deze stoffen vast te stellen, zodat zij de benodigde maatregelen kan nemen. De deadline voor het vaststellen van deze criteria is onder druk van TTIP en CETA bij lange na niet gehaald. Pas in juni 2016 kwam de EU met een eerste voorstel - bijna drie jaar te laat! Niet alleen staat het Europese voorzorgsbeginsel dus onder druk; maatregelen om de gezondheid van consumenten uit voorzorg te beschermen worden nu al uitgesteld in het kader van de CETA en TTIP onderhandelingen.

3. Géén verbod glyfosaat, wél veel meer landbouwgif in ons eten
In de landbouw wordt vaak gebruik gemaakt van onkruid- en ongedierte-verdelgers die terechtkomen in ons eten. Om te voorkomen dat deze stoffen de volksgezondheid bedreigen, heeft de EU richtlijnen opgesteld om te testen of ze schadelijk zijn. Voordat pesticiden op de Europese markt komen moeten ze voldoen aan deze Europese richtlijnen. Die regels staan nu op de schop – in het kader van de TTIP onderhandelingen heeft de Europese Unie nu al aangeboden om voortaan minder strikte internationale standaarden te hanteren, waarmee er in de toekomst nóg meer landbouwgif in ons eten terecht kan komen.
Ondertussen woedt er in Europa een flinke discussie over de veiligheid van glyfosaat. Ondanks hevige protesten van foodwatch en andere milieu- en gezondheidsorganisaties is de toelating van het middel nu met 18 maanden verlengd. Als in de tussentijd CETA en TTIP worden geratificeerd, zal een verbod op glyfosaat na het verlopen van deze korte verlenging alleen mogelijk zijn als de EU bereid is om sancties te riskeren.eun foodwatch en houd gevaarlijke stoffen in ons eten buiten Europa >>

donderdag 4 augustus 2016

Inkeping in beschuitjes

NRC's citaat van de dag
“Ineens kreeg ik een idee. Ik heb een ronde vijl uit de garage gehaald en ben gaan vijlen. Toen heb ik die beschuitjes teruggestopt en tegen mijn vrouw gezegd: 'Ga je gang'.”
Theo Tempels, uitvinder van de inkeping in beschuitjes, over het 'moment suprême', zestien jaar geleden.