Hoe
ga je een beetje nuchter om met voedsel- en dieethypes? Een goed boek
kan helpen. Redacteur Harmen van Dijk vond er één toen hij besloot aan
te sluiten bij de groeiende rij flexitariërs, terwijl freelancer Robert
Visscher een boek vond dat hem helpt met afvallen.
Het was na een vakantie in Bretagne.
We hadden oesters gegeten, met room overgoten mosselen, paté en
poussin, allerlei fromages op pain traditionnel en patisserie toe –
enfin, zoals je in Frankrijk eet: veel vlees, zuivel en koolhydraten met
een flintertje groen op de rand van je bord. Als je geluk hebt.
Voorlopig
maar eens even geen dierlijke eiwitten, verzuchtten mijn man en ik toen
we weer thuis waren. Voor ons eigen welzijn en dat van de planeet. We
hadden wel wat vleesloze recepten in het kookrepertoire, maar het hield
niet over. Nu we blijkbaar klaar waren om aan te sluiten in de groeiende
rij flexitariërs – veertig procent van de Nederlanders – hadden we meer
inspiratie nodig.
Dan kom je al snel
terecht in de Aziatische en mediterrane keukens. Heerlijk natuurlijk,
maar al dat ge-Ottolenghi en Thais kan gaan vervelen. Ik weet dat half
Nederland nooit meer aardappels eet en de neus ophaalt voor traditionele
groenten als kool, spruitjes en winterpeen. Ik ben er dol op, zeker als
het koud is. Stamppot, heerlijk! Maar zonder spek of worst?
Roerend eens
Natuurlijk,
er is vegetarisch vlees in omloop. Maar dat vind ik net zoiets als
alcoholvrij bier, kruidenthee, havermoutmelk, een gashaard, fake fur
of vloertegels met houtprint. Toegegeven: ik heb weleens een worstje
gegeten van de vegetarische slager (lastig concept) en dat smaakte
verbazend goed. Voor full-blown vegetariërs lijkt het me een
uitkomst. Maar als flexitariër eet ik zo nu en dan gewoon echt vlees.
Namaak heb ik dus niet nodig en voedingsstoffen kom ik niet tekort.
Bij
toeval sloeg ik in een boekwinkel ‘Veg!’ open, vanwege de vrolijke
groentenkaft. Ik had destijds nog nooit gehoord van de Britse tv-kok
Hugh Fearnley-Whittingstall, maar we bleken het gek genoeg roerend eens
te zijn. Hij moet ook niets hebben van ‘notenschijven en sojabrokken’.
Sterker nog, hij fokt varkens en ganzen om op te eten. Hij vangt zelf
vis en soms schiet hij zelfs een konijn dat zit te knabbelen in de
moestuinen van zijn River Cottage, een boerderij op het Engelse
platteland waar hij en zijn gezin proberen zoveel mogelijk in hun eigen
voedselbehoefte te voorzien.
Tien
jaar geleden schreef Hugh een lijvig boekwerk over vlees. Maar toen al
met de waarschuwing dat we er veel te veel van eten en dat het vaak op
een vreselijke manier tot stand komt.
In
‘Veg’ komt geen snipper vlees voor. En ook geen vleesvervanger. Omdat
Hugh wil bewijzen dat je met alleen groenten een volwaardige maaltijd
kunt maken. Het is zo makkelijk om een maaltijd op te peppen met wat
panchetta of een ansjovisje, schrijft hij. ‘Het is de makkelijkste
manier om iets als een ‘goede maaltijd’ te herkennen. Maar als we echt
minder vlees en vis willen eten, zullen we veel maaltijden – misschien
wel de meeste – helemaal zonder moeten bereiden.’
Niet vies van commercie
Het
boek staat vol inspiratie: aangebakken roma-slakropjes blijken zo
hartig dat je in een quiche de spekjes totaal niet mist. Een aubergine
uit de oven, met pepertjes, griekse yoghurt en munt heeft meer bite en
pit dan een steak. En hij vergeet de wintergroenten niet. De gevulde
savooijekoolbladeren zijn een succes. De lasagne met boerenkool was een
interessant experiment – de kool krijgt een grappig fruitsmaakje in die
combinatie. Ook op het punt van de seizoensgroenten zijn Hugh en ik het
roerend eens: wat voor zin heeft het minder vlees te eten als je
sperziebonen en granaatappels invliegt? Hugh heeft het ook niet zo op de
onder vega’s veel gegeten avocado: de populariteit leidt tot ontbossing
en er worden veel pesticiden gebruikt bij de teelt.
Ik
vind het ook fijn dat Hugh kookt met weinig ingrediënten: je hoeft niet
de hele stad door om alles bij elkaar te shoppen. Het enige dingetje
wat ik heb met Hugh: hij mag hier dan niet zo bekend zijn, in
Groot-Brittannië is hij een celebrity cook als Jamie en Nigella.
En net zo goed niet vies van commercie – elk jaar verschijnt er wel een
kookboek van zijn hand. Maar ja, probeer maar eens een zelfvoorzienende
boerderij op het Engelse platteland te runnen – daar rookt de
schoorsteen ook niet voor niets.
‘Veg!’
en de opvolger ‘Heel veel Veg!’ van Hugh Fearnley-Whittingstall zijn
uitgegeven door Becht. € 25,99 Ook de boeken ‘Licht’ en ‘Doordeweeks’
zijn in het Nederlands vertaald. In het Engels zijn nog veel meer titels
verkrijgbaar.
De tv-serie
‘Escape to River Cottage’ is hier nooit uitgezonden, maar is makkelijk
te vinden op YouTube. Hierin wordt Hugh Fearnley-Whittingstall gevolgd
vanaf het moment dat hij het drukke stadsleven achter zich laat en naar
zijn jaloersmakende stukje platteland trekt. Hij leert zijn eigen
groenten telen en oogsten, varkens fokken, vis vangen en af en toe een
duif of konijn te schieten.
Wie zichzelf kent, blijft beter op gewicht
Freelancer
Robert Visscher weet er alles van: hoe bepaalde eetpatronen voor
overgewicht kunnen zorgen. Het boek ‘De afvalpuzzel’ van psycholoog
Martijn Bond gaat precies over al die valkuilen die voor iedereen weer
anders zijn.
Wil je
afvallen? Dan ga je toch gewoon meer sporten en minder eten. Dat dacht
psycholoog Martijn Bond lange tijd. Totdat hij voor zijn werk mensen met
eetstoornissen en obesitas ging behandelen. “Ik ontdekte dat dat veel
te simpel gedacht is. Terwijl veel diëten daar wel van uitgaan. Hoe dan
ook is het idee dat je in korte tijd even kunt afvallen en dan voor
altijd klaar bent echt onzin.”
Met
zijn praktische ervaring als psycholoog en zijn kennis van eetgewoontes
schreef hij ‘De afvalpuzzel’. “Want bij het gevecht tegen de extra
kilo’s spelen veel dingen een rol. Het zijn allemaal puzzelstukjes die
voor ieder individu anders zijn.”
Bonds
boek biedt geen kant-en- klare oplossingen of recepten waarin
hij voorschrijft wat je wel en niet mag eten en hoeveel. Nee, hij zet je
als lezer aan tot zelfonderzoek om te ontdekken welke valkuilen voor
jou van toepassing zijn, waarom je worstelt met overgewicht. Hoe logisch
het ook klinkt, die basale vragen liggen ten grondslag aan elk
eetpatroon.
Veel in één keer
Ik
herken veel in Bonds boek. Mijn gewicht is al jaren hetzelfde, maar
zo’n twaalf jaar geleden was ik 25 kilo te zwaar. Als ik chips of
koekjes in huis had, at ik ze direct op. Dat is nog zo, maar ik zorg er
nu voor dat ik ze minder vaak koop. Bij mij hielp het overigens wel om
te gaan sporten, omdat ik dat leuk vind: basketballen, krachttraining en
taekwondo.
“Je hebt gekeken naar je
zwaktes en sterke punten”, stelt Bond tevreden vast. “Je hebt de neiging
veel te snacken en snoepen in één keer. Daar ga je nu beter mee om.
Bovendien kies je bij sport wat je leuk vindt en dat is een sterk punt,
waar je gebruik van maakt. Jezelf beter kennen en grenzen aangeven,
helpt bij op gewicht blijven.”
Gene lekke band
Er
zijn allerlei oorzaken voor overgewicht, zegt Bond. “Heb je kleine
kinderen? Dan is de kans groot dat je weinig slaapt. Hierdoor verandert
je hormoonhuishouding en dat speelt een rol bij gewichtstoename.
Bijvoorbeeld doordat je bloedsuiker constant verhoogd is en je meer vet
opslaat. Ook heb je bij slaaptekort minder snel een vol gevoel en vaker
trek. Als je dit probleem kent, kun je een oplossing bedenken.”
Het
boek zit daarom vol met praktische en concrete voorbeelden. Voorwaarden
scheppen bijvoorbeeld. Dingen wel of juist niet kopen. Wil je gezonder
lunchen? Dan moet je daar bij het boodschappen doen al over nadenken.
Koop extra groenten en maak de avond van tevoren al iets lekkers klaar
voor in je lunchtrommel. “Vergelijk het met een fietstocht die je de
volgende dag wilt maken. Dan zorg je er ook voor dat je geen lekke band
hebt.”
Eetgedrag bestaat vooral uit
gewoonten, benadrukt Bond. Als ze slecht voor je zijn, doorbreek ze dan.
“Veel mensen nemen in een restaurant altijd een toetje, omdat ze niet
vaak uit eten. Dat is een vreemde reden, vooral als er desserts zijn die
je niet superlekker vindt. Kies bewust. Is er een toetje dat je lekker
lijkt, neem het dan vooral. Door bewuster te kiezen, blijf je beter op
gewicht.”
Lekker nuchter, al die voor de hand liggende adviezen
Diëten;
sommigen geloven er absoluut niet in, anderen zweren erbij. Iets wat
met een toenemende zwaarlijvige bevolking ook niet vreemd is. Bijna
vijftig procent van alle volwassenen in ons land heeft overgewicht, zo’n
14 procent is obese.
Maar
wie weet nog wat de beste aanpak is, na de talloze voedingshypes van de
laatste jaren? Wat helpt écht om die extra kilo’s kwijt te raken? De
ene keer moet je oppassen met vet, dan moet je juist weer veel olijfolie
of kokosvet gebruiken, zoals bij het Pioppi-dieet. Bij Weight Watchers
is brood geen doodzonde, terwijl het keto-dieet koolhydraten juist
uitbant.
In ‘Voedsel voor je
geest’ veegt online-diëtist Jonathan Klaassen de vloer aan met
dieetgoeroes. Sowieso vindt hij een hele voedingsgroep als koolhydraten
uitbannen gevaarlijk, want zo mis je essenti-ele voedingsstoffen.
“Zonder koolhydraten functioneer je niet goed en verslechtert je
concentratievermogen. Mensen moeten stoppen met een bepaald
voedingsmiddel tot zondebok te maken, of dat nu zuivel, graan of vlees
is.”
Obsessief en onprettig
Een
deel van het luchtig leesbare boek behandelt de diverse trends met
nuchtere blik. Van superfood, supplementen, ‘melk de witte sloper’,
light frisdrank tot de kruistocht tegen brood. Klaassen geeft commentaar
en advies. Zo schrijft hij over light frisdrank: ‘Het is echt niet
gevaarlijk, drink het gerust’. En over superfoods: ‘die koop je voor Jan
met de korte achternaam’.
Erg nuchter
dus. Net als Jonathan zelf: “Ik wil graag dat mensen weer nadenken over
wat ze eten en niet elke keer een nieuw dieet als wondermiddel omarmen.
Het gevaar is dat mensen hierdoor obsessief en onprettig met eten
omgaan.” Volgens Klaassen moet de basis goed zijn. En die zet Klaassen
keurig op een rij.Bron:Bijschrift
Neem dagelijks:
-Groente (dagelijks 250 gram)
-Fruit (dagelijks 2 stuks)
-Volkorenbrood en graanproducten, zilvervliesrijst en (zoete) aardappelen
-Zuivel en/of zuivelvervangers (melk, yoghurt of soja)
-Onbewerkt vlees of vleesvervangers (ei, peulvruchten, tempeh of noten)
-Vocht (dagelijks 2 liter water, thee etc.)
-Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten (plantaardige oliën)
-Ongezouten noten (15 gram)
-Groente (dagelijks 250 gram)
-Fruit (dagelijks 2 stuks)
-Volkorenbrood en graanproducten, zilvervliesrijst en (zoete) aardappelen
-Zuivel en/of zuivelvervangers (melk, yoghurt of soja)
-Onbewerkt vlees of vleesvervangers (ei, peulvruchten, tempeh of noten)
-Vocht (dagelijks 2 liter water, thee etc.)
-Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten (plantaardige oliën)
-Ongezouten noten (15 gram)
Lekker mokken
Dat
lijkt verdacht veel op de schijf van vijf, het klassieke voedingsadvies
uit 1953. Geen vaste maaltijdadviezen, geen mager weekmenu van hooguit
1000 kilocalorieën, gewoon zelf bepalen wat je op je bord schept – als
het maar overeen komt met dit rijtje. Om het geheel te begeleiden heeft
Klaassen een zevenstappenplan opgesteld waarmee de lezer eerst
analyseert hoe en wat ’ie eet en waardoor het komt dat afvallen niet
lukt.
Zo adviseert hij je niets aan te
trekken van alle opmerkingen uit je omgeving. En als je terugvalt? ‘Ga
lekker mokken op de bank, kijk een film, eet een chocoladereep of zak
winegums en vervloek de wereld. Misschien heb je dat juist wel even
nodig na een periode van streng zijn. Prima. Maar blijf niet te lang in
dit gevoel hangen. Geef jezelf een vriendelijke doch doeltreffende draai
om de oren en ga weer verder waar je was gebleven.’
Geen
wonderdieet dus, maar af en toe erg voor de hand liggende nuchtere
adviezen. Daar waren we wel aan toe na al die killerbody’s en fitgirls.
Lees ook:
Het Italiaanse dorpje Pioppi leeft zo gezond dat er een dieet naar vernoemd is, dit is het geheim
De
gezonde leefstijl van de bewoners van het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi
is zo aanstekelijk dat er een dieet naar is vernoemd. Het klinkt enorm
eenvoudig: genieten, bewegen, matig en gezond eten en op tijd naar bed.
Leven met 200 voedselkeuzemomenten per dag
De pannen strak om zes uur op tafel is passé. Eten kan de hele dag door, waar en wanneer je maar wilt. Dat geeft veel vrijheid, maar wanneer zitten we nog gezellig met elkaar te tafelen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten