maandag 13 juli 2020

Help ons mee CETA te stoppen!



Onheilspellend onderzoek

Al jaren spreken wij onze bezorgdheid uit over handelsverdragen en wat zij betekenen voor ons en onze democratie. De laatste maanden hebben we intensief onderzoek gedaan naar de ‘geheime’ comités, die over de nadere uitwerking van CETA (het handelsverdrag tussen de EU en Canada) vergaderen. Ook hebben we wetenschappelijke experts gevraagd zich te buigen over de parlementaire controle van afspraken die tussen de EU en bijvoorbeeld Canada en Brazilië worden gemaakt: over pesticiden, voedselcontroles, consumentenbescherming en veiligheidsstandaarden. Onze conclusie? De bewijzen stapelen zich op. CETA en ook Mercosur zijn een gevaar voor onze democratie en voedselveiligheid.


Deze risico's willen we niet nemen

Onze laatste onderzoeksresultaten leggen opnieuw meerdere risico’s van het handelsverdrag CETA bloot:
  • Veel giftige pesticiden zijn in de EU strikt verboden. Toch blijven Europese pesticidenbedrijven deze pesticiden produceren en exporteren naar (voornamelijk) het Globale Zuiden. Restanten van deze schadelijke pesticiden komen weer op ons bord terecht. Uit vergaderstukken blijkt dat de EU importtoleranties voor deze pesticideresiduen toe wil staan - onder druk van bedrijven en Canada.
  • Regels en voorschriften van de EU die in strijd zijn met CETA, zijn automatisch in strijd met het internationale recht. Bedrijven kunnen via CETA overheden aanklagen als bepaalde maatregelen hun belangen schaden, buiten de nationale rechtssystemen om. Bedrijfsbelangen krijgen dus voorrang, wat ernstige gevolgen kan hebben voor consumenten, dieren en het milieu.
  • Op sommige gebieden kunnen onze normen voor veilig en duurzaam voedsel worden verlaagd of bevroren - zonder dat de parlementen erbij betrokken zijn. CETA verzwakt dus de parlementen en daarmee ook het stemrecht van de EU-burgers.
Dit mogen we niet laten gebeuren! Stuur een protestmail en laat zien dat consumentenbelangen niet het onderspit mogen delven.


Actie helpt!

Tijdens de corona-viruspandemie gaat het ratificatieproces van grote handelsovereenkomsten gewoon door, maar er is wel iets veranderd. Gingen onze parlementen de afgelopen jaren nog haast kritiekloos akkoord, nu ligt het speelveld volkomen anders. Ook de parlementen zijn zich steeds meer bewust van de gevaren!
En daar hebben we met z’n allen aan bijgedragen. Niet enkel door campagnes, onderzoek en unieke coalities met vakbonden, boeren, milieu- en andere maatschappelijke organisaties, maar ook doordat petities en protestmails massaal getekend zijn.


Wat nu?

Net zoals bij Mercosur en TTIP, moeten we er alles aan doen om CETA tegen te houden! CETA ligt nu bij de Eerste Kamer. Wanneer de Eerste Kamer het wetsvoorstel gaat behandelen, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de uitslag van de stemming over CETA heel erg spannend wordt. Wat mij - en hopelijk velen van jullie - betreft kunnen we ‘na corona’ niet terug naar de ‘normale gang van zaken’. Er moet een einde komen aan verdragen waarin enkel vrij verkeer van goederen van belang is - en het risico bestaat dat de laagste standaarden leidend worden. Daar liggen kansen! Misschien maar eenmalig, dus de tijd is nu!
Heb je al een protestmail naar de Eerste Kamer gestuurd? Nu kan het nog! Samen stoppen we CETA!



Beste foodwatcher,

Zoals je inmiddels weet maken internationale handelsverdragen een belangrijk deel uit van onze campagnes. Foodwatch zet zich immers in voor het recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel.
Helaas blijkt dat chemie- en voedselreuzen dit recht vaak niet zo belangrijk vinden wanneer ze voedsel wereldwijd verhandelen.
Wij sluiten ons heus niet af voor de rest van de wereld: wij zijn in principe niet tegen handelsverdragen en vrije handel - mits dit ten goede komt aan mens, dier en milieu. Dit is echter niet het geval: de totstandkoming, omvang en gevolgen van verdragen als CETA en Mercosur zijn zeer zorgwekkend!


Al geprotesteerd?



Nu is je kans!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten