Zoals je weet moet er - helaas - altijd eerst een voedselschandaal boven tafel komen voordat bedrijven en onze overheid actie ondernemen. De focus ligt nog altijd veel te veel op remedie in plaats van op preventie. Tegen de tijd dat een schandaal wordt opgemerkt, is voedsel in veel van de gevallen al opgegeten en is de (gezondheids)schade onomkeerbaar. |
Remedie in plaats van preventieHet meest recente voorbeeld zijn de voedingsmiddelen die met - het in Europa verboden - ethyleenoxide worden aangetroffen. Ethyleenoxide is een genotoxische stof, die kanker kan veroorzaken. We hebben van dit voedselschandaal in Nederland en Europa nog lang niet het einde gezien. De NVWA volstaat met een waarschuwingsbericht over deze verontreinigde producten op haar website. Dit is volgens foodwatch problematisch: - Ten eerste bereikt deze informatie veel te weinig consumenten. Daarom informeren wij onze achterban zo goed mogelijk over de terugroepacties via onze website. |
- Ten tweede wil foodwatch dat handhavende instanties als de NVWA in de toekomst onmiddellijk zelf proactief grondstoffen en producten terugroepen van de markt. |
De NVWA moet dringend een goede ‘rookmelder’ als preventie instellen, in plaats van telkens 'de brandblusser te moeten pakken’ voor de remedie.
|
Met vriendelijke groet,
Frank Lindner, Campaigner
Tijd voor rookmelders in plaats van brandblussers
|
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten