zaterdag 19 maart 2022

EFSA: suikerinname moet zoveel mogelijk naar beneden

 


Beste foodwatcher,

Als je via je browser informatie zoekt over suiker kom je algauw terecht bij suikerinfo.nl, een infosite van het 'Kenniscentrum voeding en suiker'. Als consument denk je hier alle laatste feitjes over suiker te lezen. Daar lijkt het tenminste op. Want in werkelijkheid zijn het vooral héél erg rooskleurige feitjes over suiker. Het Kenniscentrum wordt immers 100% gefinancierd door Cosun Beet Company, met andere woorden: de suikerindustrie.

Het Kenniscentrum is weer volop de belangen van de suikerindustrie aan het verdedigen... En gaat zelfs zo ver om een nieuw Europees advies over de reductie van suikerinname 'misleidend' te noemen. Is dát niet juist misleidend?




Nieuw advies over suikers

Na een uitgebreid onderzoek naar suikers concludeert de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA: de inname van toegevoegde en vrije suikers moet zo laag mogelijk zijn. Een duidelijk advies voor volksgezondheidsinstanties, zoals het Ministerie van Volksgezondheid. EFSA benadrukt ook dat er inderdaad verbanden zijn tussen de inname van suikers via voeding en een reeks van gezondheidsproblemen.

Het ‘Kenniscentrum suiker en voeding’ (KSV) is het echter niet met EFSA eens. EFSA zou risicomanagers op het verkeerde been zetten en consumenten misleiden. Ook stelt het KSV: “De indruk wordt namelijk gewekt dat de inname van een zeer kleine hoeveelheid suiker al schadelijk kan zijn voor de gezondheid, terwijl het menselijk lichaam uitstekend in staat is om met suikers om te gaan in de stofwisseling.” Het KSV gaat zelfs zo ver dat het advies van EFSA zou kunnen leiden tot “gezondheidskundige neveneffecten”.




De strategieën van 'Big Sugar'

Het is niet de eerste keer dat het ‘Kenniscentrum suiker en voeding’ adviezen omtrent de risico’s van suiker tegenwerkt.

Het is de zoveelste poging van de suikerindustrie om onder het mom van een ‘kennisinstituut’ de belangen van de suikerindustrie te verdedigen, ten koste van de consument. Uit ons eerder onderzoek blijkt dat KSV dezelfde tactieken als 'Big Tobacco' gebruikt om de wetenschap over suiker te beïnvloeden. Zo ondermijnt het KSV de negatieve effecten van suiker en bagatelliseert geregeld aanbevelingen met betrekking tot suikerreductie.

Ondanks de grootschalige kritiek naar aanleiding van het rapport blijft het KSV initiatieven om de suikerinname te reduceren dwarsbomen. Zo trok het KSV in 2021 het nut van de ‘Nationale Suiker Challenge’ van het Diabetes Fonds in twijfel: een challenge om 7 dagen lang geen vrije suikers te eten en drinken. Eerdere initiatieven van het Diabetes Fonds, zoals hun ‘suikerafkickkliniek’, deden wetenschappers verbonden aan het KSV af als ‘totaal niet wetenschappelijk onderbouwd’ en een hype.


Industriefinanciering

Laat ons er geen doekjes om winden: een kennisinstituut dat 100% gefinancierd is door de suikerindustrie gaat er alles aan doen om suikerconsumptie te verdedigen. Blijkbaar is de verkoop en winst voor suikerbedrijven belangrijker dan de risico’s voor consumenten zoals tandbederf, diabetes type 2 of hartziekten.

Is het wel zo'n goed idee dat wetenschappelijke instituten of onderzoek – over omstreden producten als suiker – gefinancierd worden door de industrie? Talrijke studies wijzen uit dat wetenschapsfinanciering door de (voedings)industrie de deur wijd openzet voor beïnvloeding. Financiering door bedrijven resulteert vaak in gunstige onderzoeksresultaten voor de sponsor, leidt de aandacht af van ongunstige resultaten en biedt minder ruimte voor maatschappelijk en fundamenteel onderzoek (zoals naar eerlijke, veilige en gezonde voeding). 


Stop de uitverkoop van wetenschap

Helaas raakt wetenschappelijk onderzoek steeds meer afhankelijk van industriefinanciering. Dit is echter niet zonder risico’s en vaak alleen in het belang van marketing en niet van de samenleving: kassa krijgt voorrang op kennis.

Wil jij ook dat de uitverkoop van de voedingswetenschap stopt? Wil je volledig kunnen vertrouwen op de wetenschap? Onderteken dan ons manifest!



























Met vriendelijke groet,

Elif Stepman,
Campaigner
EFSA: suikerinname moet zoveel mogelijk naar beneden


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten