zaterdag 11 november 2023

Mars op 12 november / Greenpeace

 

Samen op straat voor een beter klimaat

De klimaatmars met duizenden supporters op de en rondom de dam in Amsterdam
© Marten van Dijl / Greenpeace
Vlak voor de Tweede Kamerverkiezing gaan we massaal de straat op voor klimaat en rechtvaardigheid. Jij bent nodig! Samen laten we zien dat Nederland een eerlijke en groene toekomst wil

De mars voor klimaat en rechtvaardigheid vindt plaats op 12 november, op de Dam in Amsterdam.

Iedereen kan meedoen, gewoon door er te zijn. Of je nu bezorgd bent om de hoge gasrekening de komende winter of geschokt bent door het extreme weer van deze zomer. Of je al jarenlang piekert over het klimaat of sinds de komst van je (klein)kinderen, je bent welkom. Jouw aanwezigheid is superbelangrijk!

We demonstreren voor eerlijk klimaatbeleid, waarbij de vervuiler betaalt en er oplossingen komen die voor ons allemaal werken. Dit is ons moment om Nederland in de juiste richting te sturen.
Zet de mars meteen in je agenda

Plasticfabriek komt er niet

kind en ouder met hond op de vlucht. Beiden dragen een masker tegen de rook.
© Marten van Dijl / Greenpeace
Er is al veel te veel plastic in de wereld. Toch maakte chemisch bedrijf INEOS plannen voor een nieuwe plasticfabriek in de haven van Antwerpen, met schadelijke gevolgen voor natuur en mensen in België en ook in Noord-Brabant en Zeeland.

Na een lange strijd, gevoerd door milieuorganisaties als Greenpeace en ClientEarth en door de provincies zelf, oordeelde de Belgische rechtbank dat het project niet legaal is. De bouwplannen zijn stopgezet.

Dit is een veelbelovende overwinning in de beste strategie tegen plasticvervuiling: zorgen dat het niet wordt gemaakt.
Nog meer goed (internationaal) klimaatnieuws

Internationaal plasticverdrag komt er wel (maar jouw hulp is nodig!)

© David Jo Bradley / Greenpeace
 © Noemie Coissac / Greenpeace
De eerste versie van het internationale VN-verdrag tegen plasticvervuiling is openbaar gemaakt. In november onderhandelen landen hier verder over. 
 
Tot die tijd is er werk aan de winkel. Hoewel het concept al enkele goede maatregelen bevat om plasticvervuiling te verminderen, voldoet het niet aan de belangrijke eisen van Greenpeace. Wij pleiten voor een vermindering van 75% in de plasticproductie. Plastic wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Drastisch minderen is noodzakelijk om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden.

Teken jij de petitie voor een sterk verdrag?
Ja, ik eis een einde aan het plastictijdperk!

Extra portie groen

☀️ Greenpeace bracht een hoopvolle boodschap naar de allereerste Africa Climate Summit: ‘Afrika heeft de potentie om de groene revolutie te ontketenen en het eerste continent te worden met 100% klimaatneutrale landen.’

📝  Rabobank sponsort natuurverwoesting in Nederland en wereldwijd. Dat moet stoppen. Op woensdag 11 oktober komen we massaal in actie bij Rabobank. Tijdens de Online Meetup op 19 september hoor je alles over deze actie. 

💶 De fossiele sector in Nederland ontvangt nog veel meer subsidie dan gedacht: jaarlijks 37,5 miljard euro. Dat is meer dan de overheid in het klimaatfonds heeft gestoken! 

✊ Extinction Rebellion voert op zaterdag 9 september opnieuw actie tegen deze fossiele subsidies. Steun jij de oproep om fossiele subsidies stop te zetten? Kom met ons mee naar de supportdemonstratie.

🧑‍⚖️ Demonstreren is een mensenrecht. Maar het demonstratierecht staat door optreden van de overheid onder druk. Daardoor neemt het wantrouwen tussen burgers en overheid toe.

🎧 We begonnen dit jaar een rechtszaak voor betere maatregelen in de stikstofcrisis. En zette met de klimaatzaak Bonaire een belangrijke eerste stap voor betere bescherming tegen de klimaatcrisis. Is dat een nieuwe tactiek van Greenpeace? Greenpeace-directeur Andy Palmen licht toe in een boeiend gesprek met BNR Nieuwsradio.

Maarten de Zeeuw
Met vriendelijke groet,

Maarten de Zeeuw
Campaigner Klimaat en Energie
Help mee. Doneer nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten