maandag 3 juni 2024

 

Ontbossing in Amazonewoud, mede mogelijk gemaakt door Rabobank

Natuurverwoesting in beeld in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso.
© Nilmar Lage / Greenpeace
 
Rabobank heeft leningen verstrekt aan boeren die betrokken zijn bij ontbossing en andere ongeoorloofde activiteiten in het Amazonegebied. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van onze Braziliaanse collega’s.

Het is het zoveelste bewijs dat Rabobank, ondanks eigen beleid tegen ontbossing, nog steeds betrokken is bij natuurverwoesting en mensenrechtenschendingen in Brazilië.

In 2023 protesteerden we al tegen de groene praatjes van Rabobank, en eisten we een einde aan haar betrokkenheid bij natuurverwoesting. De bank liet toen weten ‘al heel veel te doen tegen ontbossing’. Maar, zoals nu ook weer uit dit onderzoek blijkt, is dat onvoldoende.
Lees hier meer over het grote onderzoek

Klaar voor de Klimaatmars op de Zuidas?

Een jonge deelnemer aan de Klimaatmars in Rotterdam in juni 2022 houdt een zelfgemaakt protestbord omhoog met daarop de tekst ‘Is winst echt belangrijker dan de toekomst?!’
© Marten van Dijl / Greenpeace

De financiële sector moet met wetten worden gedwongen te stoppen met zijn schadelijke geldstromen. Daarom staan we vrijdag (morgen!) op de Zuidas in Amsterdam. Samen met de Klimaatcrisis Coalitie organiseren we voor het eerst een Klimaatmars in het financiële hart van Nederland.

Samen met jou roepen we de overheid op om te kiezen voor mensen en natuur, in plaats van de profiteurs van natuurverwoesting. Ik heb er zin in! Ondanks de bezorgdheid die aan zo’n mars ten grondslag ligt, is het altijd hartverwarmend om te zien hoeveel mensen in hun vrije tijd de straat op gaan voor het klimaat. Samen staan we sterk.
Ben jij er morgen bij?

Europese verkiezingen op 6 juni: stem groen!

Deelnemers aan een Duits actiekamp gebruiken een telefooncel met de EU-vlag en het opschrift ‘Go Vote!’.
© Paul Lovis Wagner / Greenpeace

De natuur holt achteruit en klimaatopwarming heeft steeds vaker ernstige gevolgen. Ondanks die noodkreten van de planeet worden in de Europese Unie verwoede pogingen gedaan om klimaatbeleid en natuurbescherming de nek om te draaien.

Gelukkig kun jij daar als individu iets aan doen: gebruik je stemrecht tijdens de Europese verkiezingen op 6 juni en stem groen!
Hier vind je nog wat extra onderbouwing

Extra portie groen

💸 Help jij de Klimaatcrisis Coalitie aan het streefbedrag van de crowdfundingsactie om deze Klimaatmars groot te maken?

📢 Wereldwijd organiseert Greenpeace vreedzame en spraakmakende acties. Elke maand lichten we er hier eentje uit.

🦈 Deze knapperd leeft al 125 miljoen jaar in de diepte van onze oceanen. Houden zo!

🐳 Niet alleen de bewoners van de diepzee worden bedreigd door diepzeemijnbouw…

💚 Daarom kropen ruim honderd demonstranten in een dinopak om in actie te komen voor de natuur (hint: de dinosaurus staat symbool voor uitsterven).

🎧 Waarom wordt Bonaire niet hetzelfde behandeld als Europees Nederland? Wat zijn de effecten van klimaatverandering op het leven op Bonaire? Je hoort het in deze zeer informatieve Engelstalige podcast.

📳 Zit jij al in de Whatsapp-groep om op de hoogte te blijven van de Klimaatmars? Tot morgen!

Sigrid Deters
Met vriendelijke groet,

Sigrid Deters 
Campagneleider Bossen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten