De armoede in Nederland is in 2012 sterk toegenomen. Er kwamen vorig
jaar 152 duizend armen bij. Het is de sterkste stijging van de armoede
sinds in 2008 de recessie uitbrak.
1,2 miljoen Nederlanders (7,6 procent) zijn arm te noemen. Na aftrek van vaste lasten houden zij niet genoeg geld over voor kleding, huisraad, verjaardagscadeaus, vervoer en sociale activiteiten zoals sport of vakantie.
De in 2008 begonnen economische crisis had aanvankelijk weinig invloed op het besteedbare inkomen van de Nederlandse huishoudens, maar vanaf 2011 begon de armoede snel toe te nemen. Werknemers die door de recessie hun baan verloren, kwamen na een periode in de WW in de bijstand terecht. Dit betekent vaak een dermate sterke inkomensdaling dat armoede op de loer ligt - zeker als de vaste lasten, zoals de hypotheek of de huur, nog zijn afgestemd op het veel hogere salaris.
De dalende koopkracht is daarnaast steeds meer kleine zelfstandigen fataal geworden. Het flink toegenomen aantal zelfstandigen zonder personeel heeft minder inkomsten, omdat ook hun klanten bezuinigen op de uitgaven. Van de 348 duizend 'werkende armen' die Nederland telt, is een groot deel zelfstandig ondernemer.
In omvang wordt deze groep armen op de voet gevolgd door ontvangers van een bijstandsuitkering, vaak alleenstaande moeders met opgroeiende kinderen. De kleinste groep armen is die van de 65-plussers met alleen AOW, in totaal 79 duizend ouderen.
Kinderen
Vooral het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is sterk toegenomen. Armoede treft één op de tien kinderen, 384 duizend in totaal. Vijf jaar geleden waren het er 100 duizend minder. De meeste ouders van arme kinderen hebben laagbetaald werk.
Steeds meer mensen leven in langdurige armoede: 381 duizend mensen zijn langer dan drie jaar arm. Een op de tien had een betalingsachterstand voor de huur of hypotheek. Het percentage huishoudens dat zich in de schulden stak, bedroeg vorig jaar 8 procent, tegenover 5 procent vijf jaar geleden.
De onderzoeksbureaus verwachten dat de armoede in 2013 minder snel is toegenomen dan in 2012 en in 2014 zelfs iets zal afnemen. 'We verwachten dat belastingmaatregelen van het kabinet en loonstijgingen gunstig uitpakken voor de koopkracht', zegt Cok Vrooman van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Vandaag in de Volkskrant: 'Ik merk ieder dag dat het fysiek zwaarder wordt. Als ik naar bed ga, strompel ik uitgeput de trap op.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten