vrijdag 24 november 2023

Le Petit Blond de la Casbah

 

Le Petit Blond de la Casbah


Release voorzien op 6 december 2023

Welk product geef jij het Gouden Windei? Stem nu!

 



We zijn het afgelopen jaar weer onverminderd misleid door voedselfabrikanten en supermarkten met verborgen boodschappen en valse versiertrucs. Daarom organiseren we ook dit jaar weer de Gouden Windei verkiezing. Zo laten we zien dat mooi-praat-marketing niet oké is, en dat we een einde aan misleiding willen! 

Wij hebben ons over alle honderden inzendingen die we van jullie hebben ontvangen gebogen en vijf kanshebbers geselecteerd. Er is geen twijfel over mogelijk, wettelijk en/of gevoelsmatig, misleidend zijn ze alle vijf!

Aan jou de vraag om je stem te laten horen en mee te beslissen wie dit jaar het Gouden Windei het meest verdient. Wie gaat de prijs winnen die geen enkele voedselproducent wil krijgen? Hieronder staan in willekeurige volgorde de genomineerden. Breng nu je stem uit! 




1. 'Dure appelsapfrisdrank' van Apple Bandit




Goed dat er steeds meer alcoholvrije alternatieven komen. Maar hoe Apple Bandit hun 0.0-variant maakt is niet gangbaar in de wereld van (alcoholvrije) cider-maken. Koolzuurhoudend water mengen met appelsapconcentraat en andere toevoegingen leidt volgens de European Cider and Fruit Wine Association (waar Apple Bandit's moederbedrijf Heineken nota bene lid van is) tot: een frisdrank!




2. 'Zoek de pistache!' van Danio/Danone




Heel veel consumenten verwachten bij het groots afbeelden van pistachenoten op de voorzijde van de verpakking dat er daadwerkelijk pistache in zit. In deze Danio zit alleen helemaal geen verse pistachnoot, of pistache uit extract. De smaak van pistache aan dit product komt bij navraag van een "natuurlijk aroma". Al wil Danone/Danio niet zeggen wat de basis daarvan is, omdat dit "vertrouwelijke informatie" is... Ons vertrouwen in Danio is diep gezonken!




3. ‘Mierzoete gebakken lucht mét proteïne’ van Hero




Het merendeel van alle Nederlanders krijgt dagelijks voldoende eiwitten binnen. Een handje ongezouten pinda's van 25 gram bevat trouwens meer eiwit dan een reepje Hero B'tween Protein van 24 gram! Bovendien ontloop je dan alle suikers die in de proteïne-reepjes van Hero zitten. De reepjes zitten mooi zichtbaar achter een doorkijkvenster, maar ze komen maar net boven de helft van de verpakking uit.




4. 'Pochen met plaatjes' van Lidl/Crownfield

We balen een klein beetje dat ook voedselverpakkingen van relatief gezonde producten misleiden. Maar het is wat het is, en daarom mag Lidl op hun huismerk Crownfield 7 Granen Ontbijt niet optisch bedriegen. Ingredienten die je afbeeldt met foto's moeten proportioneel met de inhoud ervan zijn... Hier staan alle zeven granen op de achterzijde even groot afgebeeld, en dat is misleidend!   





5. 'Roombeter ipv roomboter' van Blue Band/Upfield

Laat iemand deze verpakking zien en vraag daarna wat voor product het is. Bijna iedereen zegt: roomboter! En dat is niet eens zo gek. De gouden wikkel, de productnaam Roombeter die snel als roomboter leest en een krul boter als illustratie op de wikkel. Door jullie het vaakst getipt als misleidend product met als commentaar: "Handige marketingtruc", "We dachten met roomboter thuis te komen...", en "Wat flauw dit!"





Deel deze nieuwsbrief vooral en roep al je vrienden, je hele familie en al je collega’s op om ook te stemmen. Hoe meer stemmen, hoe groter de druk op de voedselindustrie om snel een stuk eerlijker te worden. 



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp
De stembus voor het meest misleidende voedselproduct is open!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Dit is het moment om in actie te komen / Ik heb er de pest in

 

Je zou het haast missen naast de verkiezingsuitslag van gisteren... Een uitslag die ons óók voldoende werk oplevert (PVV ziet preventie op het gebied van voedsel en gezondheid als 'betutteling'). Maar het Europees Parlement heeft gisteren het langverwachte pesticidenplan weggestemd. Het plan hield een belofte om in 2030 de helft minder pesticiden te gebruiken. 

Europarlementariër Sarah Wiener noemt het verwerpen van het plan "een groot risico voor de gezondheid van onze samenleving". Wij noemen het een schande! Maar we geven niet op. We gaan de strijd opnieuw aan, en niet voor een halvering, maar voor een eind aan pesticiden. Nú is het moment om op te komen voor ons recht op gezond voedsel en een gezonde leefomgeving. 




Een schande voor Brussel

Onze afgevaardigde in Brussel kreeg het nieuws gistermiddag door. Toevallig was ze bij ons op kantoor in Amsterdam, samen met alle campaigners uit de verschillede Foodwatch-kantoren. Ontzet bracht ze het nieuws over aan de groep. Ik kan je vertellen dat we er even stil van waren. Eerst de stemming over glyfosaat, waar de Europese Commissie besloten heeft het gif nog eens 10 jaar toe te staan, en dan nu dit? Wat zijn ze toch aan het doen daar in Brussel?! 

Maar, breng dit nieuws aan een groep van tientallen Foodwatch-campaigners, en je krijgt er een enorme strijdlust voor terug. We zijn direct plannen gaan maken en zullen deze de komende maanden uit gaan rollen. 


Pesticidenvrije landbouw in het regeerakkoord?

Naast die nieuwe acties en gesprekken in Brussel (want we gaan achterhalen hoe dit voorstel verworpen kon worden), hebben we nu nog onze campagne voor de formateurs lopen. Punt vier van ons vijfpuntenplan betreft: pesticidenvrije landbouw. Dat er wat gaat veranderen in Nederland mag duidelijk zijn; de verkiezingen lieten een nog niet eerder vertoonde verschuiving zien. De uitslag gaat hoe dan ook gevolgen hebben voor onze voedselomgeving, milieu en samenwerkingen op Europees niveau. Laten wij er dan in ieder geval voor zorgen dat één van die veranderingen een goed voedselbeleid is. Teken (of deel) het plan hier!

Na de formatie gaan we de campagne doortrekken naar de Europese verkiezingen. Nieuwe Europese voorstellen en regelgeving met betrekking tot pesticiden zullen pas na die verkiezingen worden gestart. Hoe meer mensen het vijfpuntenplan ondertekend hebben, des te beter zijn we voorbereid om het verschil te kunnen gaan maken in Brussel. Teken of deel het plan dus vooral, als je dat nog niet gedaan hebt.


Samen staan we sterk tegen de pesticiden-lobby

De Oostenrijkse parlementariër Wiener, onderhandelaar van het Parlement, beschuldigde de Europese christendemocraten ervan dat ze de bestrijdingsmiddelenindustrie aanpassingen hebben laten schrijven aan het wetsvoorstel. Ook noemde ze de een stevige lobby van de landbouwsector. "De Duitse lobby was het ergst. Ik ben voor gek uitgemaakt en heb ook meerdere doodsbedreigingen gehad." lezen we bij de NOS.

Het maakt pijnlijk duidelijk wie we tegenover ons hebben. Een machtige lobby uit de industrie, die hun winstbelangen boven onze gezondheid stellen. Dit kan en mag niet gebeuren! 

Ik wil vandaag dan ook mijn dank uitspreken dat jij ons werk ondersteunt. Alleen samen kunnen we deze campagnes voeren, en samen staan we zoveel sterker. Mocht je ons een beetje extra willen ondersteunen, dan zijn we daar natuurlijk ook ontzettend dankbaar voor!


Dankjewel voor jouw steun. Samen gaan we een einde maken aan pesticiden en zorgen we voor gezond, veilig en eerlijk voedsel. Daar ben ik van overtuigd!



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert
Directeur foodwatch Nederland




Logo Foodwatch

woensdag 22 november 2023

 

Chardonnee Hoe ik stopte met drinken en begon met leven

Afbeeldingen


I

Uitgever: Spectrum

Auteur: Clare Pooley
  • Nederlands
  • Paperback
  • 9789000380787
  • 04 januari 2022
  • 368 pagina's

Clare Pooley

Clare Pooley (1970) studeerde in Cambridge en werkte twintig jaar als Managing Partner bij een van ’s werelds grootste reclamebureaus tot ze besloot haar stressvolle baan op te zeggen om voor haar gezin te zorgen. Ze woont in Fullham, London, met haar Schotse man, drie kinderen, een hond en een plankje in de koelkast met alcoholvrij bier. Ze is de vrouw achter de populaire blog ‘Mummy was a Secret Drinker’ onder het pseudoniem ‘Sober Mummy’.

Samenvatting

Een eerlijk, herkenbaar en hilarisch verslag van hoe Clare worstelde met de drank

Een glaasje bij het eten, een glaasje bij het koken, een glaasje bij het helpen van de kinderen met huiswerk... is het echt allemaal alleen voor de gezelligheid? Langzaam beseft Clare Pooley dat ze een probleem heeft, waarvoor matigen niet de oplossing is: ze is niet gemaakt voor één glas wijn. Maar hoe stop je met drinken in een wereld waarin elke sociale gelegenheid lijkt te worden aangedreven door liters drank?

Dit boek is het eerlijke verslag van het jaar waarin Clare besluit uit te zoeken of er leven na de wijn is. In hetzelfde jaar krijgt ze de diagnose borstkanker. Toch is Chardonnee een grappige en positieve kijk op hoe je het leven ten volle kunt leven zonder roes (en kater).

'Dit boek is hilarischer dan Bridget Jones. En – op een aanstekelijke en liefdevolle manier – ook een stukje confronterender. Je hoeft geen Bridget Jones te zijn om je in haar te herkennen. En je hoeft geen alcohol te consumeren op het niveau van Clare Pooley om na dit boek te beseffen hoe raar je (lees: onze) relatie met alcohol eigenlijk is.' – Manon Meijers

'Clare is een rasverteller die met haar harde humor en droge kijk op het leven je hart verovert. Haar eerlijkheid is verfrissend en maakt haar bijzonder likeable.' –Wijnspijs.nl

Lezersreacties:
'Dit boek heeft me geholpen om een aantal positieve veranderingen aan te brengen.'

'Ik heb genoten van elke pagina – en sommige pagina’s leken echt over mij te gaan.'

'Soms grappig en luchtig, maar tegelijkertijd geeft Clare het onderwerp ook het respect dat het verdient. Ik vond het geweldig.'

Clare Pooley (1970) studeerde in Cambridge en werkte twintig jaar als Managing Partner bij een van ’s werelds grootste reclamebureaus tot ze besloot haar stressvolle baan op te zeggen om voor haar gezin te zorgen. Ze woont in Fulham, Londen, met haar Schotse man, drie kinderen, een hond en een plankje in de koelkast met alcoholvrij bier. Ze is de vrouw achter de populaire blog 'Mummy was a Secret Drinker' onder het pseudoniem 'Sober Mummy'.

Vertaling

Eerste Vertaler
Barbara Lampe
Tweede Vertaler
Barbara Lampe
Co Vertaler(s)
Marike Groot
Originele titel
The Sober Diaries


Sinds ik niet meer drink

Schrijver Juli Zeh

 

Juli Zeh Beeld ANP / DPA
Juli ZehBeeld ANP / DPA

Schrijver Juli Zeh: ‘Mensen claimen het recht constant beledigd en boos te zijn. Maar zo werkt het niet’

De Duitse schrijver Juli Zeh overweegt vaak om buiten het publieke debat te blijven, vanwege de uitwassen, de haat. Maar ze doet het niet. ‘Als schrijver voel ik daarin een verantwoordelijkheid.’

Andrea Bosman

Juli Zeh, geboren in Bonn, woont al twintig jaar in een dorp in het Havelland, een streek in de deelstaat Brandenburg bij Berlijn. Met man, kinderen en drie paarden. Daar voelt de schrijver en gepromoveerd jurist, die ook als rechter werkt, zich rustig en vrij. “Ik raak snel gestrest als ik te veel input krijg”, zegt ze in een gesprek per e-mail. Tegelijk is die vermaledijde kloof tussen stad en platteland een belangrijke inspiratiebron: hier vindt Zeh, een van Duitslands succesvolste en productiefste schrijvers, steeds opnieuw die prangende en actuele kwesties die ze in haar geestige, tragikomische boeken beschrijft.

Blijf op de hoogte

Krijg een melding bij belangrijke artikelen over Algemeen nieuws.

In Ons soort mensen (2016) en Onder buren (2021) botsten nieuwkomers uit de stad met dorpsbewoners. Onder buren verscheen nog in coronatijd en beschreef hoe de jonge Dora haar milieugeobsedeerde vriend en Berlijn tijdens de pandemie ontvlucht en naar het platteland trekt, waar ze vriendschap sluit met een buurman met nazisympathieën.

Zeh schuwt de controverse niet, niet in haar romans, niet in het publieke debat. Zo uitte ze tijdens de pandemie kritiek op vaccinatiedwang en vrijheidsbeperkende maatregelen en was ze dit voorjaar een van de prominente Duitse intellectuelen die een brief ondertekenden tegen wapenleveranties aan Oekraïne.

Strijdvaardige bioboerin

Haar nieuwste, Tussen werelden, schreef ze samen met Simon Urban, schrijver, journalist en succesvol als maker van reclameteksten voor onder meer Ikea en Mercedes-Benz. Sinds een gastprofessoraat aan het literatuurinstituut in Leipzig, vijftien jaar geleden, zijn ze bevriend en uit hun aanhoudende gesprekken kwam het idee voort om samen dit boek te schrijven.

In Tussen werelden komt alles wat nu actueel is weer voorbij: stikstofcrisis, aanhoudende droogte en ander boerenleed, klimaatactivisme, genderneutraal taalgebruik, haat op sociale media en de oorlog met Oekraïne.

Tijdgeest, het weekendmagazine van Trouw, bespreekt iedere week romans, geschiedenisboeken, kinderliteratuur en nog veel meer. U leest onze boekrecensies hier.

Nu draait het om de veertigers Theresa en Stefan: zij een strijdvaardige bioboerin, hij een journalist met idealen. Ooit deelden ze als studenten literatuurwetenschap een etage in Münster, maar ze verloren elkaar uit het oog. Theresa (man, twee zoontjes) nam de melkboerderij van haar vader over en worstelt om te overleven met 120 koeien.

Stefan (single) maakte carrière bij een gerenommeerd progressief weekblad uit Hamburg, waar een andere kloof aan het ontstaan is: tussen de zichzelf nog progressief vindende oudgedienden en de jonge generatie, woke en zeer zelfbewust. Grotesk beschreven, maar herkenbaar voor wie weleens een krantenredactie betreedt.

Senior Stefan zoekt aansluiting bij de jongeren met wie hij gesprekken voert over intersectioneel feminisme, white supremacy en de klimaatcrisis. Hij is bezig met een klimaatbijlage, waar hij ook jonge klimaatactivisten aan wil laten meewerken – om zo een nieuw journalistiek tijdperk in te luiden.

Hilarisch woedende epistels

Na twintig jaar ontmoeten Stefan en Theresa elkaar bij toeval in Hamburg en krijgen prompt een schreeuwende ruzie. Nu schrijven ze elkaar, in apps en mails, en die vorm is zeer geschikt om al die thema’s te laten passeren, in de levendige en soms hilarisch woedende epistels die ze elkaar sturen. Theresa vindt dat Stefan in een erg kleine ‘bubbel’ leeft, waar ze een spel spelen ‘dat alleen maar over jullie gaat en dat jullie verwarren met de werkelijkheid’.

Voor Stefan is het onvoorstelbaar dat Theresa een vriendschappelijke band heeft met een dorpsgenoot die op de uiterst rechtse AfD stemt. Als Theresa overgaat tot echte actie – met een groepje vult ze voor supermarkten bestemde blikken tomaat en mango met koeienmest – en Stefans hoofdredacteur wegens een racistisch getinte grap mikpunt wordt van een haatcampagne, beginnen de zaken uit de hand te lopen.

Deze zomer nog zei Juli Zeh tegen Die Zeit dat ze bang is voor publieke optredens, ‘omdat een verkeerd geformuleerde zin al een probleem kan opleveren’. En interviews in levenden lijve wijst ze ook (bijna) altijd af. Maar na een verzoek via haar agent vindt ze een interview per e-mail prima.

Mevrouw Zeh, wanneer heeft u voor het laatst een koe gemolken?

“De laatste keer dat ik met mijn handen een koe molk was ik een klein meisje, maar dat lukte niet zo goed. Het is moeilijker dan je denkt. De laatste keer dat ik in een melkmachine stond, was ongeveer een jaar geleden. Binnenkort weer, omdat ik mijn beste vriendin bezoek. Haar man runt een groot melkveebedrijf met meer dan tweeduizend koeien.”

U woont al lang op het platteland. Hoe hebben Simon Urban en u het boerenleven verder onderzocht?

“Ik woon al bijna twintig jaar hier in Brandenburg en koester veel vriendschappen met boeren en boerinnen in de regio. Ik moest nog een beetje onderzoek doen, maar het meeste wist ik al. Dat leven, direct om mij heen, inspireerde mij om deze roman te schrijven.”

En hetzelfde wat betreft de krant: hoe bent u erin geslaagd om een krantenredactie zo realistisch weer te geven?

“Het grappige is dat noch Simon noch ik ooit op een krantenredactie werkten. Natuurlijk heb ik door mijn werk veel contact met journalisten, maar we wilden eerst alles zelf bedenken en verzinnen. Daarna las een bevriend journalist de eerste versie van de roman en vond vrijwel alles volkomen realistisch.

“Ik heb dit vaak meegemaakt: met verbeeldingskracht, empathie en intuïtie kun je de werkelijkheid verbazingwekkend goed weergeven. Soms denk ik dat je zo beter tot de kern komt. Daarna hebben we alles gecheckt en met hulp van vrienden uit het journalistieke veld nog wat details toegevoegd. Bijvoorbeeld hoe de vloerbedekking ruikt en hoe de mobieltjes allemaal tegelijk gaan rinkelen als er iets aan de hand is.”

U heeft vaak gezegd blij te zijn dat u de stad heeft verlaten. Wat maakt het leven buiten de stad zo veel beter?

“Het plattelandsleven is ideaal voor mij omdat ik hier veel vrijheid geniet. En omdat ik in contact kom met mensen die ik nooit zou leren kennen als ik een appartement in een grote stad had. Ik hou van de natuur, ik hou van paarden, en ik raak snel gestrest als ik te veel ‘input’ heb. Toch is mijn sympathie voor Theresa niet vanzelf groter.

“Voor mij is Stefan een interessant personage dat op veel manieren dicht bij me staat. Zeker als het gaat om de vraag: hoe idealistisch kun je zijn, wanneer gaat idealisme over in ideologie? Hoe hard kan of moet je vechten voor je doelen? Bestaat er zoiets als een politieke waarheid? Wat is eigenlijk de kern van democratie? Dit zijn vragen die Stefan zichzelf stelt en die zijn leven bepalen, en in dat opzicht is hij mijn alter ego.”

Dit boek schreef u met z’n tweeën. Hoe ging dat?

“We hadden een zeer gedetailleerd plan. Het voorwerk was veel uitgebreider dan bij mijn andere boeken. We schreven de meeste passages samen en hielden ons dan aan het concept. Maar tussendoor moesten we de boel ook steeds weer ombouwen, kregen we nieuwe ideeën of realiseerden we ons dat het verhaal niet helemaal werkte zoals we hadden bedacht.

“Soms waren we het niet eens over hoe de personages zouden denken en voelen. Maar over het algemeen was het erg leuk en werkte het verbazingwekkend goed. Vooral omdat Simon en ik echt goede vrienden zijn. We kunnen gerust ruziën zonder dat iemand daarna boos is. Heel anders dan Theresa en Stefan.’

Tussen werelden laat zien hoe extreem, haat­dragend en zelfs dodelijk het publieke debat is geworden. Heeft u weleens overwogen om niet meer mee te doen?

“Sterker nog, mijn gevoel zegt me vaak: blijf erbuiten. Het is te vermoeiend, het doet te veel pijn, misschien is het hopeloos. Maar dan raap ik mezelf bij elkaar en spreek me uit. Enerzijds omdat de onderwerpen zo belangrijk zijn. Anderzijds omdat het discours zelf zo belangrijk is.

“Veel mensen willen niet meer luisteren naar meningen die niet de hunne zijn. Ze claimen het recht om constant verontwaardigd en beledigd en boos te zijn, zelfs als het onderwerp hen niet direct aangaat. Zo werkt het niet. Democratie kan niet functioneren als iedereen vindt dat hij 100 procent gelijk heeft en anders niet meer hoeft te luisteren. Daarom wil ik altijd andere perspectieven aan het discours toevoegen. Het is belangrijk dat er mensen zijn die dat doen.

“We moeten onszelf weer trainen in kalmte, in veerkracht, respect voor elkaar. Ook de bereidheid om een ​​ander perspectief in te nemen zonder het eigen standpunt op te hoeven geven. Dat zijn dingen waar schrijvers goed in zijn, want het hoort bij ons werk om ons in te leven in andermans psyche en wereldbeelden. Daarin voel ik ook een verantwoordelijkheid.”

Ik moest bij het lezen veel lachen, wat ook weer ongemakkelijk voelde. Wat maakt de combinatie van humor en thema’s als klimaatcrisis zo moeizaam?

“Eigenlijk moet je juist verontrustende situaties met humor benaderen. Humor is niet hetzelfde als een gebrek aan ernst. Humor betekent niet dat je iets niet waardeert – integendeel. Humor schept afstand, en afstand is altijd nodig om dingen helder te zien. Het helpt om het leven het hoofd te bieden. Een gebrek aan humor daarentegen duidt op fanatisme.

“Je hoeft maar in de wereld rond te kijken om te zien welke systemen en manieren van denken humor daadwerkelijk verbieden en grappen als aanleiding gebruiken voor agressie of straf. Ik zal het voorzichtig zeggen: dat zijn geen democratische systemen en geen verlichte, humanistisch geschoolde denkwijzen. In Tussen werelden moet zeker gelachen worden. De roman is soms hilarisch. En dat betekent helemaal niet dat hij zichzelf niet serieus neemt, integendeel.”

In Nederland is een nieuwe populistische partij sterk in opkomst, geleid door een vrouw, de Boer Burger Beweging. Hier lijkt een Theresa erin geslaagd de stemming in het land te doen kantelen, kun je zeggen. Ziet u een dergelijke ontwikkeling ook in Duitsland?

“Er is een risico dat dat zal gebeuren. Dat komt niet omdat mensen fundamenteel tegen klimaatbeleid zijn. Ik ken niemand die zegt: laten we gewoon blijven stoken met kolen en olie en gas. Ook boeren niet. Alleen voelen mensen met zorgen over het ‘hoe’ van klimaatbeleid zich vaak ongehoord. Ze krijgen de indruk dat hun woorden moreel worden gladgestreken, onder het motto: kop dicht, voor het klimaat moet je alles doen.

“Maar het is gewoon niet zo makkelijk. Veel ideeën voor klimaatbeleid zijn niet effectief. Andere zijn so­ciaal onaanvaardbaar omdat ze armere mensen te erg benadelen. Wanneer mensen het gevoel krijgen dat er irrationeel gehandeld wordt, en dat een open gesprek niet mogelijk is, worden ze boos en radicaliseren ze wellicht. Politici moeten dit vermijden.En media moeten zichzelf geen activistische rol aanmeten, maar neutraal bericht geven en ook ruimte bieden aan afwijkende meningen.”

Juli Zeh (1974) werd geboren in Bonn, toen nog de hoofdstad van West-Duitsland. Ze studeerde rechten in Passau en Leipzig en deed in die laatste stad ook een schrijversopleiding. Haar debuut, Adelaars en engelen (2001) won meteen de Duitse Buchpreis voor het beste debuut.

Zeh is gepromoveerd jurist en is sinds 2019 ook rechter aan het constitutioneel hof van Brandenburg in Potsdam.

In 2007 verruilde ze Berlijn voor een dorp ten westen van de stad in Brandenburg. Daar woont ze met man, kinderen en enkele paarden. Juli Zeh is een groot paardenliefhebber, in 2019 schreef ze een ‘gebruiksaanwijzing voor paarden’ (Gebrauchsanleitung für Pferde).

null Beeld

Juli Zeh, Simon Urban
Tussen werelden
(Zwischen Welten)
vert. Annemarie Vlaming,
Ambo/Anthos; 392 blz. €24,99

Lees ook:

Het dorp als spiegel van Duitsland

Juli Zeh schept kostelijke personages die léven, ook nog naast haar boek

Anselm Kiefer toont zich van zijn lichtere kant in museum Voorlinden

 Anselm Kiefer, ‘Aus Herzen und Hirnen spriessen die Halme der nacht’, collectie Museum Voorlinden. Beeld

Anselm Kiefer, ‘Aus Herzen und Hirnen spriessen die Halme der nacht’, collectie Museum Voorlinden.


Anselm Kiefer toont zich van zijn lichtere kant in museum Voorlinden

Anselm Kiefer staat bekend om zijn loodzware kunstwerken, doordrenkt van de Duitse oorlogserfenis. Maar op 78-jarige leeftijd laat de Duitse kunstenaar ook een luchtige kant van zichzelf zien. Nu te bekijken in Wassenaar.

Joke de Wolf

Terwijl alle grassprieten op het gazon van museum Voorlinden in het gelid lijken te staan, is er binnen sprake van geregisseerde chaos. Een museumzaal staat vol met manshoge graanstengels, er ligt zand op het parket. De dode sprieten steken alle kanten uit, sommige liggen bijna plat. Het is een kunstwerk van Anselm Kiefer. De graanstengels zijn niet echt, ze bestaan uit ijzerdraad, touw, gips en nog veel meer. De aren zijn bedekt met goudverf.

Wilt u elke dag de Middag nieuwsbrief van Trouw ontvangen via e-mail?

Der Morgenthau Plan heet het kunstwerk. Het is te zien op een grote tentoonstelling met werken uit de museumcollectie en veel nieuw werk uit de collectie van de kunstenaar zelf. Kiefer heeft weinig introductie nodig. Sinds eind jaren zeventig is zijn kunst in Nederland te zien, in de jaren tachtig groeide hij volgens de Amerikanen zelfs even uit tot ‘de belangrijkste kunstenaar van dit moment’. Sinds 1992 woont en werkt hij in Frankrijk. De Tweede Wereldoorlog en de manieren waarop de nazi’s de Duitse geschiedenis en kunstenaars in hun ideologie gebruikten zijn nog altijd zijn belangrijkste thema’s.

De titel van het strokunstwerk verwijst dan ook naar het voorstel uit 1944 van Henry Morgenthau Jr., de Amerikaanse minister van financiën, om Duitsland na de oorlog te transformeren tot een uitgestrekt akkerland. Het zou betekenen dat miljoenen Duitsers zouden omkomen van honger, en dat gebruikten de nazi’s vervolgens als propagandaboodschap voor de oorlog. Voor Kiefer is dit beeld van Duitsland als graanschuur sinds 2010 een onderwerp in zijn kunst. Wat als het wél was uitgevoerd, vraagt hij zich openlijk af.

Anselm Kiefer, ‘Sonnenblume’, Studio Anselm Kiefer. Beeld
Anselm Kiefer, ‘Sonnenblume’, Studio Anselm Kiefer.

Het gewicht van de Tweede Wereldoorlog

Er liggen loden boeken bij het begin van de tentoonstelling. Ze zijn een vast onderdeel van de beeldtaal van de kunstenaar – symbool voor de zwaarte van de menselijke geschiedenis. En van zijn eigen levensverhaal, beladen door het gewicht van de Tweede Wereldoorlog.

Na het korenveld hangt en staat een kleine zaal vol met houtsnedes. Het zijn houtsnedes op Kieferformaat: de afdrukken bedekken een ondergrond van wel vier meter breed. Een horizontale, eindeloze rivieroever is zichtbaar, een bunker torent erboven uit. De grove nerven van het hout golven mee. ‘Der Rhein’ staat er in Kiefers keurige handschrift bij. Alsof hij ooit een andere rivier zou tekenen.

In de Rijn zwom hij als kind, in de bunkers kon je je verkleden. De bunkers werden later uit het landschap gewist. Omdat, zo denkt Kiefer, gedacht werd dat ook de herinnering aan de oorlog zou verdwijnen. Maar het land had buiten de kunstenaars gerekend.

Naast de prenten van de Rijn hangt ook een houtsnede-collage waarin zonnebloemen uittorenen boven een liggende man, Kiefer zelf. De yoga-houding die hij aanneemt, zou staan voor de droomachtige toestand tussen slaap en dood in, de zonnebloemen symboliseren de wedergeboorte, aldus de toelichting.

Toch is het verleidelijk er ook een verwijzing in te zien naar de zonnebloemen van Vincent van Gogh. Als achttienjarige kreeg Kiefer namelijk een reisbeurs om de plaatsen te bezoeken waar Van Gogh had gewoond. Hij ging naar Zundert, Amsterdam, Parijs en Arles, en zou zijn reis vastleggen in tekeningen.

Hitlergroet

Tijdens zijn studie aan de kunstacademie viel Kiefer opnieuw op, nu omdat hij zich op allerlei historische plaatsen in Europa liet fotograferen terwijl hij de Hitlergroet bracht. Dat deed hij niet uit politieke overtuiging, integendeel: de Tweede Wereldoorlog en het nazisme was op dat moment, in 1969, onbespreekbaar in de Duitse samenleving. Dáár wilde Kiefer het over hebben. Het werd in Duitsland amper begrepen.

De Hitlerperformance komt ter sprake in de film Anselm die Wim Wenders de afgelopen jaren over de kunstenaar maakte. Toevallig valt de première van de film samen met de tentoonstelling in Voorlinden. Je ziet de kunstenaar kwiek rondfietsen op zijn uitgestrekte atelier-landgoed in Barjac, in Zuid-Frankrijk. De camera glijdt door de eindeloze fabriekshallen waarin Kiefer zijn werk met veel vuur en stoom maakt en opslaat. Maar de zwaarte en grootsheid van de kunst komt in de relatief kleine zalen van Voorlinden minder sterk over. Hier moet Kiefer het hebben van de poëzie.

In de film is te zien hoe Kiefer eigenhandig lood en andere metalen over het oppervlak van zijn doeken laat druipen. Het lood ziet er van dichtbij organisch uit, als berkenbast hangt het naar voren. Zoals bij het werk Für Paul Celan, dat vier bij drie meter groot is en zeker dertig centimeter dik. De dichter Celan is een van Kiefers muzen vanwege zijn taalgebruik en de beelden die hij daarmee oproept.

Op het oppervlak schreef Kiefer tientallen cijfercombinaties. Het zouden de nummers kunnen zijn die gevangenen in Auschwitz op hun arm kregen – Celans ouders werden door de nazi’s in het oosten vermoord – maar het zouden ook namen van nieuwe sterren kunnen zijn. Kiefer laat de toeschouwer een eigen interpretatie vormen, wegdromen in de materie. Dat geeft ruimte, maar ook onzekerheid. Zeker als je zelf niet zo bekend bent met het werk van Celan en de Duitse geschiedenis in het algemeen.

Anselm Kiefer, ‘Winterreise’, 2015-2020, Studio Anselm Kiefer. Beeld
Anselm Kiefer, ‘Winterreise’, 2015-2020, Studio Anselm Kiefer.

Ondeugend grapje

Een apart deel van de tentoonstelling is gewijd aan de vele, vele boeken die Kiefer zelf maakt: bladzijdes van karton, daarop gips en dáárop maakt hij aquarellen. Les cathedrales de France is de naam van één serie van boeken. Een ondeugend grapje – echt waar – van de Duitse kunstenaar: hij tekende pagina’s vol naakte vrouwen in complexe verleidelijke houdingen met af en toe een kleine tekening van een kathedraal ertussen.

Ook in klassieke, zware onderwerpen schemert soms opeens lichtheid. Winterreise heet de spectaculaire kijkdoos in zwart-wit van twaalf meter diep en zes meter breed die de kunstenaar in 2020 voltooide. Rondom staan uitgesneden bomen in de sneeuw, als in een theaterdecor, op de grond groeien paddenstoelen. Zonder de context doet het onbewust denken aan een kerststal. Maar rondom schreef de kunstenaar de namen van bekende grootheden uit de Romantiek: Heinrich Heine en Madame de Staël, die De l’Allemagne schreef. Op de voorgrond staat een bed – geen kribbe, maar een bed met een geweer, en de naam van Ulrike Meinhof. Haar levensreis, als lid van de Rote Armee Fraktion, eindigde in de dood – ook dát hoort bij het leven, weet Kiefer.

De kunstenaar wil zijn werk continu in beweging houden. ‘Ik werk om mezelf te verrassen’, zei hij afgelopen jaar in een interview. Verrassen doet hij ook zijn publiek: als toegift toont hij een serie schilderijen die hij dit jaar maakte, waarop als basis steeds een pagina van zijn dagboek is uitvergroot tot drie bij twee meter. Daarop heeft hij een fiets gemonteerd, en hij voegde details toe zoals een palet en natuurlijk verfvlekken. Journal intime noemde hij de serie. Eén fiets zonder achterliggend schilderij voorzag de kunstenaar van vleugels. Hij zou er zo mee weg kunnen vliegen. Vederlicht naar de oneindigheid.

★★★★

‘Anselm Kiefer’ is tot 25 feburari 2024 te zien in museum Voorlinden. Er geldt een toeslag van € 2,50 op alle reguliere toegangsprijzen. Voorlinden.nl

Lees ook:

Rijks kreeg geen Rembrandt-variatie maar is toch blij

Het is een beproefde formule in de museumwereld: nodig een beroemd kunstenaar uit, laat hem variëren op een gerenommeerd werk uit de collectie, en zie: de publiciteitsmolen begint te draaien en de bezoekers stromen toe.