vrijdag 6 september 2024

Michel Deylius

 



In deze nieuwbrief aandacht voor:
Under Construction
Onthulling Kijk op Zien
Werkweek DUS
Nieuwe penningen
Werk is te zien bij:
Agenda

Under Construction - Delft - 4 t/m 8 september





Aan deze expositie neem ik deel met enkele ruimtelijke objecten en met diverse wandobjecten en blinddrukken.

Onthulling Kijk op Zien - 5 september



Voor dit beeld - met een inscriptie in braille - heb ik mij laten inspireren door een citaat uit het boekje De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry.
Het is een tekst die gaat over zaken die niet met de gangbare zintuigen kunnen worden waargenomen. Aldus kwam het idee om deze tekst niet in letters maar in braille uit te voeren.

Dit beeld heb ik recent geschonken aan Bartiméus in Doorn. Bartiméus is een organisatie voor mensen met een visuele beperking. Het beeld heeft een prachtige plaats gekregen in het Rosarium van de Historische Theetuin, een locatie die bedoeld is als ontmoetingsplek.

Op donderdag 5 september is er tussen 15.00 en 16.00 uur een bijeenkomst waarin het beeld onthuld zal worden. Er zullen een aantal korte toespraakjes zijn en we drinken een kopje koffie/thee met wat lekkers. U bent van harte uitgenodigd.


Werkweek DUS - 7 t/m 13 september



Voor de vijfde keer houden De Utrechtse Steenbeeldhouwers van 7 t/m 13 september een werkweek, ook deze keer op het terrein van de Concordiastraat 68 in Utrecht. We werken dagelijks van 10 tot 17 uur (ongeveer).
In het tweede deel van de week, als er enig resultaat begint te komen, ben je van harte welkom om in de middag een bezoek te brengen.

Nieuwe penningen


Ik heb twee nieuwe penningen gemaakt.

Penning Factchecking - zwart groen - is een kleine versie van het beeld dat momenteel in Museum EICAS wordt getoond.

Penning Groei, uit staal en RVS is ontstaan uit een vraag uit de zorg voor een ontwerp voor een afscheidskado voor medewerkers. De keuze viel uiteindelijk op iemand anders, maar het was voor mij een aanleiding om het voorstel om te vormen tot een algemeen toepasbare penning die het proces van groei verbeeld.
Lees meer over deze laatste penning op mijn website.



Werk is o.m. te zien bij:



Galerie Stijl, Eefde - https://www.galeriestijl.nl/

Museum EICAS, Deventer (tot 1 september) - https://www.eicas.nl/

Galerie De Ploegh, Amersfoort - https://www.deploegh.nl/

Agenda


tot september 2024                  Factchecking II, Museum EICAS, Deventer
doorlopend                               beeldentuin galerie Stijl, Eefde
4 - 8 september                        Under Construction, Delft
7 - 13 september                      DUS  werkweek, Utrecht
29 november - 8 december      DUS (De Utrechtse Steenbeeldhouwers) - De Cultuurhoek,
                                                 Driebergen

Copyright © 2024 Michiel Deylius - Tekst in Steen, All rights reserved.
Deze nieuwsbrief verschijnt alleen als er nieuws is. Je ontvangt hem omdat we ooit contact hadden over mijn werk.

Our mailing address is:
Michiel Deylius - Tekst in Steen
Het Slot 43
Bunnik, UT 3981 KB
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Nieuwsbrief van Michiel Deylius
View this email in your browser




Women Vintage Retro Cotton Pyjamas Set

 


Women Vintage Retro Cotton Pyjamas Set

 Women Vintage Retro Cotton Pyjamas Set

gedicht van de oo-go

 WIE, O WIE?

Echt of niet echt
de spiegel zegt me niet
wie ik ben,
mijn spiegelbeeld ben ik niet.
Ben ik wie jij zegt dat ik ben?

Mijn ontmoetingen ben ik,
ik ben een boom, een bloem, de zon,
de regen, de wind, het water,
een moeder, een vader, een kind,
een vreemdeling, een gevangene,
ik ben de stilte en de storm,
een ogenblik ben ik,
een open blik naar jou.

ik ben een stukje
van de mens die ik ontmoet
zo word ik mezelf

Vught, 4 augustus 2024
Mari-Anne van Oortmerssen 

 

Zomerserie: een voedselsprookje met een goede afloop?

 


https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onze-campagnes/misleiding-en-fraude?utm_source=email&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=misleiding-zomerserie-2024&utm_content=KeyVisual


Er was eens… Flipje uit Tiel, Van Nelles Piggelmee, Cora van Mora, het Blue Band-meisje en het Drostemannetje. Er was eens een wereld waar de Bokma altijd koud staat, melk de witte motor is en Paturain altijd fijn. Waar de zon altijd schijnt en de mensen tevreden zijn. Er was eens een wereld vol voedselreclames, maar leefden de mensen daar ook lang en gelukkig?

Met de enorme toename van de reclames in de tweede helft van de twintigste eeuw groeide ook de argwaan. Consumenten voelden zich steeds meer gemanipuleerd en eisten meer controle. In 1964 zag de Nederlandse Reclame Code daarom het licht om het vertrouwen van de consument te herstellen.


Wet, waarheid, goede smaak en fatsoen

De Nederlandse Reclame Code (NRC) bestaat dit jaar 60 jaar. De code bestaat uit een algemeen deel en een aantal codes gericht op specifieke branches. Zo duiken wij vaak in de Reclamecode voor Voedingsmiddelen en de Kinder- en Jeugdreclamecode.

Maar meestal hoeven wij niet verder te kijken dan artikel 2 en artikel 8 van de NRC. Deze artikelen worden al veelvuldig overtreden: Art 2 zegt dat reclame in overeenstemming dient te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen. Art 8 zegt dat reclame niet misleidend mag zijn. Misleidend is elke reclame die gepaard gaat met onjuiste informatie of voor de gemiddelde consument onduidelijk of dubbelzinnig is.


De RCC heeft het druk!

Door de Reclame Code voor Voedingsmiddelen, (RVV) is de voedingsindustrie ontsnapt aan wettelijke maatregelen, die de overheid toentertijd van plan was in te voeren. De vier deelnemende partijen zijn de reclamemakers, media, adverteerders en de consument. Zij vormen ook samen de Reclame Code Commissie (RCC) en waken zo over de naleving van deze regels. Echter, de consument heeft een veel minder zware stem dan de andere drie. Zo mag deze vertegenwoordiger geen voorstellen doen om de code te aan te scherpen. Dat mag alleen de industrie. En nog erger: in de Reclamecode voor voedingsmiddelen is de consumentenpijler helemaal niet vertegenwoordigd. De slager keurt dus zijn eigen vlees.

Momenteel wordt er jaarlijks alleen al meer dan 1,5 miljard euro aan voedselreclames besteed door de industrie, zo heeft onderzoeksbureau Panteia becijferd. Dit geld gaat grotendeels naar marketing voor ongezonde voedselproducten, maar daar doet RCC bar weinig aan. Wel moet de RCC zich buigen over de vele klachten die consumenten, bedrijven en organisaties indienen over vermeende overtredingen.


Feestelijk feit?

De NRC bestaat dit jaar 60 jaar: een geschiedenis met een goede afloop? Helaas is er geen reden tot juichen. Want al zo lang als Foodwatch Nederland bestaat, en dat is dit jaar 15 jaar, hebben we talloze klachten moeten indienen en worden consumenten niet voldoende beschermd. Vorig jaar behandelde de RCC in totaal bijna 5.000 klachten!





Bijna 200 klachten in 15 jaar

Voor deze zomerserie hebben we onze geschiedenis met de RCC eens op een rijtje gezet. Wat bleek? We hebben in 15 jaar tijd bijna 200 klachten ingediend! Een feestje? Meer een koude kermis! 

Waar gingen onze klachten zoal over? We hebben talloze klachten ingediend tegen kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen die vaak nog bekende kinderidolen op de verpakking hadden; tegen zogenaamde volkorenproducten die niet 100% volkoren bleken te zijn; tegen mierzoetje producten met ‘no added sugar’ op de voorkant van de verpakking; tegen voedings- en gezondheidsclaims op watertjes met aloë vera die je haar glanzender moeten maken, maar vooral laxerend werken. En, als klap op de vuurpijl, tegen de fastfoodreus McDonald’s, die beweerde dat zijn frietjes alleen uit aardappel en een snufje zout zouden bestaan, maar even de dinatriumdifosfaat en dextrose vergat te vermelden. De RCC gaf ons in bijna alle gevallen gelijk.

Lees ons uitgebreide artikel over deze zaken >>


Mythe, sage, sprookje

Hoewel we onvermoeibaar klachten blijven indienen en de RCC onze aantijgingen keer op keer serieus neemt, wordt het toch echt tijd om wakker te worden en te zorgen voor structurele oplossingen.

Dat zelfregulering zou werken, zoals de overheid maar blijft volhouden, is een mythe, een sage en een sprookje ineen. Dat lieten wij ook zien met ons rapport: 'Beteugel het reclamemonster'. Wat moet er dan wel gebeuren? Maak een einde aan de RCC, maak een wet tegen kindermarketing en bestraf misleiding! Zo leven we nog lang en gelukkig. The end!

Zomerserie: een voedselsprookje met een goede afloop?


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Nick Cave

 r





Nick Cave: ‘Ik denk dat we niet naarstig op zoek moeten naar waar wíj in geloven, maar naar wie in óns wil geloven’

Interview

Nick Cave: ‘Ik denk dat we niet naarstig op zoek moeten naar waar wíj in geloven, maar naar wie in óns wil geloven’

Lees meer

Voedselzekerheid: over twee kanten van dezelfde medaille /Foodwatch

 


Hoeveel calorieën aan voedsel is er voor iedere wereldburger per dag beschikbaar? Houd je vast, dat zijn er bijna 3000 volgens Our world in data. Veel meer calorieën dan we nodig hebben! En toch lijden er nog steeds meer dan 700 miljoen mensen op de wereld honger, terwijl tegelijkertijd meer dan een miljard van de wereldbevolking obees is. Hoe kan dit? Zowel honger als obesitas zijn twee kanten van dezelfde medaille: voedselzekerheid.

Voedselzekerheid betekent niet alleen dat er voldoende voedsel beschikbaar is voor iedereen, maar ook dat dit voedsel veilig, voedzaam en betaalbaar is en een actief en gezond leven ondersteunt, aldus de definitie van de FAO, de landbouworganisatie van de VN. Voedselgebrek of een overvloed aan ongezond voedsel: beide duiden op een gebrek aan voedselzekerheid.




Veerkrachtige landbouw

Om voedselzekerheid te garanderen is er dan ook een pakket aan maatregelen nodig: voedselverspilling moet minder, handel moet eerlijker, landbouw moet duurzamer en klimaatverandering moet worden bestreden. Onze boeren hebben nu al veel last van extreem weer; droogte en overstromingen bedreigen oogsten. Als er geen maatregelen worden genomen om de landbouw veerkrachtiger te maken en de opwarming van de aarde te stoppen, komt de opbrengst steeds verder onder druk te staan. Geen eenvoudige opgave en één die vraagt om een serieuze lange-termijnaanpak van onze overheid.


Voedselzekerheid: hét nieuwe buzzword

Op het eerste gezicht lijken politici inderdaad enorm begaan met het thema voedselzekerheid: tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van november en de Europese Parlementsverkiezingen afgelopen juni stonden de partijprogramma’s er bol van. Nu het politiek reces voorbij is, gaat de nieuwe regering ook daadwerkelijk aan de slag met voedselzekerheid. Nieuwe minister Femke Wiersma heeft de naam van haar ministerie zelfs herdoopt. Heette dat eerst nog Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, nu zal er Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur op de gevel prijken. Zo belangrijk vindt Wiersma het onderwerp voedselzekerheid, dat voedselkwaliteit er plaats voor moest maken.


Geen gebrek aan voedsel

Maar het blijkt bij nader inzien een holle frase, die voedselzekerheid van Wiersma. Het hoofdlijnenakkoord rept met geen woord over voedselkwaliteit en voedselveiligheid, terwijl dit onmisbare aspecten van voedselzekerheid zijn. De BBB-minister zet niet in op eerlijke voedselprijzen, een gezonde voedselomgeving, verduurzaming van de landbouw en maatregelen tegen klimaatverandering, maar juist op intensivering van productie. En deze ‘hoogproductieve landbouw’ moet zo min mogelijk gehinderd worden door groen beleid, zoals het afbouwen van pesticiden, zo vindt ze.

Waarom kiest de minister voor deze strategie? Er is hier immers geen gebrek aan voedsel, eerder het tegenovergestelde is het probleem, met een overvloed aan ongezond eten om ons heen. Nederland is zelfs het op één na grootste exportland van voedsel ter wereld. Zo werd er vorig jaar circa 1,2 miljoen ton uien geoogst waarvan 92% werd geëxporteerd, en werden er bijna 15 miljoen varkens geslacht, waarvan twee derde voor de export. Fotograaf Kadir van Lohuizen heeft hier onlangs nog een interessante serie over gemaakt.





Consument in de kou

Voeden we dan de wereld met deze inzet op productie? Dit klinkt nobel, maar hiervoor heeft nogal wat moeten wijken: de EU-Pesticidereductiewet is van tafel gegaan en de duurzaamheidseisen van het EU-Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn geschrapt in naam van voedselzekerheid. Intussen hebben boeren in het mondiale zuiden de grootste moeite hun hoofd boven water te houden en op te boksen tegen de zwaar gesubsidieerde agrarische producten uit Europa. Tot zover de eerlijke handelspraktijken. En het klimaat schiet er ook niks mee op.

Met andere woorden, voedselzekerheid wordt enkel als excuus gebruikt om op kortetermijn agro-economische belangen veilig te stellen, terwijl aan de echte problemen die voedselzekerheid bedreigen niks wordt gedaan. Voedselzekerheid blijft zo niets meer dan een cynisch buzzword. Minister Wiersma, u laat ons in de kou staan. Neem ons recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel serieus en presenteer échte oplossingen om voedselzekerheid voor iedereen te garanderen.

 

Voedselzekerheid: over twee kanten van dezelfde medaille


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch