donderdag 26 september 2013

'Over misstanden in de modeindustrie hoor je niemand. Behalve, stiekem, Stella'

Door: Bregje Lampe
© ap. De show van Stella Jean in Milaan zaterdag.
Hoewel de winter nog moet beginnen wordt op de internationale catwalks nu al de mode voor volgend jaar zomer gepresenteerd. Tot en met zondag houdt de internationale modejetset zich op in Milaan. Mode-redactrice Bregje Lampe is erbij en blogt er over op Volkskrant.nl.
  • © ap.
  • © ap.
  • © epa.
Nog geen half jaar geleden kon je niet om Bangladesh heen. Ineens had iedereen in de mode en daarbuiten het over de misstanden in de industrie. En ja, er is intussen een overeenkomst getekend. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost. Zolang zelfs medewerkers van de Schone Kleren Campagne (een organisatie die zich hard maakt voor mensenrechten in de mode) mij niet kunnen vertellen waar ze met een schoon geweten kleren kunnen kopen, durf ik geen enkel modemerk meer volledig te vertrouwen.

Nu ik in Milaan zit, verbaas ik me erover dat misstanden in de industrie hier geen enkele rol lijken te spelen. Gesprekken gaan over een nieuwe collectie (wat vond je van Prada?), een designer die van plaats dreigt te wisselen (gaat Marco Zannini naar Schiaparelli en gaat Alessandro Dell'Aqua dan naar Rochas?) of een overname (LVMH heeft sinds gisteren een meerderheidsaandeel in schoenontwerper Nicolas Kirkwood).

Stella McCartney
Maar over de onverantwoorde wijze van produceren hoor je niemand. Behalve dan, stiekem, 'de nieuwe Stella' (Lees: Stella McCartney is de 'oude Stella'), die zaterdagochtend een show gaf met vrolijk kleren met printjes die gemaakt waren door vrouwen in Burkino Fasso. Stella Jean is de eerste designer die zich uitdrukkelijk laat voorstaan op het gebruik van verantwoorde materialen. Ze wordt onder meer gesteund dor het Ethical Fashion Initiative van de UN, dat kortweg mode gebruikt om armoede te bestrijden.

Het komt maar heel zelden voor dat je van zo'n organisatie, vol goede bedoelingen, ook maar íets terugziet op de catwalk. Maar met de kleurige mode van Stella Jean is het gelukt. Ze wist Afrikaanse prints en klassieke strepen precies zo te combineren dat ze vernieuwend genoeg waren, zonder dat het al te gek werd. En ze heeft er nog een goed verhaal bij ook. Lekker. Want de mode van nu heeft niet zoveel nieuwe kleren nodig. Vernieuwende ideeën, daar gaat het om.

Mode-redactrice Bregje Lampe blogt op Volkskrant.nl over de modeweken van Parijs en Milaan, de belangrijkste van het seizoen.
  • © AP.
  • © EPA.
  • © EPA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten