zondag 25 oktober 2020

Gezondere voeding? Minder suiker!

 


Welke acties ondernemen de foodwatchers in Nederland én de andere Europese lidstaten momenteel om ons voedsel eerlijker, veiliger en gezonder te maken? Ik praat je graag even bij!


Gezondere voeding? Minder suiker!

Eerst even over Nederland. Onze directeur Nicole was het afgelopen weekend te zien bij EenVandaag om te praten over de suikertaks. Foodwatch strijdt al jaren voor een suikertaks, die het suikergehalte in onder meer frisdrank moet verlagen.

De strijd van foodwatch Frankrijk is succesvol: Frankrijk heeft al sinds 2012 een belasting op gesuikerde dranken én dranken met zoetstoffen. Gek genoeg wil de Nederlandse regering dit voorlopig nog niet, terwijl de suikertaks bewezen goed werkt in landen als Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Nicole: “De mensen willen het, de gezondheidsorganisaties willen het, wetenschap wil het, RIVM wil het – alleen onze regering niet. En de industrie niet…”. Zoals je ook kan lezen in ons artikel, heeft de industrie duidelijk de touwtjes in handen.



Eerlijke toegang tot gezond voedsel

De beslissing om voorlopig geen suikertaks in te voeren kan op veel kritiek rekenen. Een suikertaks zou immers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van suikergerelateerde ziekten, waar vooral minder gegoede burgers het slachtoffer van zijn. Een huisarts in de Volkskrant vertelt dat patiënten uit een arme wijk vaker met overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten kampen.

Gezondheidsverschillen blijven toenemen en de coronacrisis vergroot deze kloof alleen maar. “Als je dan van 30 euro per week moet rondkomen, dan kies je wat de buik vult, en niet wat goed voor je is. Chips en frikandellen zijn dan logische keuzes.” Er zijn effectieve maatregelen nodig, zoals een suikertaks: “Hoewel we weten dat die leidt tot een afname van het frisdrankgebruik, blijven we er vooralsnog verre van.” Foodwatch geeft de strijd voor een suikertaks niet op! Doe je mee? Tekenen kan hier!

 

Lees het volledige Volkskrantartikel >>


Veilige voeding: geen gifexport...

Ook op internationaal niveau zetten we ons in voor betere voeding, met respect voor mens, dier én milieu! Samen met alle foodwatch-kantoren voeren we al vijf maanden campagne tegen de export van verboden pesticiden. Zeer giftige pesticiden die "onmiddellijk gevaar opleveren voor de gezondheid van mens of dier of voor het milieu", worden niet goedgekeurd binnen de Europese Unie maar worden wel verkocht aan niet-EU-landen...

Thilo Bode, directeur van foodwatch International: “Het toestaan van de export van in de EU verboden pesticiden naar derde landen betekent dat het leven van mensen in deze landen minder belangrijk is dan dat van mensen in de EU. Dit is onaanvaardbaar.”

Na vijf maanden protest zijn pesticidebedrijven Bayer, BASF en Syngenta nog steeds niet gestopt met deze onethische praktijk. Daarom schreef foodwatch International een brief aan vier EU-commissarissen met de dringende oproep actie te ondernemen. Thilo Bode: “People must come before profit” (mensen boven winst!). 

 

Lees hier het (Engelse) artikel >>


... en ook geen bijengif

Het gebruik, de export en handel van bestrijdingsmiddelen treffen alle mensen in (en ook buiten) Europa. Daarom is actie en regulering op Europees niveau belangrijk om schadelijke pesticiden en insecticiden aan banden te leggen. Zo zijn er op EU-niveau sinds 2018 beperkingen opgelegd voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen op basis van ‘neonicotinoïden’. Deze chemische stoffen (verwant aan nicotine) tasten het zenuwstelsel van insecten aan. Ze zijn in de jaren '80 ontwikkeld door het Nederlandse Shell en in de jaren '90 door de Duitse multinational Bayer.

De stoffen zijn zodanig giftig, dat ook bijen sterven als ze ermee in aanraking komen… De suikerbietensector wil echter opnieuw neonicotinoïden gebruiken, omdat hun bieten momenteel worden aangetast door het ‘vergelingsvirus’ (virusoverbrengende bladluizen). Meerdere Europese landen zoals België, Spanje en Oostenrijk hebben de bietensector een uitzondering verleend voor het gebruik van dit ‘bijengif’. Ook Frankrijk stemde, ondanks grootschalige protesten van foodwatch Frankrijk en talrijke andere NGO’s, voor een vrijstelling.

Onze collega’s in Frankrijk blijven actie voeren, met de hoop dat de Senaat tegen zal stemmen. Meer info over de actie in Frankrijk (artikel in het Frans) lees je hier.

We lopen in Nederland echter ook het risico dat insecticiden op basis van neonicotinoïden opnieuw worden toegelaten… Suikerbedrijf Royal Cosun en meerdere landbouworganisaties hebben een aanvraag tot vrijstelling ingediend bij het Ministerie van Landbouw. Net zoals onze Franse collega’s zullen we er alles aan doen om de vrijstelling voor het ‘bijengif’ tegen te houden! We houden je op de hoogte.



Actie over de grenzen heen!

Al deze ontwikkelingen tonen opnieuw het belang van internationale en gezamenlijke actie aan. We kunnen van elkaar leren. Zo heeft Frankrijk al een succesvolle suikertaks. Foodwatch Nederland én Duitsland roepen onze overheden al jaren op het voorbeeld van Frankrijk te volgen, zodat ook fabrikanten in onze landen minder suiker in hun producten stoppen.

Samen staan we sterker! Door ons gezamenlijk in te spannen tegen de export van verboden pesticiden, worden we gehoord tot in de Europese Commissie. Samen zetten we ons in voor voeding die nóch de consument, nóch het milieu, nóch dieren en insecten schaadt. Neonicotinoïden vormen een onaanvaardbaar risico voor de biodiversiteit en bestuivende insecten. Niet alleen in Nederland, maar in de hele EU.

De foodwatchers in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het internationale team blijven zich dan ook over de landsgrenzen heen inzetten voor jouw rechten als consument!




Met vriendelijke groet,

Elif Stepman,
Campaigner



Deel deze nieuwsbrief op social media:



Beste foodwatcher,

Door de nieuwe coronamaatregelen is het stil op kantoor en zit het foodwatch-team weer volledig thuis. Maar we zitten in ieder geval niet stil! Ook onze collega’s in Frankrijk, Duitsland en foodwatch International hebben de afgelopen weken heel wat voor elkaar gekregen. Onze bubbel is weer verkleind, maar over al die bubbels en grenzen heen blijven we ons inzetten voor jouw recht als consument. Daarom een nieuwsbrief met een internationale focus, waarmee we al onze lezers een hart onder de riem willen steken: samen staan we sterk!



Samen staan we sterk!






Help je mee?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten