donderdag 7 februari 2019

foodwatch is het zat en heeft handhavingsverzoeken ingediend tegen producten bij Lidl en Aldi

.

Albert Heijn in verleden betrapt - maar betert leven

In het verleden spraken we Albert Heijn aan op hun meergranen pannenkoekenmix: er zat minder dan een snufje granen in en dit werd niet vermeld in de ingrediëntenlijst terwijl hier wel regels over zijn.
Albert Heijn betert haar leven, zo hebben ze ons laten weten: ze gaat in alle meergranenproducten minimaal 10% andere granen stoppen, bovenop het goedkopere hoofdgraan tarwe. En ze zal de percentages van de granen voortaan vermelden in de ingrediëntenlijst. Ook Jumbo, Plus en anderen hebben foodwatch toezeggingen gedaan.


Honderden meergranenproducten, maar vaak amper 'meergranen'

Er bestaan honderden meergranenproducten, met naast meergranenbrood onder andere ook meergranenbeschuit, -crackers, - koek, -pasta, -pannenkoeken en -tortilla’s. Ze zijn vaak duurder dan de naturel variant. Zo pikken fabrikanten een graantje mee met de interesse van veel mensen voor meergranenproducten. 
foodwatch bekeek meer dan 150 meergranenproducten in de grote supermarkten. Bij meer dan de helft  vande producten werd de hoeveelheid granen niet goed vermeld. Hebben de producenten iets te verbergen?
Europese regels bepalen dat, bij ingrediënten die karakteristiek zijn voor producten, in de ingrediëntenlijst duidelijk moet worden gemaakt hoeveel er van dit ingrediënt in het product zit; het zogenaamde 'kwidden'. Zo kunnen consumenten hiermee rekening houden. Deze wettelijke verplichting wordt volgens foodwatch ten onrechte niet toegepast bij de meeste meergranenproducten.
Veel fabrikanten betwisten deze verplichting, en daarom vraagt foodwatch de NVWA nu om helderheid. Als de reactie van de NVWA onbevredigend is, kan foodwatch verder procederen.
Lees het gehele bericht op onze website



Met vriendelijke groet,
Koop je ook wel eens meergranenproducten en vraag je je af of daar wel echt meer granen in zitten dan het goedkopere hoofdgraan tarwe?
In veel meergranenproducten zitten amper andere granen dan de hoofdgraan tarwe; soms letterlijk nog minder dan een snufje zout. Fabrikanten verhullen dit vaak door het percentage van de granen niet in de ingrediëntenlijst te vermelden, terwijl hier wel Europese regels over zijn. 



Steun onze strijd






tegen misleiding


Geen opmerkingen:

Een reactie posten