dinsdag 3 mei 2022

Opvangcrisis was al jaren voorzien, nú crisisberaad nodig

 Opvangcrisis was al jaren voorzien, nú crisisberaad nodig

Beste Brigitte,
De oorlog in Oekraïne woedt nog in alle hevigheid. Hoe gaat het met de ruim 45.000 vluchtelingen die hun land ontvluchten en in Nederland terechtkwamen? We vertellen je er alles over tijdens ons webinar op 18 mei waar ook de Oekraïense Maria (25) haar ervaringen met de opvang in ons land zal delen. Ondertussen luidt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de noodklok over de opvang van vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. Samen met het Rode Kruis en UNICEF pleiten wij voor een crisisoverleg. In aanloop naar 4 en 5 mei namen we een kijkje bij de gastles van Akram en Rietje op een basisschool. Beide vrouwen maakten een oorlog mee die diepe sporen naliet. Datzelfde geldt voor de 300.000 Jezidi’s in Noord-Irak, die na de genocide door IS nog altijd ontheemd zijn

Toch valt er ook positief én sportief nieuws te vertellen. Zo zorgt VluchtelingenWerk-vrijwilliger Chris ervoor dat ruim 60 vluchtelingkinderen weer met plezier kunnen sporten en halen de sportieve Agile Testers geld op voor VluchtelingenWerk via hun wielervierdaagse van Gendt naar Gent. Wellicht inspireren zij jou tot een mooie actie?
Noodklok over opvangcrisis
Er is een groot tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit landen als Syrië, Afghanistan en Jemen. Zo groot dat vluchtelingen elke dag op straat dreigen te belanden. Ook het COA luidt nu de noodklok. Samen met het Rode Kruis en UNICEF roepen wij op tot een crisisoverleg.
‘Het gaat zo écht niet langer’
Online webinar over Oekraïne
Twee maanden geleden vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht, waarvan ruim 45.000 mensen in Nederland bescherming zochten. Hoe gaat het met hen en wat doen wij voor deze vluchtelingen? Tijdens een online webinar op woensdagavond 18 mei praten bestuursvoorzitter Frank Candel en onze medewerkers je graag bij. Ook deelt de Oekraïense Maria haar verhaal. Wees welkom!
Meld je aan voor 18 mei (20:00-21:00 uur) 
Oorlogsslachtoffers in de klas
Akram en Rietje overleefden allebei een oorlog. Rietje groeide op als kind van verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog, Akram zat als politiek activiste jarenlang vast in een beruchte Iraanse gevangenis. Voor ons project ‘Geef vrijheid een gezicht’ trekken zij samen langs basisscholen om met leerlingen het gesprek aan te gaan over oorlog, vluchten en vrijheid. Wij namen een kijkje bij een van hun lessen.
Leerling Bobby: ‘Ik wist niet dat oorlog zo erg was’
Kamp zonder toekomst
Ruim zeven jaar geleden vond in Noord-Irak de genocide van IS op de Jezidi's plaats. Hoewel IS verslagen is, blijft de regio Sinjar onveilig. Zo’n 300.000 ontheemde Jezidi's verblijven nog altijd in kampen. Hoe ziet hun leven en toekomst eruit? Een ontluisterend verslag uit ontheemdenkamp Khanke. 
'Ik hoor dat mijn dochter leeft, maar waar?' 
Verbindende potjes voetbal 
Sportcoach Chris begon als maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk, maar zijn sportbloed kroop al snel waar het niet gaan kan. Dankzij zijn tomeloze inzet genieten meer dan zestig vluchtelingkinderen weer van hun favoriete sport en maken zij vriendjes in Nederland. 'Een potje voetbal speelt een prachtige rol in de integratie van vluchtelingen.'
‘Spelplezier staat altijd voorop’
Sportieve wielervierdaagse
‘Wij vinden het belangrijk dat ons bedrijf maatschappelijk betrokken is’, vertelt Alain Bultink, directeur van De Agile Testers. ‘Zo is ook onze fietsvierdaagse van onze thuisbasis in het Gelderse Gendt naar het Belgische Gent ontstaan. Dit jaar kozen de medewerkers VluchtelingenWerk als goed doel. Een van onze werknemers is gevlucht uit Syrië, dat maakt onze actie heel persoonlijk.’ 
‘Ons doel? Minstens 1.500 euro!’ 
Kom ook in actie voor vluchtelingenWerk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten