zaterdag 10 oktober 2020

Inspectie bevestigt risico’s CETA // Foodwatch

 


Beste foodwatcher,

In tegenstelling tot wat de voorstanders van het vrijhandelsverdrag CETA met Canada beweren, kan er wel degelijk Canadees hormoonvlees op ons bord belanden. Dit blijkt uit een recente en onrustwekkende inspectie van Canadese veebedrijven. De beloften van politici dat we ons geen zorgen moeten maken over mogelijke voedselveiligheidsrisico’s door CETA, zijn dus NIET gebaseerd op feiten.

Hormoonvlees was een cruciaal struikelpunt in de Tweede Kamer tijdens het debat over de ratificatie van CETA. Wij bewijzen weer dat de risico’s van CETA schromelijk worden onderschat, niet voldoende zijn gekend of gewoonweg genegeerd. Wij willen dit gezondheidsrisico niet nemen! Stop CETA!



Stop CETA!






Stuur een protestmail ››



Verboden hormonen

Het is in Nederland sinds 1961 en in de EU sinds 1988 verboden om hormonen als ‘groeibevorderaar’ voor vlees te gebruiken. En terecht: hormoonvlees brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor onze natuurlijke hormoonhuishouding, de ontwikkeling van het lichaam en onze weerstand. In de VS en Canada worden echter nog steeds grootschalig hormonen toegediend aan runderen en varkens. 

Nu de EU de handel met Canada wil bevorderen zal dit ook tot een grotere import van vlees uit Canada leiden. De alarmbellen gaan hierbij al snel rinkelen: leidt dit ook tot hormoonvlees op ons bord?! De Nederlandse overheid en Europese Commissie roepen steeds opnieuw dat we ons hier geen zorgen over moeten maken. Een inspectie van Canadese rundveehouderijen door Europese ambtenaren, toont aan hoe hol deze woorden zijn.



Onrustbarend onderzoek

Europese voedseldeskundigen onderzochten de ‘controlesystemen’ voor de export van vlees uit Canada – die moeten “verzekeren dat het vlees afkomstig is van dieren die geen groeihormonen kregen toegediend”. Traceerbaarheid is hierbij het speerpunt: waar komt het vlees vandaan? Kan verzekerd worden dat het niet om hormoonvlees gaat? De resultaten van de inspectie zijn vernietigend:

  • De ‘papieren’ waarop de traceerbaarheid is gebaseerd, zoals vervoersdocumenten en certificaten, zijn in verschillende gevallen onvolledig of bevatten onjuiste informatie.
  • Niet alleen bij het papierwerk, maar ook in de veebedrijven zelf werden tekortkomingen gedetecteerd. Zo bleken na een dubbelcheck door het audit-team meerdere bedrijven helemaal niet aan de Europese voorschriften te voldoen.
  • Eerdere aangekondigde beloften en ‘correctiemaatregelen’ (op basis van een audit van de EU in 2014) van de Canadese voedselautoriteit om de traceerbaarheid in de rundvleessector te verbeteren, zijn nog niet uitgevoerd.
  • Tenslotte is er ook nog eens sprake van mogelijke belangenverstrengeling van particuliere dierenartsen, die de controles op de veehouderijen uitvoeren. De dierenartsen worden immers tewerkgesteld en betaald door de bedrijven zelf, wat onafhankelijke controle in de weg kan staan.

Het huidige controlesysteem kan met andere woorden niet garanderen dat het vlees, dat vanuit Canada naar de EU wordt geëxporteerd, vrij is van hormonen.

De inspectieresultaten lees je hier.


Loze beloften

Het is pas de eerste keer (!) sinds de ondertekening van het CETA-verdrag (in 2016) dat er een audit plaatsvond van Canadese rundveehouderijen. De beloftes van politici – dat CETA geen risico’s voor hormoonvlees met zich meebrengt – zijn met andere woorden NIET gebaseerd op feiten.

Deze audit zet wat ons betreft de ratificatie van CETA op losse schroeven. Immers, de ernstige zorgen om hormoonvlees waren doorslaggevend voor bepaalde partijen in de Tweede Kamer. Zij kregen harde toezeggingen van minister Kaag en eurocommissaris Hogan zich geen zorgen te maken. Hoe kan de regering zoiets beloven als pas nu een controle is geweest en de conclusies daarvan vernietigend zijn? Dan neem je de zorgen echt niet serieus. Het geeft ons het gevoel dat CETA er koste wat kost moet komen.




Stop het risico op hormoonvlees, stop CETA!

In 2016 hebben Canada en de EU het CETA-verdrag ondertekend. CETA treedt echter pas helemaal in werking als ook de parlementen in de verschillende lidstaten het volledige verdrag goedkeuren. Het Nederlandse parlement buigt zich hier al maanden over. Momenteel ligt het CETA-dossier in de Senaat, na een eerdere stemming in de Tweede Kamer. We naderen een cruciaal moment: volgende week praten de senatoren over de te nemen vervolgstappen.

Wij roepen de senatoren op NU tegen CETA te stemmen. Er is geen tijd meer te verliezen. Hoe langer CETA blijft draaien, hoe groter het risico op hormoonvlees in onze supermarkten. Om nog maar te zwijgen over de andere gevaren van CETA voor de volksgezondheid, de democratie en het milieu.

Stuur nu een protestmail en maak de senatoren duidelijk dat CETA moet stoppen en dat er eindelijk een besluit genomen moet worden om te gaan stemmen. Alle debatten, kritische vragen en onderzoeken maken één ding duidelijk: er ligt genoeg bewijs voor een tegenstem!

Nog niet getekend? Dit is je kans! Samen stoppen we CETA.


Met vriendelijke groet,




Inspectie bevestigt risico’s CETA


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten