woensdag 30 september 2020

Nederland een van de grootste exporteurs van illegaal landbouwgif!

 


Beste foodwatcher,

Enige tijd geleden hebben wij onze e-mailactie ‘Stop de grote gifroute!’ gelanceerd. Grote gifgiganten in Europa doen er alles aan om in Europa verboden bestrijdingsmiddelen te blijven verkopen. Ze worden vooral geëxporteerd naar landen in het zuiden. Naar landen met minder strenge regelgeving, zoals Kenia en Indonesië. De EU verbiedt het gebruik in haar lidstaten, maar niet de productie en export!



Stop de grote gifroute!






Stuur een protestmail ››



Dit vind ik schandalig! Deze pesticiden zijn natuurlijk niet voor niets verboden. Ze kunnen onder meer de vruchtbaarheid verminderen, hormoonverstorend zijn en zijn zelfs kankerverwekkend! Jaarlijks sterven er talloze mensen als gevolg van vergiftiging door pesticiden. De meeste slachtoffers vallen op het zuidelijk halfrond. Dit is een grove schending van de mensenrechten!

Daarnaast komen deze schadelijke bestrijdingsmiddelen als een boemerang op ons bord terecht. Via de import van bijvoorbeeld groenten en fruit uit landen buiten de EU. Hierop worden meermaals hoge waardes aan residuen van gifstoffen gevonden. 


Dit was onlangs weer uitgebreid in het nieuws naar aanleiding van een onderzoek dat Greenpeace heeft laten uitvoeren door haar eigen wetenschappelijke afdeling Unearthed en de Zwiterse ngo Public Eye. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland een van de grootste exporteurs is van pesticiden die in Europa zijn verboden. Illegaal landbouwgif dus! In 2018 ging volgens de onderzoekers 81.615 ton (!) illegaal landbouwgif vanuit Europa de wereld over. Met ruim 8.000 ton geëxporteerd landbouwgif staat Nederland in de top-5 van Europa.

Je zou denken dat de regering diep door het stof gaat, maar nee. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat klopt de uitkomst van het onderzoek niet helemaal. Dow AgroSciences transporteerde in 2018 inderdaad ruim 5.000 ton aan 1,3-dichloorpropeen – een stof die sinds 2017 in de EU is verboden omdat hij mogelijk kankerverwekkend is – vanuit Nederland naar het moederbedrijf in de Verenigde Staten.

Maar de exporten van verboden pesticiden van een ander bedrijf, Arysta LifeScience, vonden volgens het ministerie vanuit Italiaanse havens plaats en moeten dus niet gezien worden als afkomstig uit Nederland.




Wat een belachelijk slap verweer! Wat maakt het uit dat de in Nederland geproduceerde giftige pesticiden via een andere haven in Europa worden geëxporteerd?

Wel geeft het ministerie dus doodleuk toe dat er ruim 5.000 ton aan een in Europa verboden stof is geëxporteerd. Wij vinden het nogal alarmerend dat het ministerie op deze manier reageert. De regering zou zich moeten schamen voor deze dubbele standaard! Waarom doen ze dat niet? Duidelijk is dat er verschillende belangen spelen. En het is geen geheim dat de pesticidengiganten met de politiek aan de onderhandelingstafel zitten.

Wij blijven overal aan de bel trekken. Zo hebben we chemiereus Bayer een brief gestuurd met onder andere de vraag waarom het bedrijf vanuit de EU verboden pesticiden naar ontwikkelingslanden blijft exporteren. We kregen een uitgebreide reactie terug, met een lang verweer.

Overal had Bayer een antwoord op, behalve op bovenstaande vraag. Wij hebben wederom om opheldering gevraagd, maar we hebben geen reactie meer van Bayer ontvangen…




Een ding is zeker: wij willen dat de volledige productie van schadelijke pesticiden stopt! We vermoeden dat dit maar het topje van de ijsberg is en dat er ook in Nederland veel meer schadelijke stoffen op ons bord terecht komen. Daarom willen we een langdurig onderzoek starten naar de illegale en giftige stoffen die in onze voeding terecht komen. Omdat het om een complex onderzoek gaat huren we hier externe en onafhankelijke onderzoekers voor in. 

Blijf vooral ons nieuws via onze nieuwsbrieven volgen, deze campagne is nog lang niet afgerond!



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur



Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten