dinsdag 10 juni 2014

Museum de Fundatie

Verwacht: van gogh tot cremer

Piet van der Hem, Moulin Rouge, ca. 1908-1909, olieverf op doek, 81 x 100 cm, particuliere collectiePiet van der Hem, Moulin Rouge, ca. 1908-1909, olieverf op doek, 81 x 100 cm, particuliere collectie
Vanaf 13 september is in Zwolle de tentoonstelling ‘Van Gogh tot Cremer - Nederlandse kunstenaars in Parijs’ te zien. Centraal staat de artistieke pelgrimage van Nederlanders naar Parijs, die eind 19de eeuw op gang kwam en duurde tot en met de jaren ’50. Honderden schilders, beeldhouwers en tekenaars uit Nederland – Vincent van Gogh, Kees van Dongen, John Rädecker, Piet Mondriaan, Charlotte van Pallandt, Karel Appel, Jan Cremer en vele anderen – verbleven in die periode voor korte of langere tijd in Parijs. Waar de een zich door de stad zelf liet inspireren, richtte de ander zich op de kunst van de internationale avant-garde. Bij terugkeer naar Nederland nam iedereen in zijn werk een stukje Parijs met zich mee. Daarmee geeft de tentoonstelling  behalve een overzicht van het Nederlandse modernisme, ook een veelzijdig portret van Parijs als kunsthoofdstad van de wereld.

LOTTA BLOKKER, JAN SLUijTERS

Naast 'Van Gogh tot Cremer' dit najaar eveneens in Zwolle:  Lotta Blokker - Het Wolfsuur (30 augustus t/m 4 januari 2014) en vanaf 21 september een presentatie van 77 oorlogsprenten die Jan Sluijters tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog maakte en destijds in de Nieuwe Amsterdammer werden gepubliceerd. Sluijters, vooral bekend van zijn kleurrijke portretten van (naakte) vrouwen, liet zich in deze reeks van een heel andere kant zien, namelijk die van de maatschappijkritische kunstenaar. De litho’s zijn afkomstig uit de collectie van kunstenaar Rob Scholte en verworven door Museum de Fundatie.
De jonge beeldhouwster Lotta Blokker (Amsterdam 1980) biedt met haar project 'Het Wolfsuur' een inkijkje in de gevoelens van de slapelozen. Tien levensgrote, bronzen beelden tonen verschillende emoties die we allemaal herkennen en die we ons soms zelfs herinneren als nachtelijke, intieme confrontaties met onszelf. Naast dit werk exposeert Blokker diverse andere figuratieve sculpturen, waarin zij de ziel van de geportretteerde wist te vangen.
hours-1


Voor meer informatie over Museum de Fundatie kunt u terecht op www.museumdefundatie.nl
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen en afmelden: Klik hier.
©museumdefundatie 2014.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten