dinsdag 27 juni 2017

nieuwe bezoekers uit China, Egypte en Turkije!

Nederland

10
Verenigde Staten
4
China
1
Egypte
1
Frankrijk
1
Turkije
1

en een uit Tschechië!

Nederland

21
Verenigde Staten
11
Ierland
10
Duitsland
9
China
7
Frankrijk
5
Tsjechische Republiek
2
Oekraïne
2
Ecuador
1
Egypte
1

en een bezoeker uit ve VAE!

Nederland

108
Verenigde Staten
96
Frankrijk
49
China
30
Duitsland
25
Ierland
16
Portugal
10
Rusland
9
België
8
Verenigde Arabische Emiraten
5

maandag 26 juni 2017

Schoonheid is maakbaar, laat Robert Mapplethorpe zien / Trouw

Alles klopt aan de foto's van Robert Mapplethorpe. Hij heeft hard gewerkt aan die technische perfectie. En aan zijn status als sterfotograaf. De Kunsthal toont een overzicht van zijn werk.
De meest besproken foto van Robert Mapplethorpe mocht uiteraard niet ontbreken op het grote overzicht van zijn leven en werk in de Kunsthal in Rotterdam. 'Man in polyester suit' toont het middenrif van een zwarte man in een goedkoop driedelig pak, met zijn geslachtsdeel uit de gulp. Sinds Mapplethorpe (1946-1989) in 1980 deze foto maakte, is er gedoe over geweest. Veel meer nog dan over zijn andere 'expliciete' foto's: het verhullende woord dat steevast opduikt als het om zijn naakten en seksueel getinte werk gaat. Anderhalf jaar geleden was het ook weer raak, toen nummer 7 uit de oplage van 15 van 'Man in polyester suit' werd geveild in New York. Het was met een richtprijs rond de drie ton hét topstuk, maar veilinghuis Sotheby's plaatste geen afbeelding op de cover van de catalogus. Ook The New York Times die over de veiling berichtte - de foto werd afgehamerd op 425.000 euro - liet geen beeld zien.
Trouw toont de foto ook niet. Waarom niet? Omdat het dan wéér vooral over dit ene werk gaat, wat maar zou afleiden van zijn andere foto's. Want als dit retrospectief één ding duidelijk maakt, is het wel dat Mapplethorpe grossiert in iconische beelden.
In alles streeft hij naar wat hij zelf 'perfectie in vorm' noemt
Of hij nu beroemdheden portretteert, zijn vrienden en zichzelf afbeeldt, de benen van een bodybuildster, mannenbillen of bloemen fotografeert, alles klopt aan zijn foto's. Het zijn stuk voor stuk uitgebalanceerde composities. Over de belichting op de overwegend zwart-witbeelden is tot in de kleinste details nagedacht. Het is de technische perfectie ten top. Daar kan Photoshop niet tegen op.
Tekst loopt door onder afbeelding
'Poppy' (1988). De foto's zijn aangekocht door het Los Angeles County Museum of Art en The J. Paul Getty Trust met steun van The Robert Mapplethorpe Foundation, the J. Paul Getty Trust en van The David Geffen Foundation. ©RV
Schoonheid is maakbaar, laat Mapplethorpe zien. Of het nu om de verstrengeling van twee klaprozen gaat, twee dansende naakte mannen, de sensuele bloemblaadje van een tulp of de spiegelgladde hoofden van een zwarte en witte man, die allebei aan een ziekte lijden waarbij alle lichaamsbeharing verdwijnt. In alles streeft hij naar wat hij zelf 'perfectie in vorm' noemt.

Slijten en kapotgaan

Nu had de fotograaf ook wel een goed oog voor sexy en mooie mensen met een bijzondere uitstraling. Zijn belangrijkste muze was de zangeres en dichteres Patti Smith. Ook adoreerde hij het lichaam van bodybuildster Lisa Lyon en dat van model Phillip Prioleau. Maar ook oudere kunstenaars als Andy Warhol, Louise Bourgeois en Alice Neel, krijgen we via zijn ogen te zien zoals we hen nooit zagen.
Sowieso zitten er heel veel portretten bij van vrienden en bekenden uit de kunstwereld en de homoscene van de jaren tachtig in New York. Leven en werk liepen bij hem naadloos in elkaar over. Je ziet sommigen - en uiteindelijk ook Mapplethorpe zelf - stilaan slijten en kapotgaan, is het niet aan de drank, dan wel aan aids. Maar zelfs dan blijven het gruwelijk mooie portretten, zoals ook zijn laatste zelfportret, kort voordat hij zou overlijden aan aids. Daarop beeldt hij zich af met een wandelstok met een handvat in de vorm van een schedel. Door de zwarte achtergrond lijkt zijn hoofd te zweven.
Te­rug­kij­kend op zijn leven kun je stellen dat Map­plethor­pe wel­over­wo­gen en hard heeft gewerkt aan de status van ster­fo­to­graaf
Als hij een paar honderd jaar eerder was geboren, was hij beeldhouwer geworden, heeft hij eens gezegd. Je snapt wat hij bedoelt als je ziet hoe hij met zijn camera de huid van zijn modellen 'streelt', zodat die haast voelbaar wordt. Net zoals zijn bloemstillevens iets sculpturaals krijgen. Overigens hield hij helemaal niet van bloemen. Hij vond het vreselijk toen zijn mecenas en minnaar Sam Waggstaf hem die ooit stuurde. Maar het bracht hem wel op het idee om het bloemstilleven met zijn camera nieuw leven in te blazen. Ook uit commerciële overwegingen, want met foto's van bloemen zou hij een groter publiek bereiken dan met zijn (homo)erotische fotografie - en zo nóg beroemder worden.

Eeuwige roem

Dat is ook een kant van Mapplethorpe: een van zijn grootste drijfveren was zijn verlangen naar eeuwige roem. Dat had te maken met zijn afkomst. Hij groeide als derde van zes kinderen op in een druk, conservatief middenklassegezin. Zo'n leven wilde hij niet. Op zijn zestiende, toen hij naar de kunstacademie ging, onttrok hij zich daaraan en stortte zich al snel in de wereld van seks, drugs en rock and roll. Andy Warhol was zijn grote idool, omdat die er als 'outsider' in was geslaagd een beroemd kunstenaar te worden. De glamourwereld en het succes van Warhol wilde hij ook.
Terugkijkend op zijn leven kun je stellen dat Mapplethorpe weloverwogen en hard heeft gewerkt aan de status van sterfotograaf. Al had hij wel het geluk om op het juiste moment de juiste mensen tegen te komen, zoals in 1972 Sam Wagstaff. Hij was een prominent figuur in de kunstwereld en de ideale 'kruiwagen' om hem te introduceren bij galeriehouders en museumdirecteuren.
Ook zijn aantrekkelijke uiterlijk had Mapplethorpe mee, niet onbelangrijk in de wereld waarin hij verkeerde. Maar dat we nu kunnen genieten van zijn vele iconische beelden, komt toch vooral door zijn drang om altijd te streven naar 'perfectie in vorm'. Of het nu om mannenruggen in een erotische scène gaat of anjers in een vaas, maakte voor hem nauwelijks verschil. Als mensen ook zó naar zijn foto's kijken, zien ze geen aanstootgevende beelden maar kunst.
De expositie 'Robert Mapplethorpe, een perfectionist' is t/m 27 augustus te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Bezoekers paraderen bloot door de Mapplethorpe-expo in Rotterdam / De Morgen

Naakt flaneren langs de florale stillevens en de hypergestileerde zwart-witfoto’s van schoonheidsverslaafde Robert Mapplethorpe? Zaterdagavond kon het zonder gêne tijdens een Naked Tour in de Rotterdamse Kunsthal, waar de Amerikaanse fotograaf momenteel met een grootscheepse retrospectieve wordt bedacht. 
egentig Nederlandse en Vlaamse bezoekers gingen zonder verpinken uit de kleren. Ernstige blikken en besmuikte lachjes wisselden elkaar af tijdens de rondleiding via Mapplethorpe’s duistere sm-taferelen, zijn blote welgevormde mannenlijven en portretten van beroemdheden als zangeres Patti Smith, actrice Isabella Rossellini, Blondie-zangeres Debbie Harry of kunstenaar David Hockney. 
 
 De bijna 200 portretten en zilvergelatineprints bleken een feest van herkenning, met het fetisjistische lichaam als ultieme sculptuur. "Tweehonderd jaar eerder was ik waarschijnlijk beeldhouwer geworden”, liet de aan aids gestorven Mapplethorpe (1946-1989) zich meermaals ontvallen. Ooit joeg hij conservatieve politici en curatoren de gordijnen in. Dit weekend bleef het rustig in Rotterdam. 

Een bezoeker uit Ecuador!

Nederland

4
Duitsland
3
China
1
Ecuador
1
Frankrijk
1
Turkije
1
Verenigde Staten
1

Movies that matter

Organiseer zelf een filmavond


Met Movies that Matter à la Carte organiseer je zelf een film- & verdiepingsprogramma. Je kiest de film, regelt een locatie en nodigt gasten uit. De films zijn gratis beschikbaar, daarom zijn ze ook alleen bedoeld voor non-commerciële vertoningen. Je mag voor je filmavond dus geen entree vragen.

Het werkt zo: ga naar de site, kies een film uit de selectie en bestel de film via het online formulier. De materialen worden binnen 14 werkdagen naar je toegestuurd.

dinsdag 20 juni 2017

bezoekers uit ...

Nederland

24
Frankrijk
13
Verenigde Staten
13
Rusland
8
China
7
Japan
3
België
2
Spanje
2
Argentinië
1
Australië
1

Gouden Strop & Schaduwprijs


Gouden Strop & Schaduwprijs
Tot stof van Felix Weber (pseudoniem van Gauke Andriesse) is bekroond met de Gouden Strop 2017. ‘Een subtiele page-turner’, aldus de jury. ‘Een literaire thriller die ge

dinsdag 6 juni 2017

en eenbezoeker uit Zuid-Afrika!

Frankrijk

6
Nederland
5
Verenigde Staten
4
China
1
Rusland
1
Zuid-Afrika
1

een bezoker uit Argentinië!

Nederland

30
Verenigde Staten
29
Frankrijk
15
China
7
Duitsland
7
Verenigde Arabische Emiraten
5
Australië
3
België
2
Portugal
2
Argentinië
1

vrijdag 2 juni 2017

Macrons Engelstalige speech vanuit het Elysée is een keiharde sneer naar Trump

Frans president Emmanuel Macron heeft Donald Trump de mantel uitgeveegd voor zijn beslissing om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Opmerkelijk is dat hij dat in het Engels deed. Nooit eerder gaf een Franse president een Engelse toespraak vanuit het Elysée.

Frans president Emmanuel Macron tijdens zijn toespraak. ©AFP
Macron begon zijn redevoering in het Frans, maar schakelde al snel over op de taal van president Trump, om hem drie minuten lang de les te lezen over zijn "fout voor de belangen van zijn land, zijn volk en de toekomst van onze planeet". "Vergis je niet: er is geen plan B, want er is geen planeet B", zei Macron.

Trumps beslissing om uit het akkoord te stappen, wordt overal in de wereld veroordeeld. Sommige experten voorspellen dat het de Amerikaanse positie kan verzwakken. Macron leek daarnaar te verwijzen toen hij het Amerikaanse volk aanmoedigde samen te werken met gelijkgezinden in het buitenland.

Hij herhaalde ook zijn oproep aan teleurgestelde wetenschappers, ingenieurs, ondernemers en verantwoordelijke burgers om zich in Frankrijk te vestigen. "In Frankrijk zullen ze een tweede thuisland vinden", aldus Macron. "Ik vraag ze: kom hier met ons samenwerken aan concrete oplossingen voor ons klimaat."
De nieuwe Franse president benadrukte ook dat het klimaatakkoord van Parijs onomkeerbaar is. "Waar we ook leven, wie we ook zijn, we delen allemaal de verantwoordelijkheid to make our planet great again", verwees Macron naar Trumps favoriete slogan.

donderdag 1 juni 2017

Van Amnesty international / Hongarije

Bekijk in browser


©© Szabolcs Csaszar



SPOEDACTIE: klik op de DOE MEE-knop en teken de petitie




Hongarije wil kritische organisaties aan banden leggen

Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán kunnen non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die buitenlands geld ontvangen een gevaar vormen voor de veiligheid van de staat.De partij van premier Orbán heeft een wet voorgesteld die ngo’s verplicht zich te registreren wanneer ze meer dan 24.000 euro uit het buitenland ontvangen. Ook moeten ze in hun publicaties vermelden dat ze ‘buitenlandse belangen dienen’. Voldoet de ngo niet aan deze regels dan kan sluiting volgen.

In werkelijkheid is de wet bedoeld om kritische ngo’s te intimideren, in een kwaad daglicht te stellen en tegen te werken. De autoriteiten hebben het al langer gemunt op critici van de regering.

Medio juni stemt het Hongaarse parlement over het wetsvoorstel. Een vergelijkbare wet heeft er in Rusland voor gezorgd dat tientallen mensenrechtenorganisaties zijn gesloten.

Vraag de regeringspartij het wetsvoorstel in te trekken. Teken nu de petitie!