Semifreddo: half koud, helemaal lekker!
Letterlijk vertaald betekent semifreddo “half koud”. Dit
Italiaans nagerecht is dan ook een soort bevroren mousse; het lijkt op
roomijs, maar je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Met semifreddo kan
je dus eenvoudig zelf ijs maken met lekkers van eigen bodem - handig én
heerlijk op warme zomerdagen!
Semifreddo maken doe je zo
Dit is een basis semifreddo recept waar je heel wat variaties op kan maken.
Ingrediënten voor een standaard semifreddo:
- 4 eieren
- een snufje zout
- 500 ml slagroom
- 100 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
Bereidingswijze:
- Bekleed alvast een bakblik met vershoudfolie. Dit helpt om de semifreddo na het invriezen weer los te maken.
- Splits de eieren in twee aparte kommen.
- Klop de eiwitten stijf met het zout tot je er pieken in kan trekken. Tip: om het eiwit goed op te kloppen, heb je een vetvrije kom en garde nodig. Smeer ze op voorhand in met wat citroensap, laat even drogen en je kan aan de slag.
- Klop in de andere kom het eigeel met de suiker tot een schuimig en luchtig geheel.
- Klop de slagroom stijf met de inhoud van het vanillestokje of het vanille-extract.
- Spatel de helft van de slagroom door het eigeelmengsel en voeg dan de andere helft toe.
- Voeg dan de helft van het eiwit toe en spatel dit er voorzichtig doorheen. Daarna volgt de andere helft. Tip: klop niet te lang, dan blijft de semifreddo luchtig.
- Giet het mengsel in het bakblik en strijk glad. Dek het eventueel af met plasticfolie en zet het in de vriezer tot het helemaal bevroren is (ongeveer 8 uur voor de zekerheid).
- Haal de semifreddo 10 minuten voor het opdienen uit de diepvries (dit Italiaans nagerecht heet niet voor niets “half koud”).
- Dankzij de vershoudfolie kan je de semifreddo normaal makkelijk uit het blik halen. Lukt het toch niet goed, hou het bakblik dan eventjes in warm water. Let wel op dat er geen water in het blik loopt.
Variaties op het basis semifreddo recept
De “simpele” semifreddo is sowieso om je vingers bij af te likken, maar met deze variaties kan je hem extra lekker maken.
- Maak eens semifreddo met een deel yoghurt in plaats van room. Meng 125 ml slagroom, 80 g vloeibare honing, 200 ml yoghurt en doe er een handje frambozen doorheen. Lekker en licht!
- Fruit maakt je semifreddo extra zomers. Denk aan semifreddo met aardbeien, met citroen, met frambozen, kersen... Doe deze in stukjes door het beslag en gebruik eventueel ook als afwerking.
- Maak een echte chocolade semifreddo door gesmolten pure chocolade door het beslag te mengen. Tip: werk af met zoute pistachenootjes voor een lekkere twist.
- Over chocolade gesproken: probeer ook eens semifreddo met witte chocolade. Zeker in combinatie met frambozen, kersen of blauwe bessen is ‘ie ijzig lekker!
- Speculooscrumble geeft je semifreddo extra bite. Giet eerst een deel semifreddo-beslag in het bakblik, gevolgd door een laagje verkruimelde speculoos, en dan terug beslag.
- Hou je van praliné, voeg dan gesmolten hazelnootpasta toe aan je semifreddo. Strooi in het midden een laagje fijngehakte hazelnoten en werk af met nootjes en gesmolten chocolade.
- Topping-tip: overgiet de semifreddo met een zelfgemaakte karamelsaus voor je hem in de diepvries zet. 500 g karamelsaus maak je zo: smelt 230 g boter in een ruime pot en voeg 300 g bruine suiker toe. Wanneer de suiker is opgenomen, voeg je 250 ml slagroom toe. Blijf roeren tot je een egale massa hebt. Zodra de saus kookt, laat je ‘m zo’n 5 minuutjes doorkoken. Voeg daarna 2 tl vanille-extract toe en roer nog eens goed door. Je kan de saus 2 weken bewaren in de koelkast of tot een jaar in een luchtdichte pot.
- En tot slot nog een serveertip: gebruik siliconen cakevormpjes om aparte porties semifreddo te maken per tafelgast.
Semifreddo, da’s snel zelf ijs maken zonder ijsmachine
Een
ijsje kan toch zó hard smaken in de zomer! Heb je geen voorraad roomijs
en ook geen ijsmachine, dan is semifreddo de perfecte oplossing. Maak
je graag een dessertbord met nog andere desserts met zuivel? We hebben
ook nog yoghurtijs en yoghurtrepen in de aanbieding!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten