woensdag 27 juli 2016

TTIP

Dat moeten we voorkomen!  foodwatch is daarom vandaag een e-mailactie gestart en roept minister Ploumen op zich aan haar belofte houden.

CETA via de achterdeurOndanks deze risico’s dreigt CETA, het omstreden handelsverdrag tussen de EU en Canada, straks ingevoerd te worden, vóórdat ons parlement zich hier eerst over kan uitspreken. 'Voorlopige toepassing' noemt de Europese Commissie dit. Maar ze vertelt er niet bij dat sommige onderdelen drie jaar lang van kracht blijven. Oók als onze Tweede Kamer straks het hele verdrag afkeurt.

CETA is geen haar beter dan zijn bekendere broertje TTIP
, het handelsverdrag tussen de EU en de VS. Ook CETA tast ons superbelangrijke voorzorgsbeginsel aan. Nu is het nog zo, dat stoffen of producten die vermoedelijk gevaarlijk zijn, in de EU verboden kunnen worden. Zoals hormoonvlees en kankerverwekkende chemicaliën. Dit voorzorgsbeginsel beschermt dus onze gezondheid en het milieu.

Zodra CETA in werking treedt, is het mogelijk dat een verdachte stof of voedselproduct alleen nog verboden kan worden als alle wetenschappers het erover eens zijn dat het gevaarlijk is. Je snapt: dat gebeurt in de praktijk echt niet. Zeker niet als je weet hoe nauw de banden zijn tussen sommige wetenschappers en de voedselindustrie.

 Als CETA erdoor komt, zal TTIP zonder veel moeite volgen. Ook daarom moeten we die 'voorlopige toepassing' absoluut voorkomen! Minister Ploumen beloofde in juni dat CETA het Europese voorzorgsbeginsel niet zou aantasten. Help ons, haar te helpen. Zorg dat ze daad bij woord voegt, en CETA afkeurt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten