zaterdag 21 mei 2022

Dringend voedselhulp nodig in Somalië, Ethiopië en Kenia


Het Nederlandse Rode Kruis  

5 andere noodsituaties waarbij we helpen, naast Oekraïne

E-mail in browser openen

  

Dringend voedselhulp nodig in Somalië, Ethiopië en Kenia
 
Het Rode Kruis opent giro 6251 in verband met extreme droogte en honger in de Hoorn van Afrika. In Kenia, Ethiopië en Somalië hebben miljoenen mensen direct hulp nodig om te overleven en de situatie verslechtert nog elke dag. Dit jaar krijgt de Hoorn van Afrika naar verwachting te maken met de ergste droogte in 40 jaar. Het Rode Kruis helpt met voedsel, water en medische zorg.

Help jij mee?

 
 

Het Nederlandse Rode Kruis  

5 andere noodsituaties waarbij we helpen, naast Oekraïne


 
5 andere noodsituaties waarbij we helpen, naast Oekraïne
 
Het Rode Kruis is volop aan het helpen bij de crisis in Oekraïne. Dat is hard nodig, maar dat betekent natuurlijk niet dat we andere mensen vergeten zijn. In maar liefst 192 landen helpen we mensen in nood. Zomaar vijf voorbeelden van noodsituaties die op dit moment spelen.
  Wat doen wij?Wie zijn wij?EHBOActueel

Ondertussen in de rest van de wereld: vijf andere noodsituaties waarbij we aan het helpen zijn, naast Oekraïne

Deze pagina is voor het laatst ge-update op 19 mei, 2022
Geplaatst op: 14 april 2022

Het Rode Kruis is volop aan het helpen bij de crisis in Oekraïne. Dat is hard nodig, maar dat betekent natuurlijk niet dat we andere mensen vergeten zijn. In maar liefst 192 landen helpen we mensen in nood. Zomaar vijf voorbeelden van rampen waarbij we aan het helpen zijn.

1. Hoorn van Afrika: Families ontvangen voedselhulp

In de Hoorn van Afrika hebben miljoenen mensen te weinig te eten. Oogsten zijn al seizoenen lang mislukt door droogte, overstromingen en sprinkhanenplagen. Akkers zijn leeg en het vee sterft massaal.

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de situatie, vertelt Dominik Stillhart, operationeel directeur van het Internationale Rode Kruis. “Dit is een ramp die grotendeels onopgemerkt blijft, maar miljoenen kinderen sterven aan malnutrition (ondervoeding of een extreem eenzijdig dieet, red.),” vertelt hij.

Momenteel schalen wij onze noodhulp op om zoveel mogelijk mensen te voorzien van eten, schoon drinkwater en financiële ondersteuning. Ook helpen we boeren om op langere termijn om te gaan met extreem weer. Onze hulp steunen?

voedselhulp in Kenia door het Rode Kruis mei 2022
Het Rode Kruis deelt eten uit in Kenia.

2. Jemen: 53.000 families ontvangen voedselpakketten, hygiënekits en bouwmaterialen

Na zeven jaar conflict zijn de humanitaire noden in Jemen enorm. Voedseltekorten, droogte en een gebrek aan medische hulpgoederen hebben een drastische impact. Dr. Abdulaziz vertelt dat hij dagelijks 35 tot 40 ondervoede kinderen opvangt in een ziekenhuis in Saada. “Naast kinderen worden ook veel volwassen patiënten opgevangen die lijden aan diarree en gastro-enteritis door niet-functionerende water- en sanitaire systemen,” aldus Abdulaziz.

Dagelijks vangt een noodhulpdienst van het Rode Kruis tientallen mensen op in het ziekenhuis. Ook helpen medische hulpverleners van het Jemenitische Rode Kruis met het vervoeren van patiënten.

Dr. Abdulaziz: “In samenwerking met de noodhulpdienst van het Rode Kruis slagen we erin om levens te redden van patiënten die het zonder onze medische zorg niet gehaald zouden hebben. Hier ben ik trots op, en dit deel ik met mijn collega’s.” aldus Abdulaziz.

Sinds het begin van het conflict zijn er ruim 20 miljoen Jemenieten afhankelijk van humanitaire noodhulp. Families zijn hun bezittingen verloren en het land telt miljoenen ontheemden. Ook leven er meer dan 3 miljoen mensen in overstromingsgevoelige gebieden.

Het Rode Kruis zet alles op alles om de mensen in Jemen te helpen. Zo verlenen we naast medische ondersteuning ook humanitaire noodhulp aan 7.300 Jemenieten in Saada. Ook zijn er voedselpakketten, hygiënekits en bouwmaterialen uitgedeeld aan totaal 53.000 families. Vanwege niet-functionerende watersystemen delen we ook schoon drinkwater uit aan 6.200 families.

3. Filipijnen: Duizenden families krijgen schoon drinkwater

Op een donderdagmiddag veranderde het leven op de Filipijnen binnen een paar seconden volledig. Op 16 december 2021 kwam supertyfoon Rai namelijk maar liefst negen keer aan land. Hierdoor ontstonden in het oosten van het land enorme overstromingen. Woningen lagen in puin en infrastructuur ging kapot. Ruim 7,3 miljoen mensen werden getroffen.

Nadat de storm was gaan liggen, ontstond er een gezondheidscrisis. Door vervuild drinkwater en beschadigde zorginstellingen werden vierhonderd mensen getroffen door diarree en gastro-enteritis. Nu, vier maanden na de ramp, liggen huizen nog altijd in puin. Ook zijn veel waterpompen nog niet hersteld.

Het Rode Kruis zet alles op alles om mensen van schoon drinkwater en onderdak te voorzien. Zo herstellen hulpverleners waterpompen en delen zij voedsel, hygiënespullen en onderdakpakketten uit. Ook geven zij voorlichting om mensen te beschermen tegen ziektes.

Voedsel, hygiënespullen en onderdakpakketten worden uitgedeeld.

4. Ethiopië: Hulpgoederen kunnen eindelijk weer Tigray binnenkomen

In november 2020 veranderde het leven van Ethiopiërs in de regio Tigray volledig toen een heftig conflict losbrak. Een half miljoen mensen sloegen op de vlucht. Een groter deel van de bevolking bleef achter onder barre omstandigheden. De toegang tot gezondheidszorg, eten en schoon drinkwater is nog altijd beperkt.

Het Rode Kruis kon het rampgebied een half jaar lang niet bereiken per auto doordat vele wegen waren geblokkeerd. Levensreddende medicijnen zoals insuline, hemodialyse en chirurgisch materiaal konden alleen vervoerd worden per vrachtvlucht. Op 2 april is het weer gelukt om een konvooi met eten, schoon drinkwater en medische hulpgoederen naar het rampgebied te vervoeren. Slachtoffers van het conflict ontvingen tegelijkertijd huishoudelijke artikelen zoals jerrycans en keukensets. Ook ontheemden in de regio Afar kregen voedselhulp en huishoudelijke artikelen.

Hulpgoederen komen Tigray binnen.

5. Afghanistan: families krijgen voedselpakketten

Afghanistan kampt met enorme voedseltekorten, onder andere door geweld, een ingestorte economie en extreme droogte. Ook hebben veel mensen geen toegang tot zorg. Ruim 800.000 Afghanen zijn op de vlucht geslagen en zijn op zoek naar onderdak.

Het Rode Kruis werkt elke dag hard om de Afghanen te helpen. Zo delen we bijvoorbeeld voedselpakketten uit aan zo’n 2.500 families in Kunduz. Ook zorgen we dat mensen toegang tot drinkwater houden.

Verder ondersteunen we de zorg. Onze medische hulpverleners werken in zo’n 33 ziekenhuizen. Daarnaast betalen we de salarissen van ruim 10.000 zorgmedewerkers, omdat er anders in Afghanistan niet genoeg geld is om hen aan het werk te houden.

Het voedsel in Afghanistan wordt klaargemaakt om uitgedeeld te worden.

Wereldwijd de handen uit de mouwen

Dit zijn slechts vijf voorbeelden van landen waar het Rode Kruis op dit moment aan het helpen is. Zo zijn we ook de mensen in Syrië, Tonga en Haïti niet vergeten. Onze afdelingen staan in 192 landen klaar voor mensen in nood. Zo steken we wereldwijd de handen uit de mouwen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten