|
Winst boven wet
De oplossing lijkt simpel: verplicht
producenten om het zoutgehalte in hun producten
te reduceren - via strenge maximumwaarden.
Helaas durft de overheid dit nog steeds niet
aan. Momenteel is het verlagen van het
zoutgehalte in producten een
verantwoordelijkheid binnen het ‘Akkoord
Verbetering Productsamenstelling’, een
zelfreguleringsorgaan van de voedselindustrie.
Het resultaat valt dan ook te verwachten: zowel
in 2017 als in 2019 concludeerde het RIVM dat
er slechts “kleine stappen worden gezet om
de dagelijkse inname van zout en suiker te
verlagen”. Volgens foodwatch moet
niet de industrie over onze volksgezondheid
waken, maar hoort de overheid dat te
doen.
Ook nu trapt de overheid in dezelfde val. Het Ministerie van Volksgezondheid werkte een paar maand geleden een nieuw voorstel voor productverbetering uit en betrok de industrie opnieuw als 'stakeholder'. Ik ben dan ook niet verbaasd over de slappe maatregelen. Pas binnen 10 jaar moeten strengere grenswaarden voor zout & co in voeding worden bereikt. Ook wil de overheid de industrie voornamelijk via ‘prikkels’ stimuleren om productverbetering door te voeren. Prikkels? Ik ben benieuwd of dat wat uithaalt. Het bewijs ligt er opnieuw: als de voedingsindustrie aan de vergadertafel zit met de overheid, blijven de producten op de eettafel ongezond! |
Zo schiet je snel over je zoutlimiet
Aangezien we voorlopig niet kunnen verwachten
dat het zoutgehalte in producten grondig naar
beneden gaat, is belangrijk dat we ons bewust
zijn van de 'zoutknallers' in de winkel. Ik zet
er enkele voor je op een rijtje.
|
|
||
|
||
|
||
|
||
Hoeveel 'maxdagen' nog?
Zoutmaxdag bevestigt - helaas - opnieuw dat het
hoog tijd is voor doeltreffende actie:
consumenten schieten nog altijd te makkelijk
over hun zoutlimiet heen. Foodwatch
eist dat er nu eens echt onafhankelijke en
bindende maximumwaarden voor zout in voedsel
worden vastgesteld. En dan niet met een
overgangsperiode van 10 jaar, maar zo snel
mogelijk doorvoeren.
|
|
Met vriendelijke groet,
|
Frank Lindner,
Campaigner |
||
Deel deze nieuwsbrief op social
media:
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten