woensdag 31 januari 2024

We klagen de Nederlandse Staat aan / Greenpeace

 

F

We klagen de Nederlandse Staat aan

We staan samen met de eisers voor het Paleis van Justitie om onze dagvaarding kracht bij te zetten.
© Marten van Dijl / Greenpeace
 
Beste Brigitte,
Acht inwoners van Bonaire en Greenpeace Nederland klagen de Nederlandse Staat aan. Onze overheid heeft de verplichting om de mensenrechten van iedereen in Nederland te beschermen, maar doet dat niet voor de inwoners van Bonaire. Zij worden nog minder beschermd tegen klimaatverandering. 

Daarom dagvaarden wij vandaag de Nederlandse Staat. Dit willen we bereiken met de dagvaarding:
  • Plannen en concrete maatregelen, ontwikkeld met inwoners, om Bonaire te beschermen tegen klimaatverandering.   
  • Sneller terugdringen van de Nederlandse CO2-uitstoot. Uiterlijk 2040 moet de CO2-uitstoot van Nederland nul zijn. 
Je bent al medestander van de zaak, waarvoor veel dank! Je kunt onze zaak extra steun geven door deze mail door te sturen naar zoveel mogelijk anderen. Zodat ook zij hun handtekening kunnen zetten. Of moedig 2 vrienden aan via WhatsApp.
Ik deel de oproep via WhatsApp
Liever op een andere manier een bijdrage leveren? Voor deze zaak bouwen we op donaties van mensen zoals jij, we zijn 100% onafhankelijk. Om vrij en integer te werk te kunnen gaan, nemen we geen geld aan van bedrijven, overheden en politieke partijen. Ik draag graag bij met een donatie.

Klimaatrechtvaardigheid

Mensen op Bonaire ervaren nu al de gevolgen van de klimaatcrisis.1 De zeespiegel stijgt en hittestress neemt toe. Als de uitstoot niet flink naar beneden wordt gebracht, dreigt een vijfde van Bonaire voor het einde van de eeuw verloren te gaan aan de zee. 

Bonaire is al te lang vergeten. Voor Europees Nederland zijn er allerlei plannen en maatregelen voor bescherming tegen de stijgende zeespiegel en andere klimaatgevolgen. Maar voor Caribisch Nederland zijn die er niet. De tijd dringt. We kunnen niet anders dan naar de rechtbank stappen. 

Jouw steun is hard nodig. Door eenmalig je handtekening te zetten, laten wij aan de politiek en de rechter zien dat onze eisen op brede steun in de samenleving kunnen rekenen. 
Lees meer over de rechtszaak
1 : De impact van klimaatverandering op Bonaire.

Placeholder
Met strijdbare groet,

Danique Martis
Eiser 

Andy Palmen
Directeur Greenpeace Nederland


Kijktips over voeding / Foodwatch

 




Bij Foodwatch zijn we dól op voedsel: we praten, lezen en kijken eten. Inspiratie, feiten en nieuwtjes halen we overal vandaan. Boeken, artikelen, documentaires en exposities helpen ons bij ons werk. We delen deze week graag een aantal van die inspiratiebronnen met jou.


Argos (NPO Start)

Traineert of saboteert de industrie weer eens beleidsvoorstellen ter verbetering van de volksgezondheid? Onderzoeksjournalisten van het programma Argos laten in deze aflevering zien hoe de alcoholindustrie hierbij te werk gaat. Zelfs demissionair staatssecretaris Van Ooijen gooit na jarenlang overleg, waarbij hij geen steek verder kwam, de handdoek in de ring. Wij roepen daarom ook keer op keer op deze heilloze pogingen tot zelfregulering te staken en tot stevige wetgeving te komen voor een gezonde voedselomgeving. Deze Argos-aflevering onderstreept de noodzaak daartoe.

Maar een kleine overwinning is wel het noemen waard: sinds 8 december 2023 moeten wijnproducenten de ingrediënten en voedingswaarde van hun wijn op het etiket (via QR-code) vermelden. Op etiketten van gedealcoholiseerde wijnen en wijnen onder de 10% alcohol moet ook de minimale houdbaarheid staan.




Tegenlicht (NPO Start)

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen toont ons hoe dat eruitziet in deze aflevering van het programma Tegenlicht.
In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is er ook een tentoonstelling te bezoeken met het werk van Van Lohuizen over de voedselindustrie. Gigantische opslagloodsen, verticale boerderijen en slachterijen passeren de revue via indrukwekkende foto’s en films. De tentoonstelling Food for Thought is nog tot en met 9 juni 2024 te bezoeken.


Poisoned (Netflix)

De Netflix-documentaire Poisoned onderzoekt aan de hand van interviews met deskundigen en families van slachtoffers hoe het gesteld is met voedselziektes in de VS. Dat blijkt niet best te zijn, en in Nederland is het niet veel anders. Het RIVM heeft vorig jaar geconstateerd dat voedselgerelateerde infectie-uitbraken sinds 2016 zijn verdubbeld. In 2022 zijn er 4.470 mensen ziek geworden door voedsel tegen 2.731 in 2016. Dit is deels te wijten aan onzorgvuldigheid van consumenten zelf, maar daarnaast is het niet goed gesteld met de voedselveiligheid in de voedselindustrie!




You are what you eat (Netflix)

Heel veel voedselonderzoek wordt door de industrie beïnvloed en er ontbreekt transparantie. Professor Marion Nestle van de New York University heeft een dagtaak aan het onthullen van dergelijke belangenverstrengeling. Ze schreef er ook een boek over: Unsavory Truth. De documentaire You are what you eat geeft een interessant inkijkje in hoe voedselonderzoek uitgevoerd kan worden. Bij dit experiment volgen identieke tweelingen acht weken lang een ander dieet (de één vegan, de ander omnivoor) om te zien wat voor invloed dit op hen heeft. Professor Nestle is ook in de documentaire te zien en bespreekt het op haar blog.


Zembla (NPO Start)

Wij strijden al jaren tegen glyfosaat en zijn woedend over de onlangs verlengde toestemming van de EU om het middel weer voor tien jaar te gebruiken. Het programma Zembla laat aan de hand van een actuele zaak over een bollenteler in Boterveen zien wat pesticidegebruik voor omwonenden betekent. Hoe bepaalt de overheid welke pesticiden de boer gebruiken mag? Het grootschalig gebruik leidt maatschappelijk tot steeds meer ophef. Zembla onderzoekt de risico's van pesticiden en ontdekt dat gevoelige informatie wordt achtergehouden.


Stuur ons jouw tips!

Veel kijkplezier namens het Foodwatch-team. Heb jij nog een kijk-, luister-, bezoek-, doe- of leestip voor een volgende keer, laat het me weten in een reply op deze nieuwsbrief!



Met vriendelijke groet,

Juke Fluitsma, Campaigner









Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

Documentaires voor beter (w)eten!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

De rol van supermarkten is cruciaal voor een gifvrij Europa / Foodwatch

 






Deze week bracht het CBS het nieuws dat in Nederland het biologische landbouwareaal met bijna 9% is toegenomen. Geweldig bericht toch? Het klinkt of er echt iets flink verbetert: een tiende erbij. Bij Foodwatch prikken we daar natuurlijk doorheen.

Kijken we naar de oppervlakte dan hebben we in Nederland maar een groei gehad van 4% naar 4,5% biologische landbouwgrond: 95,5% is dus nog steeds niet-biologisch. Als je weet dat Nederland streeft naar 15% in 2030 dan is deze trage ontwikkeling niet iets om trots op te zijn. We hebben nog krap 7 jaar om te verdriedubbelen. Dat betekent gemiddeld 26 duizend hectare per jaar, dat onder andere van intensief gifgebruik naar biologisch moet omschakelen. En dan te bedenken dat Europa voor 2030 een doelstelling van 25% heeft gesteld. De Nederlandse landbouwambities zijn al zo schaamteloos laag en dan gaan we ze ook nog eens niet halen.


De toekomst van de landbouw


Intensieve landbouw oefent een onhoudbare druk uit op ons milieu en onze gezondheid. Stikstofuitstoot bedreigt de biodiversiteit en pesticiden vormen een steeds groter probleem voor ons drinkwater en de gezondheid van boeren en omwonenden. Voor een gezonde toekomst van de landbouw moet Nederland gaan boeren met minder kunstmest en minder pesticiden.

Volgens ons is biologische teelt niet hét enige antwoord, maar wel een van vele middelen om dichter bij deze doelen te komen. Let op: biologische teelt is nog steeds niet vrij van alle schadelijke stoffen en pesticidenvrij zegt weer niets over het gebruik van kunstmest. Foodwatch heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om helemaal pesticidenvrij te boeren en daarom voeren wij campagne om dit voor elkaar te krijgen.


Waar ligt de macht?

Bij Foodwatch zijn we ervan overtuigd dat als de politiek het laat afweten, we de oplossing in de praktijk moeten zoeken bij de machthebbers: de supermarkten. Zo’n 70 procent van het voedsel dat Nederlanders dagelijks eten, kopen ze in de supermarkt. Tussen de duizenden boeren die dat voedsel produceren, en de miljoenen consumenten die het kopen, zit een handvol supermarktketens. Supermarkten hebben dus een sleutelpositie in het voedselsysteem. Ze kunnen zowel boeren als consumenten helpen kiezen voor biologisch. 

Samen met denktank Questionmark zijn we een verkenning gestart naar de prijzen van biologisch voedsel en de rol van de supermarkten. Je leest er hier meer over:
>> Verkenning: Biologische landbouw in de supermarkt





Brieven aan de supermarkten


In het Actieplan Biologisch (2023) stelt het Ministerie van LNV de vraag hoe supermarkten zich kunnen inzetten op het gebied van voorlichting, schapruimte en aanbod om de markt voor biologische voeding te vergroten. Hier zien wij nog weinig van in de praktijk en daarom laten wij van ons horen.

Wij eisen dat de supermarkten in actie komen. Daarom hebben wij ze deze week opnieuw een brief gestuurd met de vraag wat hun plannen zijn. Het wordt tijd dat ze hun schappen gaan vullen met producten die zonder gif zijn gemaakt, want het is geen optie om door te gaan op de huidige weg met grote winsten over de ruggen van boeren en de natuur. Wij willen dat supermarkten de boeren steunen in de omslag naar pesticidenvrij en zorgen dat deze ondernemers een eerlijke prijs krijgen.




Broodnodig: graanvelden zonder gif

We richten onze pijlen vooral op al die graanvelden waar zoveel pesticiden op wordt gespoten: tijdens de groei kunnen granen wel 4 tot 6 keer rekenen op een gifdouche die de grond en het water intrekt. De helft van al de Europese landbouwgrond is graanteelt. Als we deze sector weten om te schakelen is dus de helft van alle landbouwgrond van de EU gifvrij.
Dat begint bij de inkoopmacht van supermarkten: denk aan broden, muesli en bakmeel. Heb jij al steun uitgesproken?






Vriendelijke groeten,

Anke Bakker
Campaigner




Deel deze nieuwsbrief met je vrienden, familie en al je collega’s.



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp
De rol van supermarkten is cruciaal voor een gifvrij Europa


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Honderdduizenden mensen hebben afgelopen weekend in Duitse steden gedemonstreerd tegen radicaal-rechts / Trouw

 Betogers tegen de Alternative für Deutschland (AfD), zondag bij het Rijksdaggebouw in de Duitse hoofdstad Berlijn. ‘Mijn toekomst zonder nazi’s’, schrijft deze demonstrant.Beeld Getty Images

In Duitsland waren de laatste dagen grote demonstraties tegen rechts-extremisme. ‘Het laat zien dat het midden bereid is om voor de democratie de straat op te gaan.’

Arjen van der Ziel

Honderdduizenden mensen hebben afgelopen weekend in Duitse steden gedemonstreerd tegen radicaal-rechts. Van Berlijn tot München en van Hamburg tot Stuttgart trotseerden Duitsers de winterkou om zich te verzetten tegen wat zij zien als een gevaar voor de democratie. Ook in kleinere plaatsen waren er aanzienlijke protesten.

In München moesten de autoriteiten zondag een einde maken aan een demonstratie omdat er naar schatting 100.000 betogers waren komen opdagen, veel meer dan de organisatoren hadden verwacht. Daardoor kon de veiligheid niet meer worden gegarandeerd. Volgens Duitse media zullen de komende dagen nog meer protesten volgen.

Anti-democratische fanatici

De demonstranten maken zich zorgen over de partij Alternative für Deutschland (AfD), die fel gekant is tegen immigratie en de Europese Unie. Volgens de Duitse inlichtingendienst zijn delen van de AfD extreemrechts en zijn in de partij fanatici actief die de democratie omver willen werpen. De AfD is sterk in opmars en heeft volgens peilingen inmiddels de steun van 23 procent van de kiezers, fiks meer dan de 10 procent die de partij bij de laatste verkiezingen kreeg. Als Duitsland nu naar de stembus zou gaan, zou bijna een op de vier kiezers op de AfD stemmen.

De straatprotesten genieten de steun van de mainstream-partijen. En Joe Kaeser, een kopstuk uit het Duitse bedrijfsleven, riep collega-zakenmensen afgelopen weekend in een interview op om zich achter de demonstraties te scharen. Kaeser trok daarbij parallellen met de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig van de vorig eeuw. “We moeten die fout niet opnieuw maken”, zei de invloedrijke oud-topman van Siemens, die commissaris is bij een reeks grote bedrijven. “Ik maak me echt zorgen over onze democratie.”

Ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier sprak in een videoboodschap op sociale media zijn steun uit voor de demonstraties, waaraan volgens hem zeer uiteenlopende mensen meedoen. “Maar ze hebben allen iets gemeen: ze staan op tegen onmenselijkheid en rechts-extremisme. Ze willen ook in de toekomst vrij en vreedzaam samenleven.” De president pleitte voor een ‘verbond van alle democraten’, tegen de vijanden van de democratie. “Laat ons bewijzen dat we samen sterker zijn.”

Grootscheepse deportatieplannen

Aanleiding voor de demonstraties is de recente onthulling door onderzoeksjournalisten dat enkele prominenten van de AfD eind vorig jaar deelnamen aan een bijeenkomst met rechtsextremisten van de zogenoemde Identitaire Beweging. Op die bijeenkomst werd onder meer gesproken over de grootscheepse deportatie van mensen met een migratie-achtergrond.

Tegelijk met de protesten groeit de roep om de AfD te verbieden. Maar dat zal volgens deskundigen nog niet meevallen. Want het verzoek om zo’n verbod kan alleen worden gedaan door de Duitse regering, de Bondsdag of de zogeheten Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. Het Duitse Constitutioneel Hof moet daarop beoordelen of de AfD blijkens haar doelstellingen of de activiteiten van haar sympathisanten erop uit is om op actieve en agressieve wijze de democratie te ondermijnen. En de partij moet zó veel invloed hebben dat ze ook daadwerkelijk een gevaar oplevert.

Het is al met al een flinke bewijslast en de procedure kan jaren vergen. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in de Bondsrepubliek Duitsland slechts twee partijen verboden: de rechts-radicale Sozialistische Reichspartei in 1952 en de Kommunistische Partei Deutschlands in 1956.

‘Terughoudendheid beter’

Tegenstanders van een verbod wijzen er bovendien op dat een verbodsprocedure de AfD juist een nieuwe kans zou geven om zichzelf als slachtoffer te presenteren. Veel aanhangers van de partij hebben al weinig vertrouwen in de democratie en zijn geneigd te geloven in een complot van de elite om hun partij weg te houden van de macht.

“Ik zou terughoudend zijn met een verbod”, verklaarde de liberale fractievoorzitter Christian Dürr maandag op radiozender Deutschlandfunk. “Dit soort politieke krachten bestrijd je meestal het beste met politiek.”

Net als andere mainstream-politici prees Dürr de protesten van de laatste dagen: “Het laat zien dat het burgerlijke midden in Duitsland democratisch is, en dat het midden ook bereid is om voor de democratie de straat op te gaan. Dat is een goed teken.”

Lees ook:

Duitse demonstranten trekken gealarmeerd de straat op wegens plan om migranten en masse te deporteren

De onthulling dat een groep rechts-extremisten en AfD-leden een plan bespraken om miljoenen mensen met een migratieachtergrond het land uit te zetten, raakt een snaar in Duitsland. Anti-AfD-demonstraties trokken deze week tienduizenden mensen.

Radicaal-rechtse AfD wint weer en levert burgemeester die flirt met omvolkingstheorie

De radicaal-rechtse AfD scoort een nieuwe electorale doorbraak.

Oppositieleider sleurt Duitse christendemocraten naar rechts: ‘We hebben te lang weggekeken van migratie’

De christendemocratische oppositieleider Friedrich Merz gaat regelmatig te keer tegen immigranten. Tot ergernis van zowel gematigde partijgenoten als linkse opponenten. ‘Dit is verwerpelijk populisme.’

Rechts-extremisme Groeiende roep in Duitsland om AfD te verbieden, maar daar kleven nadelen aan

 Groeiende roep in Duitsland om AfD te verbieden, maar daar kleven nadelen aan

Rechts-extremisme

Groeiende roep in Duitsland om AfD te verbieden, maar daar kleven nadelen aan

Asielopvang / Trouw

 

Asielopvang

Na anderhalf jaar politieke strijd nu écht groen licht voor spreidingswet

Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) schudt de hand van Edith Schippers, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, na afloop van de stemming over de spreidingswet. Beeld ANP
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) schudt de hand van Edith Schippers, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, na afloop van de stemming over de spreidingswet.Beeld ANP

De wet om asielzoekers gelijkmatiger over Nederland te spreiden, wordt definitief van kracht. Dinsdag stemde een ruime Eerste Kamermeerderheid voor het kabinetsplan. Maar daarmee is het opvangprobleem nog niet opgelost.

Auke van Eijsden

Met steun van de VVD-fractie heeft een meerderheid van de senaat dinsdag vóór de omstreden spreidingswet gestemd. In totaal stemden 43 Eerste Kamerleden voor en 27 tegen het kabinetsplan om asielzoekers ‘eerlijk’ over Nederlandse gemeenten te spreiden. Daarmee komt er voorlopig een einde aan een felle politieke strijd, waarbij de VVD een hoofdrol speelde.

Want zonder de vóórstem van Eerste Kamerleden van de VVD had de wet het niet gehaald. Lange tijd leek het die kant op te gaan: de VVD keerde zich sinds de kabinetsval immers fel tegen de spreidingswet, vooral de Tweede Kamerfractie leverde hevig verzet. Maar tot ieders verbazing kondigde de senaatsfractie van de VVD vorige week dinsdag aan tóch unaniem voor te stemmen.

Tekorten nog niet opgelost

Daarmee haalde verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) alsnog zijn begeerde meerderheid. Donderdag 1 februari treedt de wet al in werking, uiterlijk die dag krijgen provincies en gemeenten te horen hoeveel asielzoekers ze moeten opvangen.

Zijn de grote tekorten daarmee direct opgelost? Nee, temperde Van der Burg de verwachtingen. Waarschijnlijk duurt het nog maanden voordat overvolle opvangcentra daadwerkelijk zijn ontlast.

Van de gevreesde dwang is voorlopig evenmin sprake. Pas als gemeenten er onderling en in overleg met de provincie niet uitkomen, kan de staatssecretaris dwingen asielzoekers op te nemen. Naar verwachting doet zo’n situatie zich niet vóór het einde van dit jaar voor. Als dan inmiddels een nieuw kabinet is aangetreden met PVV, VVD, NSC en BBB – uitgesproken tegenstanders van de wet – lijkt het al helemaal onwaarschijnlijk dat een volgende staatssecretaris voor dwang zal kiezen.

‘Afbreuk aan lokale democratie’

Anders dan de VVD-senatoren stemde de Eerste Kamerfractie van de BoerBurgerBeweging dinsdag unaniem tegen. “Er zijn weliswaar verschillende opinies binnen de fractie”, verklaarde BBB-fractievoorzitter Ilona Lagas, “maar we vinden dat we die verschillen opzij moeten zetten om als partij een eenduidig signaal te geven aan het land.”

De enige afwijkende stem kwam van CDA’er Hugo Doornhof: hij is tegen de spreidingswet, de rest van de CDA-fractie voor. “Bij asielopvang is draagvlak op lokaal niveau cruciaal”, legde Doornhof na afloop van de stemming uit. “Persoonlijk moet ik tot de conclusie komen dat dit een te grote afbreuk doet aan de lokale democratie.”

Lees ook:
Waarom de spreidingswet de opvangcrisis niet direct oplost

Nu een meerderheid van de senaat voor is, komt de spreidingswet voor asielzoekers er echt. Wat betekent dat voor de crisis in de asielopvang? Vijf vragen.

Lees ook

Eerste Kamer stemt met 43 stemmen in met de spreidingswet Opvangcrisis Eerste Kamer stemt met 43 stemmen in met de spreidingswet

 Eerste Kamer stemt met 43 stemmen in met de spreidingswet

Tata Steel speelt een gevaarlijk spel

 

Tata Steel speelt een gevaarlijk spel

Actievoerders van Greenpeace tonen tijdens het Tata Steel schaaktoernooi hoe dubbel het is dat Tata Steel sponsor is van grote toernooien terwijl het omwonenden van de fabriek ziek maakt.
© Marten van Dijl / Greenpeace
Beste Brigitte,
 
Terwijl omwonenden ziek worden van de gifwolken, speelt Tata Steel een spelletje. Letterlijk. De staalgigant organiseert voor de 86e keer het Tata Steel Chess Tournament. Een dure pr-stunt om de aandacht af te leiden van de schade die het aanricht aan de volksgezondheid, de natuur en het klimaat.
Actievoerders brachten vandaag in Scheveningen een onaangekondigd bezoek aan het toernooi en ontvouwden een banner met de tekst ‘gezondheid is geen spelletje’. Onze eis: een snelle sluiting van de meest ziekmakende fabrieken én de toezegging dat Tata voor 2030 stopt met het gebruik van vervuilende steenkool.
Terwijl Tata Steel grootmeester is in verhullen en bedriegen, brengen wij juist zoveel mogelijk mensen op de hoogte van de feiten. Test nu jouw kennis over Tata met onze nieuwe Tata-test!
Doe de Tata-test

Meer doen?

We kunnen alle hulp gebruiken in onze strijd voor gezonde lucht en een leefbaar klimaat. Doe je mee?
  • Laat een kritische opmerking achter onder een van de livestreams van het Tata Steel Chess Tournament.
  • Geef Tata 1★ op Google Maps en laat het bedrijf weten wat je vindt van alle vervuiling.
  • Help mee gifwolken spotten via Spot de Gifwolk. Wij zorgen ervoor dat jouw melding naar de omgevingsdienst gaat.
Hartelijk dank voor je steun. Samen staan we sterk!

Willem Wiskerke
Met vriendelijke groet,

Willem Wiskerke
Campaigner Klimaat & Energie
Doneer nu