|
Misschien zag je mij deze week op tv bij EenVandaag: uit nieuw
onafhankelijk onderzoek blijkt dat er meerdere soorten landbouwgif zijn
teruggevonden in fruit en wijn van Albert Heijn, Jumbo en Lidl.
Het gaat niet zomaar om pesticiden: in de flessen rode Bordeauxwijn zit
zelfs glyfosaat, het omstreden en mogelijk kankerverwekkende
bestrijdingsmiddel. Als voedselwaakhond maken wij ons hard voor jouw recht
op veilig voedsel. Jouw recht op aardbeien en mandarijnen uit de supermarkt
waar geen schimmige pesticiden op zitten. En dat is hard nodig, want dit
recht wordt met voeten getreden.
|
|
|
Is het de verantwoordelijkheid van de consument om op de achterkant van
de etiketten termen als ‘imazalil’ (fungicide tegen schimmels) te gaan
ontcijferen? Nee. Producenten: wees zo eerlijk om in plaats daarvan
‘hormoonverstorende stof’ op het etiket te zetten. Moeten consumenten zelf
onderzoeken op welke fruitsoorten omstreden pesticiden zitten? Nee. De
overheid moet via onderzoek en beleid waarborgen dat groente en fruit in de
supermarkt vrij zijn van verdachte middelen. Daar strijden wij voor.
|
|
|
Wist je dat de ziekte van Parkinson in verband wordt gebracht met
chronische blootstelling aan glyfosaat? Aangezien er glyfosaat is gevonden
in wijn, betekent dit dus dat mensen die vaak een glaasje wijn consumeren,
chronisch aan deze omstreden pesticide blootgesteld kunnen worden. Met alle
gevolgen van dien. In tegenstelling tot Frankrijk heeft Nederland nog geen
onderzoek gedaan naar het verband tussen glyfosaat en Parkinson.
Een fatsoenlijke en onafhankelijke risicoschatting door de overheid
ontbreekt. Dat geldt ook voor de stapeleffecten van verschillende
pesticiden en de effecten op de hormoonhuishouding. Daar komt nog bij dat
de machtige gifgiganten in Europa voor een groot deel het onderzoek en de
veiligheidsbeoordeling van glyfosaat & co bepalen. Of de slager keurt
z'n eigen vlees, of er is helemaal geen keuring.
|
|
|
Wij zetten ons in voor jouw rechten
Ik vind het heel erg dat het tegenwoordig op particuliere wetenschappers
en laboratoria aankomt om de gezondheidseffecten van stoffen als glyfosaat,
zoals voor Parkinson, te onderzoeken. Ik vind dat de overheid dat gewoon
moet doen.
Met foodwatch willen we de overheid via Kamervragen, onze e-mailactie tegen glyfosaat, verdere acties en
media-aandacht tot verantwoording roepen. Heb je de petitie nog niet
getekend? Doe het dan vooral alsnog. Samen verdedigen we jouw recht op
veilig voedsel!
|
|
|
|
Met vriendelijke groet,
|
Nicole van Gemert, Directeur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten