maandag 13 juli 2020

Zout csmpagne van foodwatch



Mannen (31-50 jaar) hebben al voor heel jaar zout op!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Nederlanders willen graag minder zout eten. Dit is alleen geen makkelijke opdracht, aangezien voedselproducten boordevol zout zitten. Mannen van 31-50 jaar overschrijden nu al, op 13 juli, hun jaarlijkse zoutlimiet!
Nog geen week na de Suikermaxdag voor kinderen, moeten dus we alweer een ‘anti-feestdag’ in het leven roepen. Hoeveel ‘maxdagen’ moeten er nog volgen voordat de industrie en overheid actie ondernemen!?


Steun onze campagnes



Help mee ››



Minder zout eten: gemakkelijker gezegd dan gedaan

Gemiddeld consumeert een Nederlander volgens het RIVM iedere dag in totaal 7,3 gram zout. Dat is 2,3 gram boven het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - die 5 gram zout per dag als maximum hanteert. Nederlandse mannen tussen de 31-50 jaar eten dagelijks 9,4 gram zout. Haast twee keer zoveel als het advies van de WHO.
We weten inmiddels wel dat teveel zout niet bepaald gezond is: het kan lijden tot verhoogde bloeddruk (met als gevolg hart- en vaatziekten), een verhoogd risico op maagkanker, nierschade en botontkalking. Onze zoutconsumptie moet dus omlaag. Helaas blijven producenten veel te veel zout in voedingsmiddelen stoppen...




Winst boven wet

De oplossing lijkt simpel: verplicht producenten om het zoutgehalte in hun producten te reduceren - via strenge maximumwaarden. Helaas durft de overheid dit nog steeds niet aan. Momenteel is het verlagen van het zoutgehalte in producten een verantwoordelijkheid binnen het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’, een zelfreguleringsorgaan van de voedselindustrie. Het resultaat valt dan ook te verwachten: zowel in 2017 als in 2019 concludeerde het RIVM dat er slechts “kleine stappen worden gezet om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen”. Volgens foodwatch moet niet de industrie over onze volksgezondheid waken, maar hoort de overheid dat te doen. 
Ook nu trapt de overheid in dezelfde val. Het Ministerie van Volksgezondheid werkte een paar maand geleden een nieuw voorstel voor productverbetering uit en betrok de industrie opnieuw als 'stakeholder'. Ik ben dan ook niet verbaasd over de slappe maatregelen. Pas binnen 10 jaar moeten strengere grenswaarden voor zout & co in voeding worden bereikt. Ook wil de overheid de industrie voornamelijk via ‘prikkels’ stimuleren om productverbetering door te voeren. Prikkels? Ik ben benieuwd of dat wat uithaalt.
Het bewijs ligt er opnieuw: als de voedingsindustrie aan de vergadertafel zit met de overheid, blijven de producten op de eettafel ongezond!


Zo schiet je snel over je zoutlimiet

Aangezien we voorlopig niet kunnen verwachten dat het zoutgehalte in producten grondig naar beneden gaat, is belangrijk dat we ons bewust zijn van de 'zoutknallers' in de winkel. Ik zet er enkele voor je op een rijtje.

Lidl/Chef Select & You Groene olijven

Olijven staan misschien bekend als gezond, maar met 2,8 gram zout per 100 gram zijn deze olijven dubbel zo zout dan menig chipsvariant. Als je een kwart van dit bakje knoflookolijven zou eten (25 gram, een normale portiegrootte), dan krijg je al 28% van je zoutlimiet binnen. 


AH Zomerzuurkool braadworst

Als je deze 'verse' kant-en-klare maaltijd van Albert Heijn helemaal hebt opgegeten, dan heb je 4 gram zout op, oftewel 80% van je dagelijkse limiet. En zo 'vers' is vers niet altijd. Zeker als je weet dat de levensmiddelenindustrie zout vooral toepast om naast smaak de houdbaarheid en technologische eigenschappen (zoals structuur) te beïnvloeden. 


Nongshim Korean kimchi

Nog een uit de categorie gemak dient de mens, maar verpest tegelijkertijd je nieren en verhoogt je bloeddruk. In deze noedelsoep van 120 gram zit 5,6 gram zout (112%) en daarmee zit je ruim boven de dagelijkse adviesgrens van de WHO.


KFC Zinger fire stacker

De klapper uit onze selectie van megazoute voedingsmiddelen komt - hoe kan het ook bijna anders - uit de hoek van de fastfood. KFC heeft deze gigantische kipburger op het menu die 130% van je dagelijkse zoutinname bevat. 6,5 gram zout in één burger! 


Hoeveel 'maxdagen' nog?

Zoutmaxdag bevestigt - helaas - opnieuw dat het hoog tijd is voor doeltreffende actie: consumenten schieten nog altijd te makkelijk over hun zoutlimiet heen. Foodwatch eist dat er nu eens echt onafhankelijke en bindende maximumwaarden voor zout in voedsel worden vastgesteld. En dan niet met een overgangsperiode van 10 jaar, maar zo snel mogelijk doorvoeren. 



Met vriendelijke groet,
Frank Lindner,
Campaigner



Deel deze nieuwsbrief op social media:


Twitter
Facebook
LinkedIn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten