woensdag 6 november 2024

 

Stikstofzaak 12 november

Stikstofzaak
 
Onze rechtszaak over de stikstofuitstoot gaat bijna van start. Het houdt minister Wiersma al flink bezig. De landbouwminister kreeg Kamervragen van de oppositie én binnen de coalitie. Er waren zelfs waarschuwingen van de eigen ambtenaren.

Iedereen vraagt zich hetzelfde af:
Hoe gaat het kabinet reageren op de Greenpeace-claim dat het stikstofbeleid tekortschiet, nu het stikstofbeleid nog veel verder is uitgekleed?

We wachten het af (lees: bereiden de rechtszaak keihard voor).

Wil je een rol spelen in de rechtszaal?

Word medestander. Elk individu telt want jij staat voor de maatschappelijke steun voor meer en beter stikstofbeleid! 
Word medestander

Waarom start Greenpeace een rechtszaak voor de natuur?

Er is haast nodig om de meest kwetsbare natuur te redden. Bijna 90% van de typen natuur die onze overheid dient te beschermen, verkeert in matige tot slechte staat. Maar de overheid is traag. En dit kabinet gooide zelfs bestaande Provinciale natuurplannen, en de bijbehorende pot met geld in de prullenbak. In de rechtszaak eisen we meer en betere stikstofmaatregelen van het kabinet.
Natuurzaak
© Greenpeace
Lees meer over de natuurzaak
Klimaatplannen schieten tekort

Een nieuw VN-klimaatrapport is even duidelijk als schokkend. Met hoe het nu gaat, koersen we af op 2,6 tot 3,1°C opwarming van de aarde voor het einde van de eeuw. De enige weg hieruit is dat regeringen hun klimaatambities verhogen en fossiele brandstoffen achter zich laten. Op de aankomende klimaattop in Baku zullen wij de wereldleiders aan deze verantwoordelijkheid herinneren.
Placeholder
© Marie Jacquemin / Greenpeace
Meer over de klimaattop

Goed nieuws

Shell hoort (weer) nee
© Roberto Isotti / A.Cambone / Greenpeace

Geen veiling regenwoud in Congo

De regering van Congo had plannen om delen van het regenwoud te veilen aan bedrijven voor olieboringen. In de natuur leven dieren en lokale gemeenschappen. Dankzij de gedurfde lobby van onze collega’s daar - onder andere door actie te voeren bij verzekeringsmaatschappijen die de olieboringen zouden verzekeren - gaat het niet door. De veiling is opgeschort!
Minder kolen in China
© Aaron Stevenson 

Ontbossing van het menu

McDonald’s heeft zijn ontbossingsbeleid bijgewerkt. Het bedrijf wil tegen 2030 ontbossing elimineren. En belooft het kappen van natuur voor landbouw en veeteelt in de keten aan te pakken. In Australië heeft Greenpeace volop actie gevoerd voor deze stap. Door ontbossing worden daar jaarlijks 100 miljoen Inheemse dieren gedood of verwond.

🔗Fotoserie: hoe de natuur in alle omstandigheden een weg vindt 

Fotoserie hoe natuur weg vindt

Extra portie groen


👩‍⚖️ Enkele jaren geleden besloten we vaker naar de rechter te stappen. Dit is waarom.

🎭 Wat opvalt als je 50 jaar aan klimaatspeeches (van Thatcher tot Nixon) terugkijkt? Bureau Vergezicht maakte er een theatervoorstelling over.

🖼️ Zóóó mooi zijn deze natuurfoto’s, in de categorie oceaan, wilde natuur, menselijke connectie en meer.

🌿 Probeer: met deze maatregelen haalt Nederland klimaatdoelen wél. (Nu niet).

🍄 Natuurmonumenten heeft de beste wandelroutes om paddenstoelen te spotten online gezet. Wandel ze!

🧑‍🌾 5 jaar BBB: hoe is de boer eraan toe? Verschillende mensen - waaronder Greenpeace-directeur Andy Palmen - over de impact van de partij.

Zinzi van der Aar
Met vriendelijke groet,

Zinzi van der Aar
Redacteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten