woensdag 20 februari 2013

Cees van Duijn Bio aan Zee week 08

 Zondagmorgen op de Onwaardsedijk. De eerste sneeuwklokjes in bloei. Gisteren ben ik teruggegaan met mijn fototoestel en heb ik deze foto gemaakt. Het was wel weer even zoeken waar ze precies stonden. Sneeuwklokjes lijken wit door het weerkaatsen van het licht in luchtbelletjes tussen de bladcellen. Knijp je een bloemblaadje fijn dan is het glashelder. Bij gunstig weer kunnen er al vroeg in het voorjaar honingbijen en hommels op vliegen. (Wikipedia) Vrijdag reed ik tijdens het bezorgen Ouddorp binnen en zag daar de eerste krokussen in bloei staan. De dag er voor, donderdag vorige week, moest ik naar Loenen in Gelderland. Geen fijne rit. IJzel bij het vertrek en verder onderweg veel sneeuw. Gisteren (maandag) een heerlijk voorjaarszonnetje. Het is touwtrekken in de natuur. De winter en het voorjaar trekken beide aan het touw. De ervaring leert dat het voorjaar aan het langste eind trekt.

cid:image005.jpg@01CE0EC5.8D99DBE0

De rit van donderdag had alles te maken met de Brandrode Runderen. Brandrode Runderen zijn een zeldzaam huisdierras. Wij hebben er twaalf. Ze zijn zeldzaam geworden omdat ze economisch gezien zich niet konden handhaven. Ik zit in een werkgroep die zich bezighoud met de afzet van producten afkomstig van het Brandrode Rund. Dit gaat om kaas en vlees. Vorig jaar hebben we een protocol uitgewerkt waardoor het Brandrode Rund onder een presidium van Slowfood valt. We kregen de kans om deel te nemen aan een programma Netwerken Multifunctionele Landbouw van het ministerie. Met een eigen bijdrage en een subsidie van ca. € 6.000,00 gaan we aan de slag. Dit bedrag gaan we gebruiken om onderzoek te laten doen en expertise van buiten in te huren. Om een zeldzaam huisdierras tegen uitsterven te behoeden, moet je samenwerken en het dier of een afgeleid product letterlijk en figuurlijk op de (menu)kaart zetten.
 DSC_0817

We waren op bezoek bij “De Groote Modderkolk” van Natuurmonumenten. Een zorgboerderij met een kleine honderd biologische Brandroden, die ingezet worden voor natuurbegrazing. Antoon Klomp de beheerder riep ons erbij toen er een kalfje geboren werd. Een mooi meisje. Ze wist niet wat haar overkwam. Net ter wereld en dan staat daar een wildvreemde man met een camera, die zo nodig een foto mee naar huis wil nemen voor zijn nieuwsbrief. Felle flitsen. Help, wie zorgt ervoor dat dit stopt? Sorry klein kalfje, maar de mensen van Bio aan Zee vinden dit soort foto’s zo leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten