|
|
‘Suiker maakt niet dik’
|
|
|
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan
hier
|
|
|
Beste foodwatcher,
“Suiker maakt niet dik. Wat dik maakt
is energie” en “je kunt niet één
soort voedsel of één ingrediënt de schuld
geven van gewichtsproblemen. Dat geldt
vooral voor suiker”.
Dergelijke uitspraken verwacht je van de
suikerindustrie die haar product –
ondanks de wereldwijde obesitascrisis –
blijft verdedigen. Maar je
verwacht ze niet van wetenschappers, die
geacht worden onafhankelijk te
zijn.
|
|
|
|
Toch kwamen we talrijke publicaties,
krantenartikelen, factsheets en zelfs
YouTube-filmpjes tegen waarin Nederlandse
wetenschappers suiker op één of andere manier
verdedigen. We vonden dit natuurlijk verdacht
en gingen op verder onderzoek uit.
Wat blijkt: de suikerindustrie gebruikt
dezelfde strategieën als 'Big Tobacco' om de
wetenschap voor haar kar te
spannen! Vandaag lanceren we, na
een lang en diepgravend onderzoek, ons
onthullende rapport.
|
|
|
Big Sugar vs. Big Tobacco
Suiker: het is een product dat de laatste
jaren behoorlijk onder vuur ligt. En dit is
niet zonder reden. Suikerconsumptie vergroot de
kans op overgewicht, obesitas en tandcariës.
De consumptie van suiker moet dus naar
beneden en dat vindt de suikerindustrie
natuurlijk niet leuk…
Net zoals de beruchte tactiek van
'Big Tobacco', schakelt ook de suikerindustrie
wetenschappers in om haar ongezonde product te
verdedigen. In Nederland is die rol
weggelegd voor het Kenniscentrum suiker
& voeding (KSV), dat volgens haar eigen
statuten "de belangen van de
suikerindustrie vertegenwoordigt" en wordt
gefinancierd door het bedrijf Suiker Unie.
Foodwatch ontdekte dat KSV in grote
lijnen dezelfde strategieën als de
tabaksindustrie gebruikt:
|
|
|
1. Onderzoek(ers) financieren
Wist je dat
onderzoeksfinanciering door de industrie, in
zo’n 90% van de gevallen uitdraait op
resultaten die gunstig zijn voor de
sponsor? Betrokkenheid bij de
industrie kan op allerlei manieren tot
beïnvloeding leiden. Uit ons onderzoek
blijkt dat negen Nederlandse wetenschappers
sterke banden hebben met KSV. Zo zijn
ze betrokken (geweest) bij de wetenschappelijke
of redactieraad van KSV en KSV-publicaties.
Acht wetenschappers zijn
gefinancierd door KSV (en 1
hoogstwaarschijnlijk).
|
|
2. Onderzoek verspreiden of bekritiseren
De sterke band met de suikerindustrie
werpt haar vruchten af. Wetenschappers
die betrokken zijn bij KSV verdedigen suiker
publiekelijk in wetenschappelijke studies,
KSV-publicaties, YouTube-filmpjes,
presentaties, enzovoort.
Dit komt in grote lijnen neer op:
» suiker in een positiever
daglicht plaatsen
» de negatieve effecten
bagatelliseren
» de aandacht afleiden van
suiker
» regulering en
aanbevelingen bekritiseren
» de verantwoordelijkheid bij de
consument leggen, in plaats van bij de
industrie
|
|
Foodwatch legde deze en andere argumenten voor
aan internationale experts en
voedingsprofessionals. Hieruit blijkt
dat de wetenschappers betrokken bij KSV een wel
héél positief – en vaak ook discutabel – beeld
over suiker schetsen!
|
|
3. De pers en media gebruiken
Vijf van de negen wetenschappers
vertegenwoordigen ook in de media de belangen
van de suikerindustrie. Bij vier
wetenschappers was er hierbij
onvoldoende transparantie over
mogelijke belangenverstrengeling met KSV.
Artikelen in de media hebben vaak een heel
groot bereik. Hierdoor kan op grote schaal
verwarring worden gezaaid over suiker.
|
|
4. Lobbyen bij beleidsmakers
Acht van de negen wetenschappers die
betrokken zijn bij KSV, zijn ook betrokken bij
internationale lobbyorganisaties van de
industrie: de Europese tak van het
International Life Science Institute (ILSI) en
World Sugar Research Organization (WSRO). Beide
organisaties krijgen internationaal harde
kritiek over hun pogingen om suikerlobby in een
wetenschappelijk jasje te gieten.
|
|
|
5. Niet transparant zijn
Transparantie over betrokkenheid bij de
industrie is cruciaal. Iedereen moet kunnen
nagaan of er sprake is van eventuele
belangenverstrengeling – of hier in ieder geval
waakzaam voor zijn.
Uit ons onderzoek blijkt echter dat er
bij zes van de negen wetenschappers een gebrek
aan transparantie is over hun betrokkenheid bij
KSV.
|
|
Stop de uitverkoop van wetenschap!
Wij vinden het bij foodwatch héél onrustwekkend
dat de suikerindustrie in Nederland de
wetenschap zo gemakkelijk voor haar kar kan
spannen. Nu zoveel mensen kampen met
overgewicht en obesitas, kunnen we het echt
niet gebruiken dat wetenschappers de belangen
van de suikerindustrie verdedigen.
Wetenschap is níet bedoeld als
marketing!
Ons rapport is het zoveelste voorbeeld van de
voedingsindustrie die de wetenschap gebruikt om
haar eigen belangen te verdedigen, vaak ten
koste van de consument. Hier moet echt een
einde aan komen.
Wil jij ook dat de voedingswetenschap
in functie staat van de samenleving, in plaats
van de industrie? Teken dan nu ons manifest
tegen de uitverkoop van wetenschap!
|
|
|
|
Met vriendelijke groet,
|
|
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten