woensdag 22 november 2023

 



De bende op ons bord wordt alsmaar groter. Verschillende landbouwproducten zitten vol met gif, voedselmisleiding is aan de orde van de dag, ultrabewerkt en ongezond voedsel domineert de schappen van de supermarkt. Bovendien blijven de boodschappen onverminderd duur. Wanneer stopt dit?

De vorige regering had mooie beloftes, maar er is weinig van terecht gekomen. Maar de aankomende verkiezingen bieden nieuwe kansen voor de politiek om werk te maken van ons recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel. We willen serieus genomen worden door onze bestuurders. Daarom is nú het moment om ons vijfpuntenplan te lanceren. Onderteken onze petitie en roep de partijen op om de bende van ons bord te halen! 


Wat een bende....

De macht van de voedselindustrie
De voedselindustrie beïnvloedt gevraagd en ongevraagd ons voedselbeleid. Zo wist de industrie tijdens de onderhandelingen over het Preventieakkoord de suikertaks van tafel te krijgen. Hoe ver de macht van de voedsellobby precies reikt is niet duidelijk, want dit wordt niet bijgehouden in een lobbyregister. Daarnaast heeft de voedselindustrie een flinke vinger in de pap bij onderzoek naar voedselclaims, waardoor onafhankelijke wetenschap in gevaar komt.

De ongezonde voedselomgeving
Overgewicht neemt toe, vooral onder jongeren, maar het aanbod in de supermarkten is nog altijd vooral ongezond voedsel. Zo’n 80% van de producten in de schappen zijn ongezond en ook aanbiedingen zijn vooral vet, zout en gezoet voedsel. Zo wordt ons recht op gezond voedsel geschonden, terwijl de overheid de verantwoordelijkheid heeft de volksgezondheid te bevorderen.

Voedselmisleiding
Een gezin is gemiddeld 2000 euro per jaar kwijt aan misleidende producten. Sommige vormen van misleiding zijn al verboden, maar daar wordt nauwelijks op gehandhaafd. Andere vormen van misleiding worden nog steeds toegestaan. Een zogenaamd gezond product vol met suiker, een ingrediënt op het label dat in het product nauwelijks is terug te vinden of een afbeelding op het etiket dat niet met de werkelijkheid overeenkomt, het is niet altijd verboden en wordt zeker niet bestraft.

Gif op landbouwproducten
Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de landbouw zijn een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid en biodiversiteit. Op één stuk fruit vind je soms wel tientallen verschillende gifstoffen. Onderzoekers hebben een link gelegd tussen de ziekte van Parkinson en glyfosaat, maar dit gif wordt nog steeds gebruikt. Ook worden in de EU verboden landbouwgiffen nog geëxporteerd naar andere landen en voeren supermarkten geen actief beleid om landbouwgifvrije producten aan te bieden.

De dure boodschappen
De inflatie daalt, maar de boodschappen zijn nog steeds zo’n 10% duurder dan vorig jaar. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl de winsten van supermarkten, investeerders en tussenhandelaren wél blijven groeien. Consumenten kunnen niet zien hoe de prijs van een product is opgebouwd en wat de winstmarges van voedsel precies bedragen. Daarnaast spelen speculanten een kwalijke rol in het opdrijven van prijzen, waardoor de honger in de wereld toeneemt. Dit is simpelweg kwaadaardig. 


Ons vijfpuntenplan voor de verkiezingen

  1. Bescherm consumenten tegen de macht van de voedselindustrie
    Faciliteer onafhankelijk onderzoek, stel een lobbyregister in en weer de voedsellobby van de overlegtafels.

  2. Garandeer het recht op een gezonde voedselomgeving
    Leg het recht op een gezonde voedselomgeving wettelijk vast, stel een suikertaks in en verbied kindermarketing onder de 18 jaar.

  3. Bestraf alle vormen van voedselmisleiding
    Breid de sancties op misleiding nuit, versterk de NVWA en ga de zelfregulering van de Reclame Code Commissie tegen.

  4. Garandeer 100% gifvrije landbouw
    Maak een stappenplan voor gifvrijelandbouw, voer een pesticidetaks in en stop de export van in de EU verboden pesticiden naar het buitenland.

  5. Zorg voor een eerlijke prijs van voedsel in de supermarkt voor iedereen
    Eis transparantie bij de totstandkoming van prijzen, stop excessieve voedselspeculatie en garandeer gezond voedsel dat betaalbaar is voor iedereen.

Tijd voor onze leiders om hun toewijding aan eerlijk, veilig en gezond voedsel voor iedereen te tonen: Haal die bende van ons bord!



Met vriendelijke groet,

Juke Fluitsma
Campaigner



Onderteken nu het vijfpuntenplan voor beter voedselbeleid


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten