|
||||||||||||||||||||||||||
Wat zeggen onze tegenstanders?Unilever en andere voedingsreuzen willen liever een logo dat uitgaat van portiegrootte in plaats van per 100 gram/milliliter. De Italianen zien het als een aanval op hun culinaire erfgoed omdat – ja, helaas – vette kazen en zoute hammen niet goed scoren. En tot overmaat van ramp hebben we deze week vernomen dat onze Gezondheidsraad vindt dat de Nutri-Score echt nog moet worden aangepast, omdat het niet goed overeenkomt met de Nederlandse voedingsrichtlijnen Schijf van Vijf. In deze nieuwsbrief ontkracht ik daarom graag vier rookgordijnen die onze tegenstanders momenteel opwerpen! |
#1: Nutri-Score belemmert keuzevrijheid, want 'rood' betekent: 'stop, niet kopen'Nutri-Score stelt geen beperkingen aan aankopen. Het label helpt consumenten om in één oogopslag te kunnen zien welk product een gezondere keuze is qua voedingswaarden. Vooral in het geval van bewerkte voedingsmiddelen zoals vruchtenyoghurt, diepvriespizza's en ontbijtgranen. Het systeem stelt mensen zonder kennis van zaken in staat om producten uit dezelfde categorie makkelijk te vergelijken zonder de voedingstabellen uitvoerig te moeten bestuderen. |
#2: Nutri-Score misleidt, het houdt geen rekening met portiegrootteEigenlijk is het tegenovergestelde waar. De reden dat de Nutri-Score de consument in staat stelt om verschillende voedingsmiddelen objectief te kunnen vergelijken, komt omdat de scores zijn berekend op basis van een uniforme referentiehoeveelheid (100 gram of 100 milliliter). Als de Nutri-Score berekend zou worden op basis van de grootte van de porties, zouden fabrikanten de Nutri-Score op hun producten kunnen manipuleren door de willekeurige definitie van kleine porties. Een andere ongewenste uitkomst van een op porties gebaseerde benadering is dat snoep en suikerspreads gezonder lijken dan ze in werkelijkheid zijn. |
#3: Nutri-Score moet in overeenstemming zijn met algemene voedingsrichtlijnenDe Nutri-Score zou niet aansluiten bij de Nederlandse richtlijnen gezonde voeding en de Schijf van Vijf, wat bijdraagt aan de ‘voedingsjungle’. Het heeft echter geen zin om algemene richtlijnen, zoals de Schijf van Vijf, te vergelijken met een voedselkeuzelogo. Ze streven verschillende doelen na. De Schijf van Vijf geeft aanbeveling over goede versus slechte voeding (binair). Nutri-Score helpt bij een ‘betere’ of ‘slechtere’ keuze (gradueel).
Algemene voedingsrichtlijnen en een
vereenvoudigd
voedingswaarde- |
#4: Nutri-Score benadeelt Italië. Parmezaanse kaas, Parma ham en olijfolie scoren slechtHet mediterrane dieet wordt als gezond en evenwichtig beschouwd. Enkele Italiaanse politici hebben nu gezegd dat de Nutri-Score een aanval zou zijn op het mediterrane dieet. Omdat traditioneel geproduceerde producten zoals prosciutto, Parmezaanse kaas en gorgonzola slechte scores zouden krijgen. Deze beweringen zijn echter misleidend. De Nutri-Score laat slechts de voedingskwaliteit van deze producten zien. De genoemde drie zijn inderdaad zeer rijk aan vet en zout. Ze moeten daarom sowieso in kleine hoeveelheden worden gegeten. Ook binnen het mediterrane dieet. |
Bijvoorbeeld, olijfolie krijgt net als koolzaad- en walnootolie een gele C, wat de beste beoordeling is binnen de categorie "oliën". Hoewel olijfolie een relatief gezonde olie is, moet deze in relatief kleinere hoeveelheden worden geconsumeerd. |
Dit wil foodwatch!
Consumenten moeten in de supermarkt in één
oogopslag kunnen zien hoe (on)gezond een
product is. Zo kunnen ze producten
gemakkelijker met elkaar vergelijken. Het van
origine Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score Foodwatch pleit voor de verplichte invoering van de Nutri-Score in de hele EU, waarbij de industrie en lobbyisten worden uitgesloten van deelname aan de overlegtafels. Bij vrijwillige invoering gaan producenten van ongezonde producten waarschijnlijk niet meedoen, daarom moeten bedrijven verplicht worden het logo te gebruiken. |
Met vriendelijke groet, |
|
Nutri-Score mythes ontkracht
|
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten