zondag 17 november 2024

Stop junkfoodreclame, vooral voor kinderen!

 


BKindermarketing voor junkfood – het is nog altijd overal: in supermarkten, op tv, en steeds meer online. Kinderen worden dagelijks blootgesteld aan een stortvloed aan reclames die hen verleiden tot het eten van producten vol suiker, zout en vet. Dit heeft een grote en negatieve invloed op hun eetgewoonten en gezondheid.

Daarom pleiten wij voor strenge wetgeving die kinderen tot 18 jaar beschermt tegen deze misleidende marketing. Sluit je aan bij onze missie en teken ook onze petitie voor een strenge wet die de gezondheid van kinderen écht veilig stelt!




Zonder strenge wetgeving blijven kinderen namelijk kwetsbaar voor de verleidelijke boodschappen van de voedingsindustrie. Kinderen geloven namelijk echt dat als je een bepaald product eet of drinkt dat je dan topsporter of filmster wordt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de marketingstrategieën voor ongezonde voeding en dranken bijdragen aan gezondheidsproblemen op jonge leeftijd zoals obesitas en diabetes

Inmiddels ligt er in politiek Den Haag een startnotitie voor nieuwe wetgeving die kinderen beter moet beschermen tegen voedselreclames. Dit document leest als de campagne die Foodwatch al jaren voert: een leeftijdsgrens van 18 jaar, geen bekende kinderidolen en verzonnen karakters op verpakkingen, enz. Maar of en hoe deze wet ooit verder van de grond gaat komen, dat weet momenteel niemand.

Dat we geen minuut te verliezen hebben, daarin zijn we opnieuw bevestigd toen we eerder dit jaar drie experts hebben geïnterviewd. Kinderen zijn namelijk extreem gevoelig voor voedselmarketing. Kinderartsen zien in de meest extreme gevallen tieners die 140 kilo wegen, die volledig aan bed gekluisterd zijn, en geen toekomst meer voor zichzelf zien. Waarom doen we dit kinderen aan?


Kinderarts Felix Kreier, voedselwetenschapper Jaap Seidell en GZ-psycholoog Annebeth Teunissen voor de camera van Foodwatch


Kinderarts Felix Kreier, voedselwetenschapper Jaap Seidell en GZ-psycholoog Annebeth Teunissen voor de camera van Foodwatch.




Op ons Youtube-kanaal spreken we met verschillende experts op het gebied van voeding. In de interviews hebben we het over de schadelijke gevolgen van kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen. We spreken met Jaap Seidell (voedingswetenschapper en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam), Felix Kreier (kinderarts bij het OLVG in Amsterdam) en Annebeth Theunissen (GZ-psycholoog, gespecialiseerd in voeding en leefstijl in Waalre). Dit is wat ze ons zoal vertellen:

"Ik zie iedere dag kinderen in mijn spreekuur die met overgewicht te kampen hebben, en die last hebben van ernstige ziektes" - Felix Kreier

"Spaaracties en coole speeltjes verzamelen maakt kinderen compleet afhankelijk, het is haast een verslaving" - Jaap Seidell 

"Reclame heeft invloed op eetgewoontes bij kinderen waar ze op latere leeftijd last van hebben" - Annebeth Teunissen




Protesteren en demonstreren

Voorlichting om te laten zien wat al bizar lang helemaal fout gaat is hard nodig. Maar demonstreren hoe het ook zou kunnen is ook noodzakelijik. Daarom vragen we ook aan de experts wat zij zouden veranderen als ze het voor het zeggen hebben.

De laatste weken is er weer meer aandacht voor kinderen, voeding en gezondheid. Zo gaan kinderen die gezonder lunchen en meer bewegen op school beter rekenen. Als we kinderen in de eerste 1.000 dagen van hun leven meer weghouden van suiker, dan beschermt ze dat op latere leeftijd

Wij hebben een hele duidelijke eis als Foodwatch: Leg de verantwoordelijkheid niet enkel bij ouders maar kom nú een strenge wet tegen kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen tot 18 jaar. Laten we voor eens en altijd de marketeers van de voedingsmiddelengiganten buiten spel zetten!



Met vriendelijke groet,


Frank Lindner, Campagneleider




Je kunt deze nieuwsbrief ook delen op social media:





Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp
j eisen NU wetgeving die alle kinderen beschermt


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

NIKS

 

GP
Geef NIKS cadeau
Beste Brigitte,

Nu de feestelijke maand eraan komt, is het tijd om na te denken over cadeaus die echt iets betekenen. Ben je nog op zoek naar iets unieks? Is het een idee om dit jaar NIKS te geven?
NIKS is een donatie aan Greenpeace die je al vanaf 10 euro kunt geven. Door NIKS te schenken (of als cadeau te vragen), komen jullie samen in actie voor een eerlijkere wereld - zonder extra spullen in omloop te brengen.
Geef NIKS cadeau
Bekijk hoe iedereen NIKS wil
NIKS, HET LEUKSTE CADEAU OM TE GEVEN
 
Hoe zouden je vrienden reageren als je NIKS cadeau geeft?
Iedereen wil NIKS
NIET MET LEGE HANDEN

Je komt niet met lege handen aan, want NIKS wordt geleverd als een pasje van groeipapier met een zadenmix van zomerbloemen. Met voldoende licht, warmte, water en een beetje liefde ontkiemen de eerste plantjes al binnen een week. Ik wens je alvast fijne dagen toe!
Geef NIKS
Wiard Levenkamp
Met vriendelijke groet,

Wiard Levenkamp
Fondsenwerver van NIKS

woensdag 6 november 2024

 




Wist je dat Foodwatch niet alleen in Nederland actie voert voor eerlijk, veilig en gezond voedsel? Ook in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk zetten onze activisten zich in voor beter eten. Daarnaast heeft Foodwatch mensen in Brussel die werken aan hervormingen van het Europees voedselbeleid. De EU bepaalt immers veel van onze voedselregels.

Regelmatig komen we samen met campaigners van de verschillende Foodwatch-landen om plannen te bespreken voor de komende tijd. Door samen op te trekken, kunnen we overtuigender een vuist maken tegen de voedselindustrie.

Vorige week waren we daarom in Brussel om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen met onze internationale collega's.




Voedsel is grensoverstijgend

Samen staan we sterker. Daarom hebben we verschillende internationale campagnes om gezamenlijk op te trekken en voor verandering te zorgen:

Resten van giftige minerale oliën zijn overal te vinden in ons voedsel. Het is de Europese Unie die hier paal en perk aan moet stellen, maar dat gaat moeizaam. We hebben daarom plannen besproken om snel actie te ondernemen om minerale oliën voor eens en altijd uit ons eten te krijgen.


Gewas voor gewas van de pesticiden af

Pesticiden worden in heel Europa gebruikt, terwijl de landbouw echt wel zonder kan. We hebben daarom met alle Foodwatch-teams een plan gemaakt om pesticiden gewas voor gewas uit te bannen, zodat de landbouw in 2035 gifvrij is, te beginnen met graan.

Komende weken gaan alle kantoren hun supermarktketens benaderen om te stoppen met de verkoop van brood met pesticiden: een belangrijkste eerste stap!


Kindermarketing, een Europees probleem

Amsterdam, Parijs, Berlijn, Wenen of Brussel: we snakken allemaal naar een gezonde voedselomgeving. De EU maakt nog weinig werk van preventieve gezondheidszorg op het gebied van voedsel, terwijl meer dan de helft van de Europeanen kampt met overgewicht.

Misschien biedt de belofte van de Europese Commissie om kindermarketing aan te pakken perspectief? In verschillende landen maken nationale overheden er al werk van, maar snel gaat het niet. Tijdens een leerzame lezing van professor Amandine Garde van de Universiteit van Liverpool werden we bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Eens te meer benadrukte ze dat een wereld zonder kindermarketing een recht is waar alle kinderen van moeten kunnen genieten!

Verder hebben we nieuwe plannen gemaakt om samen op te trekken voor een verplichte Nutri-Score, eerlijke prijzen voor voedsel en onze lobby in Brussel om te strijden voor gezondheid


Meer gezamenlijke acties!

We hebben besproken om vaker social media-acties met de verschillende Foodwatch-teams te coördineren én we gaan meer offline-acties organiseren! Het Duitse team is daar nu al mee bezig en wij gaan daar ook mee aan de slag.

We hebben als Nederlands campagneteam maar meteen de daad bij het woord gevoegd en actie gevoerd in Brussel. We hebben ruim 10.000 handtekeningen aangeboden aan de nieuw-gekozen Europese politici voor de campagne Haal die bende van ons bord in Europa!

Tijd dat het vijfpuntenplan voor beter eten in de EU centraal komt te staan in het Europees Parlement. Meer nieuws over deze actie volgt binnenkort.




En in de avonduren?

Ontspannen wandelen langs voedsel-lobbyisten!

Ach ja, de boog kan niet altijd gespannen staan. Dus na alle brainstorms hebben we de benen gestrekt om op een kleine sightseeing-tour te gaan door Brussel. Gids Laura van Dark Side Tours leidde ons langs de grote lobbykantoren van de voedsel-, agro- en pesticide-industrie die op een steenworp afstand van het Europees Parlement en de Commissie te vinden zijn.

Een paar ‘fun facts’: er lopen in Brussel meer dan 20.000 lobbyisten rond en chemiereus Bayer besteedt jaarlijks circa 8 miljoen euro aan lobby in alleen al de EU! De astronomische bedragen die omgaan in het beïnvloeden van beleid en de uitgekookte tactieken van de lobbykantoren maken eens te meer duidelijk dat de macht van de voedselindustrie echt beteugeld moet worden!

Het zijn dus zeer nuttige dagen geweest en de ontmoeting met onze collega's heeft ons nog strijdbaarder gemaakt. We houden je uiteraard op de hoogte van alle internationale ontwikkelingen!


Vriendelijke groeten van het campagneteam,

Anke, Frank, Hannah, Juke, Liz en Nicole

 

Beter eten, ausreichend Nahrung, alimentation saine


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

 

Stikstofzaak 12 november

Stikstofzaak
 
Onze rechtszaak over de stikstofuitstoot gaat bijna van start. Het houdt minister Wiersma al flink bezig. De landbouwminister kreeg Kamervragen van de oppositie én binnen de coalitie. Er waren zelfs waarschuwingen van de eigen ambtenaren.

Iedereen vraagt zich hetzelfde af:
Hoe gaat het kabinet reageren op de Greenpeace-claim dat het stikstofbeleid tekortschiet, nu het stikstofbeleid nog veel verder is uitgekleed?

We wachten het af (lees: bereiden de rechtszaak keihard voor).

Wil je een rol spelen in de rechtszaal?

Word medestander. Elk individu telt want jij staat voor de maatschappelijke steun voor meer en beter stikstofbeleid! 
Word medestander

Waarom start Greenpeace een rechtszaak voor de natuur?

Er is haast nodig om de meest kwetsbare natuur te redden. Bijna 90% van de typen natuur die onze overheid dient te beschermen, verkeert in matige tot slechte staat. Maar de overheid is traag. En dit kabinet gooide zelfs bestaande Provinciale natuurplannen, en de bijbehorende pot met geld in de prullenbak. In de rechtszaak eisen we meer en betere stikstofmaatregelen van het kabinet.
Natuurzaak
© Greenpeace
Lees meer over de natuurzaak
Klimaatplannen schieten tekort

Een nieuw VN-klimaatrapport is even duidelijk als schokkend. Met hoe het nu gaat, koersen we af op 2,6 tot 3,1°C opwarming van de aarde voor het einde van de eeuw. De enige weg hieruit is dat regeringen hun klimaatambities verhogen en fossiele brandstoffen achter zich laten. Op de aankomende klimaattop in Baku zullen wij de wereldleiders aan deze verantwoordelijkheid herinneren.
Placeholder
© Marie Jacquemin / Greenpeace
Meer over de klimaattop

Goed nieuws

Shell hoort (weer) nee
© Roberto Isotti / A.Cambone / Greenpeace

Geen veiling regenwoud in Congo

De regering van Congo had plannen om delen van het regenwoud te veilen aan bedrijven voor olieboringen. In de natuur leven dieren en lokale gemeenschappen. Dankzij de gedurfde lobby van onze collega’s daar - onder andere door actie te voeren bij verzekeringsmaatschappijen die de olieboringen zouden verzekeren - gaat het niet door. De veiling is opgeschort!
Minder kolen in China
© Aaron Stevenson 

Ontbossing van het menu

McDonald’s heeft zijn ontbossingsbeleid bijgewerkt. Het bedrijf wil tegen 2030 ontbossing elimineren. En belooft het kappen van natuur voor landbouw en veeteelt in de keten aan te pakken. In Australië heeft Greenpeace volop actie gevoerd voor deze stap. Door ontbossing worden daar jaarlijks 100 miljoen Inheemse dieren gedood of verwond.

🔗Fotoserie: hoe de natuur in alle omstandigheden een weg vindt 

Fotoserie hoe natuur weg vindt

Extra portie groen


👩‍⚖️ Enkele jaren geleden besloten we vaker naar de rechter te stappen. Dit is waarom.

🎭 Wat opvalt als je 50 jaar aan klimaatspeeches (van Thatcher tot Nixon) terugkijkt? Bureau Vergezicht maakte er een theatervoorstelling over.

🖼️ Zóóó mooi zijn deze natuurfoto’s, in de categorie oceaan, wilde natuur, menselijke connectie en meer.

🌿 Probeer: met deze maatregelen haalt Nederland klimaatdoelen wél. (Nu niet).

🍄 Natuurmonumenten heeft de beste wandelroutes om paddenstoelen te spotten online gezet. Wandel ze!

🧑‍🌾 5 jaar BBB: hoe is de boer eraan toe? Verschillende mensen - waaronder Greenpeace-directeur Andy Palmen - over de impact van de partij.

Zinzi van der Aar
Met vriendelijke groet,

Zinzi van der Aar
Redacteur