maandag 3 juni 2024

special 100 jaar Kafka

 

special 100 jaar Kafka

 Op 3 juni is het honderd jaar geleden dat Franz Kafka overleed, een van de invloedrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Een groot deel van zijn oeuvre bestaat uit brieven, die minstens zoveel waarde hebben als zijn proza, vindt Arnon Grunberg.Kafka schreef veel dierenverhalen. Zoals een van zijn bekendste verhalen: De gedaanteverwisseling. Deze werken zijn vaak uitgelegd als parabel, maar is dat wel terecht? Kafka zag niet zoveel verschil tussen mensen en andere dieren

Kafka-kenners

 

‘Ik heb geen literaire belangstelling, maar besta uit literatuur, ik ben niets anders en kan niets anders zijn’, schreef Franz Kafka. De schrijver hield vol louter ‘uit literatuur’ te bestaan. Drie Kafka-specialisten tonen in hun nieuw verschenen boeken hoe leven en werk van de schrijver toch verknoopt zijn.

Advertentie

 

Ontbossing in Amazonewoud, mede mogelijk gemaakt door Rabobank

Natuurverwoesting in beeld in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso.
© Nilmar Lage / Greenpeace
 
Rabobank heeft leningen verstrekt aan boeren die betrokken zijn bij ontbossing en andere ongeoorloofde activiteiten in het Amazonegebied. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van onze Braziliaanse collega’s.

Het is het zoveelste bewijs dat Rabobank, ondanks eigen beleid tegen ontbossing, nog steeds betrokken is bij natuurverwoesting en mensenrechtenschendingen in Brazilië.

In 2023 protesteerden we al tegen de groene praatjes van Rabobank, en eisten we een einde aan haar betrokkenheid bij natuurverwoesting. De bank liet toen weten ‘al heel veel te doen tegen ontbossing’. Maar, zoals nu ook weer uit dit onderzoek blijkt, is dat onvoldoende.
Lees hier meer over het grote onderzoek

Klaar voor de Klimaatmars op de Zuidas?

Een jonge deelnemer aan de Klimaatmars in Rotterdam in juni 2022 houdt een zelfgemaakt protestbord omhoog met daarop de tekst ‘Is winst echt belangrijker dan de toekomst?!’
© Marten van Dijl / Greenpeace

De financiële sector moet met wetten worden gedwongen te stoppen met zijn schadelijke geldstromen. Daarom staan we vrijdag (morgen!) op de Zuidas in Amsterdam. Samen met de Klimaatcrisis Coalitie organiseren we voor het eerst een Klimaatmars in het financiële hart van Nederland.

Samen met jou roepen we de overheid op om te kiezen voor mensen en natuur, in plaats van de profiteurs van natuurverwoesting. Ik heb er zin in! Ondanks de bezorgdheid die aan zo’n mars ten grondslag ligt, is het altijd hartverwarmend om te zien hoeveel mensen in hun vrije tijd de straat op gaan voor het klimaat. Samen staan we sterk.
Ben jij er morgen bij?

Europese verkiezingen op 6 juni: stem groen!

Deelnemers aan een Duits actiekamp gebruiken een telefooncel met de EU-vlag en het opschrift ‘Go Vote!’.
© Paul Lovis Wagner / Greenpeace

De natuur holt achteruit en klimaatopwarming heeft steeds vaker ernstige gevolgen. Ondanks die noodkreten van de planeet worden in de Europese Unie verwoede pogingen gedaan om klimaatbeleid en natuurbescherming de nek om te draaien.

Gelukkig kun jij daar als individu iets aan doen: gebruik je stemrecht tijdens de Europese verkiezingen op 6 juni en stem groen!
Hier vind je nog wat extra onderbouwing

Extra portie groen

💸 Help jij de Klimaatcrisis Coalitie aan het streefbedrag van de crowdfundingsactie om deze Klimaatmars groot te maken?

📢 Wereldwijd organiseert Greenpeace vreedzame en spraakmakende acties. Elke maand lichten we er hier eentje uit.

🦈 Deze knapperd leeft al 125 miljoen jaar in de diepte van onze oceanen. Houden zo!

🐳 Niet alleen de bewoners van de diepzee worden bedreigd door diepzeemijnbouw…

💚 Daarom kropen ruim honderd demonstranten in een dinopak om in actie te komen voor de natuur (hint: de dinosaurus staat symbool voor uitsterven).

🎧 Waarom wordt Bonaire niet hetzelfde behandeld als Europees Nederland? Wat zijn de effecten van klimaatverandering op het leven op Bonaire? Je hoort het in deze zeer informatieve Engelstalige podcast.

📳 Zit jij al in de Whatsapp-groep om op de hoogte te blijven van de Klimaatmars? Tot morgen!

Sigrid Deters
Met vriendelijke groet,

Sigrid Deters 
Campagneleider Bossen

Help mee supermarkten wakker te schudden


Beste Brigitte,


Heb je de nieuwe reclames van Jumbo gezien? 'Groot in brood' is hun slogan. Vol trots pronken ze op reclamezuilen en op sociale media met hun assortiment van honderden broden. Maar wat vergeten ze erbij te melden? Precies: het vele gespuit met gif op de graanvelden voor al dat Jumbo-brood. Want het aandeel biologisch brood in hun aanbod is verwaarloosbaar. Hallo Jumbo! Dat kan toch veel beter!?


Het is tijd om de supermarkten mee te krijgen voor volkoren sneetjes, muesli en speculaas zónder giftig bijsmaakje. Als overal in het land Jumbo's, Aldi's en DekaMarkten van hun klanten te horen krijgen dat ze geen gif meer op hun bord en in de landbouwvelden willen, dan moeten de supermarkten wel overgaan tot actie! In deze brief leggen we uit hoe jij dat doet.




Ga naar jouw supermarkt!

Samen zorgen we ervoor dat ze niet meer om ons heen kunnen. Albert Heijn, Jumbo, Coop, Plus, Dirk, Lidl, ALDI, Vomar, DekaMarkt en Spar… welke supermarkt zit bij jou in de buurt? Als wij nou eens allemaal naar onze supermarkt gaan en daar een boodschap achterlaten? Dan kunnen we de aandacht trekken van supermarktmanagers en via de filialen druk uitoefenen. We eisen dat er geen gif meer wordt gebruikt voor ons brood, ontbijtgranen en koekjes.

Wij hebben al een brief opgesteld. Het enige dat jij hoeft te doen is op de onderstaande link te klikken, de brief te downloaden, af te drukken, te ondertekenen en deze brief bij je volgende bezoek persoonlijk af te leveren bij de directie of het personeel van de supermarkt in je buurt. Het succes van deze campagne ligt in jouw handen en we hebben alle vertrouwen in jou!



Want het begint bij granen


Foodwatch pleit voor 100% gifvrije landbouw én heeft een stappenplan hoe we dat moeten doen. Graangewassen zijn goed voor 50% van het EU-landbouwoppervlakte en 40% van het gebruik van pesticiden. En het is al mogelijk om granen gifvrij te verbouwen! Granen zijn daarom het laaghangende fruit: hier staat veel op het spel en verandering is relatief makkelijk. Als we beginnen met granen gifvrij te maken dan ontstaat er meteen gezondere landbouw, waar lieveheersbeestjes vliegen en bijen zoemen. Dit hebben we onderbouwd in ons internationale rapport, nu ook met een handige samenvatting over deze aanpak per gewas. Lees verder...




Tonnen handtekeningen voor de directeuren


Wat kun je nog meer doen? Al meer dan 100.000 foodwatchers in Europa gingen je voor en lieten van zich horen met de petitie "Supermarkten: haal pesticiden uit onze granen!". Sluit je ook aan en roep de CEO’s van de supermarkten op om hun brood, ontbijtgranen en koekjes zonder pesticiden te produceren. We gaan voor de volgende 100.000!




Deel deze nieuwsbrief

Je kent vast wel iemand anders die gek is op de natuur en zich boos kan maken over de vervuiling door pesticiden. Of iemand die gezonde en veilige voeding belangrijk vindt en zo snel mogelijk een einde wil aan al die gifresten op ons eten. Stuur deze nieuwsbrief dan alsjeblieft door, zodat we massaal in actie komen. Samen kunnen we een vuist maken tegen de pesticiden industrie en de supermarkten in beweging brengen.



Terwijl jij in actie komt zitten wij ook niet stil: hou onze nieuwsbrief en sociale media in de gaten voor volgende stappen die we samen kunnen nemen voor gifvrije landbouw. We blijven strijden!



Vriendelijke groeten,

Anke Bakker
Campaigner

Help mee supermarkten wakker te schudden


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

 

De diepzee is in groot gevaar

 

F
T
Y
I
NIEUWS  |  OVER GREENPEACE  |   JAARVERSLAGEN  |   SUCCESSEN  |  ONDER

De diepzee is in groot gevaar

???
Afbeelding: pannenkoekvleermuisvis 

Beste Brigitte,
Heb je weleens gehoord van de pannenkoekvleermuisvis? Dat unieke beestje gebruikt zijn vinnen om over de zeebodem te ‘lopen’. De vis leeft honderden meters onder de zeespiegel…en verkeert in groot gevaar. Mijnbouwbedrijven willen zijn leefgebied ploegen, op zoek naar metalen. Jij hebt onze petitie al ondertekend. Fantastisch!

Je kunt jouw oproep aan de politiek kracht bijzetten door via onze website (gratis) een kaartje te sturen naar Den Haag. Doe je mee?

Ook dolfijnen en walvissen zijn slachtoffer

We weten meer over het oppervlak van de maan dan over de mysterieuze diepzee. Wat we wel weten: diepzeemijnbouw is desastreus voor alles wat daar leeft. Ook voor onder andere dolfijnen en walvissen, die last hebben van het lawaai. Hoogstwaarschijnlijk volgend jaar bepalen overheden of mijnbouw in de diepzee wordt toegestaan. Nederland kan nog tegenstemmen. Als we allemaal van ons laten horen, moeten onze politici wel luisteren. 

Kies jouw favoriete diepzeedier uit

Deze kaartjes van de meeste diepzeedieren versturen we naar de betrokken ministeries
Via onze website kies je een afbeelding van jouw favoriete diepzeedier: wij zorgen dat jouw kaartje wordt bezorgd bij een van de betrokken ministeries. Die extra druk is zó belangrijk. Samen kunnen we diepzeemijnbouw stoppen, nog voordat het begint.
Ja, ik stuur een kaartje!

Wat is er aan de hand in de diepzee?

Video over wat er aan de hand is in de diepzee

Sascha Landshoff
Alvast hartelijk dank! Samen boeken we succes.

Sascha Landshoff
Campagneleider Natuur


Wat zeggen de Nederlandse partijen over voedsel in Europa? / Foodwatch

 


https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2024/welke-partij-kies-jij#c48616/?utm_source=email&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=verkiezingscampagne&utm_content=webartikelanalysepartijprogrammas


Beste Brigitte,

Europeanen snakken naar oplossingen voor voedselproblemen. Kiezers in heel Europa willen toegang tot duurzaam en gezond voedsel. Tijd voor beter Europees voedselbeleid! Daarom hebben we het vijfpuntenplan ‘Haal die bende van ons bord in Europa’ gelanceerd voor de Europese verkiezingen komende donderdag.

Wij krijgen veel vragen van bezorgde consumenten over welke partij nu het beste is om op te stemmen. Zij zien soms door de vele beloften en programma’s het bos niet meer. Ook de opkomst van (radicaal) rechtse partijen baart zorgen voor een duurzame en groene toekomst. Daarom hebben we in deze nieuwsbrief geprobeerd wat feiten op een rijtje gezet. In ons webartikel lees je de volledige analyse.

Er zijn straks in totaal 720 zetels te verdelen waarvan er 31 naar Nederlandse Europarlementariërs zullen gaan. Weet jij al wie je kiest? Wij hebben een analyse gemaakt van de verkiezingsprogramma’s van 14 partijen die een zetel in het Europees Parlement hebben en/of volgens de peilingen één of meerdere zetels zullen behalen. We hebben de programma’s getoetst aan onze vijf punten voor beter voedsel. Welke partij steunt onze visie het meest?


Een gezonde voedselomgeving zaak van de EU?

Hoewel agressieve lobby en gebrek aan transparantie door grote bedrijven een groeiend probleem zijn in de EU, is er een groot aantal partijen die hier niets over heeft opgenomen in hun programma’s. PVV, CDA, FvD, JA21, NSC, VVD en SGP adresseren deze kwestie niet of nauwelijks, terwijl partijen als GL/PvdA, Volt, SP en D66 voor steviger beleid pleiten om beïnvloeding door de industrie aan banden te leggen.

Ook zijn de meningen verdeeld over gezondheidszorg en het creëren van een gezonde voedselomgeving. Sommige partijen vinden het geen zaak van Europa, maar van de nationale overheid, zoals de SP en de NSC. Andere partijen vinden wel dat de EU hiermee aan de slag zou moeten, zoals GL/PvdA en PvdD. D66 wil maatregelen voor duurzaam en gezond eten vastleggen in de langverwachte Europese wet voor een Duurzaam Voedselsysteem en kindermarketing voor junkfood verbieden.


Geen plannen voor bestrijding voedselmisleiding

Bijna alle partijen laten het afweten als het over het bestrijden van voedselmisleiding gaat. Er valt nauwelijks wat te lezen in de programma’s over dit grote probleem. Een gemiste kans, aangezien nationale wetgeving hiervoor sterk leunt op EU-verordeningen die nodig moeten worden hervormd!

Landbouw, een EU-thema bij uitstek, wordt wel uitgebreid besproken door de meeste partijen. De verschillen tussen partijen zijn groot.

PVV en FvD zijn sowieso tegen de Green Deal en klimaatmaatregelen. BBB en SGP willen zo min mogelijk extra eisen verbinden aan landbouwsubsidies en willen intensieve landbouw (incluis veeteelt) niet loslaten. VVD en CDA zijn voor subsidies voor duurzame landbouw, maar willen niet te snel gaan. Partijen als GL/PvdA, D66 en PvdD zijn voor landbouwbeleid dat duurzaamheid zo veel mogelijk bevorderd en pleiten ook voor het zo snel mogelijk afbouwen van pesticiden.

Vrijwel alle partijen willen een eerlijke prijs voor de boer, maar niet alle partijen presenteren maatregelen om prijzen voor gezond voedsel betaalbaar te maken voor iedereen. Sommige partijen willen de brede welvaart bevorderen, zoals CU of Volt, die een basisinkomen wil invoeren. Andere partijen willen daarnaast ook afspraken maken met supermarkten of het prijsbeleid van voedsel direct beïnvloeden, zoals GL/PvdA en D66. De PvdD noemt voedsel een mensenrecht en wil gezond, biologisch en plantaardig voedsel garanderen.


https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2024/welke-partij-kies-jij#c48616/?utm_source=email&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=verkiezingscampagne&utm_content=webartikelanalysepartijprogrammas


Stemgedrag van de Europese fracties

Europarlementariërs zitten namens een nationale partij in het Europees Parlement, maar nationale partijen vormen samen ook weer grote Europese fracties met partijen van andere lidstaten. Zo zit de VVD samen met D66 in de Europese liberale fractie Renew en zit de Partij van de Dieren samen met de SP in de Europese fractie The Left. De PVV sluit zich waarschijnlijk aan bij de fractie Identiteit en Democratie waar ook het Franse Rassemblement National in zit. Een blik op het stemgedrag van deze fracties over de afgelopen termijn kan ook helpen bij een afgewogen keuze in het stemhokje.

De EU Food Policy Coalition, waar ook Foodwatch deel van uitmaakt, heeft stemgedrag in kaart gebracht wat betreft verschillende maatregelen voor duurzaam voedselbeleid en die tot 5 thema’s geclusterd. Lees er hier meer over op hun website.

Corporate Europe Observatory heeft hetzelfde gedaan door stemmingen over bestrijdingsmiddelen in kaart te brengen. Deze analyse is gemaakt in samenwerking met Friends of the Earth Europe and Pesticide Action Network. Hier vind je een overzicht van hoe de Europese fracties hebben gestemd. En hier kun je het stemgedrag vinden van de Nederlandse Europarlementariërs over dit thema.

Follow the Money heeft een artikel gepubliceerd over stemgedrag wat betreft transparantie- en lobbyregels voor de EU. En voor kieshulp over dierenwelzijnsthema’s in de EU is er dit artikel van de organisatie Compassion in World Farming over stemgedrag op het gebied van dierenwelzijn. 


Stem voor beter voedsel!

Hopelijk biedt onze overzicht genoeg aanknopingspunten om goed geïnformeerd het stemhokje in te gaan. Wij wensen je veel wijsheid en stemplezier toe en we hopen dat deze verkiezingen eindelijk zullen leiden tot beter Europees voedselbeleid!


Met vriendelijke groeten,

Juke 350x150

Juke Fluitsma, campaigner



Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch