dinsdag 3 augustus 2021

Armando’s grootse werk / Literatuurmuseum

 


Beste literatuurliefhebber,

Toen Armando in 2018 overleed, had het Literatuurmuseum maar weinig van hem in de collectie. Zijn archief was verdeeld tussen Amstelveen en Potsdam. Het was bovendien in gebruik, want Armando is tot het allerlaatst door blijven werken. Inmiddels is zijn literaire nalatenschap in het Literatuurmuseum. Bertram Mourits bekijkt de notitieboekjes die de veelzijdigheid van Armando’s werk tonen.

Verder in deze nieuwsbrief: Christiaan Weijts over de evolutie van het schrijfgerei (van de kroontjespen tot de backspace-toets), het boekje met grapjes dat Clara Eggink ‘met vrezen en beven’ schreef, het vreemde oeuvre van W.H.M. van den Hout en twee gruwelijke rattenverhalen van Anton Koolhaas. Liever erop uit? Neem dan het Literatuurmuseum mee naar buiten met de Literaire Routes App

Grootse poëzie in kleine notitieblokjes
Armando’s grootse werk begon in kleine aantekenboekjes die je ‘schattig’ zou kunnen noemen. Een paar centimeter groot zijn ze, sommige mooi gebonden, andere met ringbandje en een fleurige illustratie van bloemen of vogels. De veelzijdigheid van zijn leven en werk spat van de kleine pagina’s.
Lees het artikel

De evolutie van het schrijfgerei: Shift-F7-proza op de iMac

Waarom intrigeert een simpele kroontjespen van Gerard Reve meer dan een elektrische typemachine van Arnon Grunberg? vraagt Christiaan Weijts zich af. Waarom voelt hij wel iets voor de Remington van Maarten Biesheuvel terwijl de iMac van Joost Zwagerman hem koud laat laat?

Lees het artikel

Moppen op papier: Kleine grapjes over grote mensen van Clara Eggink

‘Letterlijk met vrezen en beven’ schreef Clara Eggink een boekje met anekdotes over de grapjes en eigenaardigheden van bekende schrijvers. Maken die vertellingen de grote schrijvers menselijker, of juist niet?

Lees het artikel

Van Bob Evers tot seksblad Candy – wie was W.H.M. van den Hout?
Het bekendst werd hij als Willy van der Heide, schrijver van de populaire Bob Evers-reeks. Maar onder pseudoniemen als Sylvia Sillevis, Victor Valstar, Zsa Zsa Ferguson en Joke Raviera schreef hij ook meisjesboeken, herdenkingspoëzie en pornoverhalen in Candy. Wie was W.H.M. van den Hout? 
Lees het artikel

Vakantie in eigen land? Ga met het Literatuurmuseum naar buiten

In Mulisch’ en Grunbergs voetsporen door Amsterdam? Dwalen door het Den Haag van Louis Couperus en Yvonne Keuls? Het Harlingen van Simon Vestdijk ontdekken? Het kan met de Literaire Routes App. Deze app biedt 7 literaire wandelingen voor wie het Literatuurmuseum mee naar buiten wil nemen!
Download de app

Test je literaire kennis: wie is deze schrijver?

Ze debuteerde pas op haar 62ste en liet na haar overlijden 10 jaar later een klein literair oeuvre achter. Zelf zei ze dat ze geen schrijver was in de strikte betekenis van het woord, maar iemand die veel luisterde naar de verhalen die mensen haar vertelden. Haar werk ademt steeds het verdriet om alles wat voorbij is.

Bekijk het portret

Maak meer prachtige verhalen mogelijk!
Met jouw steun kan het museum nieuwe online exposities blijven realiseren, die voor iedereen toegankelijk zijn op literatuurmuseum.nl. Het museum steunen kan al door eenmalig een klein bedrag te doneren. In de woorden van J.C. Bloem: ‘Alles is veel voor wie niet veel verwacht!’
Steun ons

Verder dwalen? Ook deze artikelen verschenen op literatuurmuseum.nl

Wij tippen ook:
  • Voorstelling: Ode aan de betekenis
    Een eerbetoon aan de ongewone stem in de Nederlandse poëzie, vertrekkend vanuit het werk van de onnavolgbare dichter H.H. Ter Balkt. Zondag 12 september te zien in De Nieuwe Liefde in Amsterdam.
  • Documentaire: Van Bussum naar Baarn
    Frederik van Eeden (Bussum) en Lodewijk van Deyssel (Baarn) liepen elkaar soms tegemoet en ontmoetten elkaar dan op de heide nabij Hilversum. Deze documentaire voert langs de plaatsen waar zij woonden en werkten.
  • Volkskrant: Stad & Schrijver
    Sommige steden zijn onlosmakelijk verbonden met het werk van grote Nederlandse schrijvers. In hoeverre leeft de geest van die schrijvers daar na hun dood voort? Onno Blom gaat deze zomer voor de Volkskrant op zoek. 


Lees meer artikelen en verhalen op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten