woensdag 7 februari 2018

100 jaar Hella S. Haasse

1918   1928
Op 4 februari 1918 staat er in het Bataviaasch Nieuwsblad: ‘De heer en mevrouw Haasse-Diehm Winzenhöler geven met vreugde kennis van de geboorte van eene dochter’. Hélène Serafia, zou ze heten, naar haar grootmoeder aan moederskant. Later zal ze bekend worden als de schrijfster Hella S. Haasse. Ze zal altijd blijven hechten aan die S in haar naam.

100 jaar Hella S. Haasse
Aan de vooravond van de 100ste geboortedag van Hella S. Haasse herlezen we op Literatuurmuseum.nl 'Miljoenenvoudig gesplitst en toch één'. In dit prachtig geïllustreerde verhaal neemt Aleid Truijens een voorschot op haar biografie van Haasse.
Lees het verhaal
10 versjes van Reve
'Verdomd! Ik wist niet dat er in dit land / Nog zoveel aards geluk viel weg te stelen.' In 1940 schreef de zestienjarige Gerard Cornelis van het Reve 10 versjes aan zijn jeugdliefde Christina Amende. Lees de gedichten van een beginnend schrijver.
Lees het artikel
Lucebert-maand
In februari verschijnt de langverwachte Lucebert-biografie door Wim Hazeu. Ter gelegenheid hiervan zullen Philip Huff en Yannick Dangre zo ieder een artikel wijden aan de dichter en schilder. Voor wie niet kan wachten; Bregje Hofstede schreef eerder over Luceberts schildersezel.
Lees het artikel
Een vertederende schooljongen
‘F. Bordewijk, ik houd van deze onberispelijke kaalschrijver, ik houd van z’n compromisloze juristenziel, maar het meeste, geloof ik, vertedert mij dat keurige schoolkind dat hij altijd is gebleven.' Mohammed Benzakour roemt het manuscript van Bordewijks roman Bloesemtak.
Lees het artikel


Lees meer artikelen en verhalen op

literatuurmuseum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten