vrijdag 27 augustus 2021

 


Zoals je weet moet er - helaas - altijd eerst een voedselschandaal boven tafel komen voordat bedrijven en onze overheid actie ondernemen.

De focus ligt nog altijd veel te veel op remedie in plaats van op preventie. Tegen de tijd dat een schandaal wordt opgemerkt, is voedsel in veel van de gevallen al opgegeten en is de (gezondheids)schade onomkeerbaar. 



Alle voedselschandalen bewijzen dat de huidige Europese wet- en regelgeving niet goed functioneert. Europese verordeningen moeten burgers beschermen en ervoor zorgen dat onveilige producten van de markt worden gehaald. Maar in de praktijk loopt dit duidelijk mis:

- De handhaving door de lidstaten faalt geregeld (paardenvleesschandaal, fipronil-eieren, ethyleenoxide-schandaal, etc.).

- Voedselveiligheidsautoriteiten (in Nederland de NVWA) reageren op meldingen en terugroepacties van producenten in plaats van zelf proactief te werk te gaan, via meer controles en serieuze boetes.

- Producenten komen veel te laat in actie met hun ‘recalls’. Zo wist Mars maar al te goed dat bepaalde batches van hun producten verontreinigd waren met ethyleenoxide en ging het bedrijf in diverse lidstaten over tot het terugtrekken ervan. Toch zijn dezelfde producten in onder meer Duitsland nog gewoon verkocht...





Remedie in plaats van preventie

Het meest recente voorbeeld zijn de voedingsmiddelen die met - het in Europa verboden - ethyleenoxide worden aangetroffen. Ethyleenoxide is een genotoxische stof, die kanker kan veroorzaken. We hebben van dit voedselschandaal in Nederland en Europa nog lang niet het einde gezien.

De NVWA volstaat met een waarschuwingsbericht over deze verontreinigde producten op haar website. Dit is volgens foodwatch problematisch:

- Ten eerste bereikt deze informatie veel te weinig consumenten. Daarom informeren wij onze achterban zo goed mogelijk over de terugroepacties via onze website.


- Ten tweede wil foodwatch dat handhavende instanties als de NVWA in de toekomst onmiddellijk zelf proactief grondstoffen en producten terugroepen van de markt.


De NVWA moet dringend een goede ‘rookmelder’ als preventie instellen, in plaats van telkens 'de brandblusser te moeten pakken’ voor de remedie.

 

Met vriendelijke groet,

Frank Lindner, Campaigner




Tijd voor rookmelders in plaats van brandblussers


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten