Zo maak je een vegan curry met spullen uit de voorraadkast
Niets in huis om te koken? Think again! Waag u, de volgende keer dat u Deliveroo wil bellen of overweegt een vettige pita af te halen, aan dit gemakkelijke recept voor voorraadkastcurry.
Door de coronacrisis blijven we best
zoveel mogelijk thuis, en hollen we best niet elke dag naar de winkel.
In Temse city, waar we wonen, zijn Deliveroo en lekkere take-away-opties
onbestaande. Een vloek en een zegen, want het dwingt me om, ook wanneer
ik eigenlijk te moe ben, toch in de keuken te kruipen en een verse,
zelfgekookte maaltijd te maken. Hoe simpel ook.
Het valt me op hoe ik tijdens het koken
toch steeds weer energie krijg en het feit dat ik aan zo’n avondmaal
achteraf geen mottig ‘overeten’-gevoel overhoud, wat met frieten en
pita’s wel al eens het geval kan zijn, is ook mooi meegenomen.
Veganistisch koken heeft de reputatie
omslachtig en tijdrovend te zijn. En dat is het soms zeker ook, maar het
hoeft niet. Als het snel moet gaan, zoek ik mijn heil vaak in de
Aziatische keuken. Fried rice, pad thai of geroerbakte groenten: je
flanst het allemaal in een mum van tijd bijeen.
De kast is je beste vriend
Een topper die hier op tafel komt wanneer
ik het huis niet uit wil, is een romige groentecurry. En die is, zonder
dat je het doorhebt, 100% plantaardig. Weinig gerechten zijn zo
vergevingsgezind als deze curry. Een restje bloemkool of een verloren
zoete aardappel in de groentelade van de frigo, enkele handen
diepvrieserwtjes of een bokaal uitgelekte kikkererwten, gooi het er maar
bij! De romige currysaus bedekt ze met de mantel der liefde. Geloof me.
Ondertussen ben ik, na jaren oefenen,
een pro geworden in wat ik ‘voorraadkastkoken’ noem. Ik zie het als een
persoonlijke uitdaging om van ogenschijnlijk niets, iets te maken. En
vaak draait deze geïmproviseerde maaltijd uit tot de allerlekkerste van
de week. Met een paar basistips en trucjes heb je het zo onder de knie.
Zo is een goedgevulde voorraadkast de
ruggengraat van koken-met-wat-je-in-huis-hebt. Basisingrediënten die
niet snel bederven zoals flessen passata, blikken tomaten en kokosmelk,
voorgekookte kikkererwten en bonen, knoflook, uien, pasta, (zoete)
aardappelen, noten en zaden, heb ik standaard in huis. En wist je dat je
verse ingrediënten, zoals gember, kurkuma, chilipepers en limoengras,
perfect in de diepvriezer kunt bewaren? Rasp diepgevroren (gaat veel
gemakkelijker) wat je nodig hebt en de rest gaat weer het vriesvak in.
Een andere gouden raad: maak een dubbele
of – waarom niet – driedubbele portie om in te vriezen. Dé truc om een
homemade diepvriesmaaltijd opnieuw interessant te maken, zijn de
toppings. Werk opgewarmde curry af met een lepel kokosyoghurt, verse
koriander en knapperige uitjes of pindanoten. Van ogenschijnlijk niets,
iets maken. Het geeft belachelijk veel voldoening, probeer het eens.
Curry van wat er voorhanden is (voor 4 personen)
geutje arachideolie / 1 ui, versnipperd / 4 tenen knoflook, tot moes geplet / een duimgroot stuk gember, geraspt / 2 cm verse kurkuma, geraspt (of 2 tl gemalen kurkuma) / 2 el (of naar smaak) rode currypasta / 1 blik tomaten / 2 blikken kokosmelk / 1 blokje groentebouillon / 2 el sojasaus / 2 grote zoete aardappelen, geschild en in hapgrote stukken gesneden / 1
courgette (of andere groente die je hebt liggen) / 1 blik kikkererwten,
gespoeld en uitgelekt / enkele handen spinazie / 1 limoen, geperst / 50 g pindanoten, geroosterd / handvol koriander
1. Verhit een geut olie in een
grote kookpot en stoof er de ui en knoflook 1 min. in aan alvorens de
gember en kurkuma toe te voegen. Stoof 1 min. verder en voeg de rode
currypasta toe. Laat 1 min meestoven en blus met de tomaten uit blik en
kokosmelk.
2. Vul de lege blikken met heet
water en los er de bouillon in op. Voeg de bouillon (zorg dat de
groenten net onder staan) samen met de sojasaus toe aan de pot. Breng
zacht aan de kook en voeg dan de zoete aardappel toe. Laat 20 min.
pruttelen over een zacht vuur en voeg in de helft van de kooktijd de
courgette en kikkererwten toe.
3. Meng er aan het einde van de kooktijd de spinazie, limoensap en pindanoten doorheen. Serveer met gekookte rijst en koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten