woensdag 31 januari 2024

We klagen de Nederlandse Staat aan / Greenpeace

 

F

We klagen de Nederlandse Staat aan

We staan samen met de eisers voor het Paleis van Justitie om onze dagvaarding kracht bij te zetten.
© Marten van Dijl / Greenpeace
 
Beste Brigitte,
Acht inwoners van Bonaire en Greenpeace Nederland klagen de Nederlandse Staat aan. Onze overheid heeft de verplichting om de mensenrechten van iedereen in Nederland te beschermen, maar doet dat niet voor de inwoners van Bonaire. Zij worden nog minder beschermd tegen klimaatverandering. 

Daarom dagvaarden wij vandaag de Nederlandse Staat. Dit willen we bereiken met de dagvaarding:
  • Plannen en concrete maatregelen, ontwikkeld met inwoners, om Bonaire te beschermen tegen klimaatverandering.   
  • Sneller terugdringen van de Nederlandse CO2-uitstoot. Uiterlijk 2040 moet de CO2-uitstoot van Nederland nul zijn. 
Je bent al medestander van de zaak, waarvoor veel dank! Je kunt onze zaak extra steun geven door deze mail door te sturen naar zoveel mogelijk anderen. Zodat ook zij hun handtekening kunnen zetten. Of moedig 2 vrienden aan via WhatsApp.
Ik deel de oproep via WhatsApp
Liever op een andere manier een bijdrage leveren? Voor deze zaak bouwen we op donaties van mensen zoals jij, we zijn 100% onafhankelijk. Om vrij en integer te werk te kunnen gaan, nemen we geen geld aan van bedrijven, overheden en politieke partijen. Ik draag graag bij met een donatie.

Klimaatrechtvaardigheid

Mensen op Bonaire ervaren nu al de gevolgen van de klimaatcrisis.1 De zeespiegel stijgt en hittestress neemt toe. Als de uitstoot niet flink naar beneden wordt gebracht, dreigt een vijfde van Bonaire voor het einde van de eeuw verloren te gaan aan de zee. 

Bonaire is al te lang vergeten. Voor Europees Nederland zijn er allerlei plannen en maatregelen voor bescherming tegen de stijgende zeespiegel en andere klimaatgevolgen. Maar voor Caribisch Nederland zijn die er niet. De tijd dringt. We kunnen niet anders dan naar de rechtbank stappen. 

Jouw steun is hard nodig. Door eenmalig je handtekening te zetten, laten wij aan de politiek en de rechter zien dat onze eisen op brede steun in de samenleving kunnen rekenen. 
Lees meer over de rechtszaak
1 : De impact van klimaatverandering op Bonaire.

Placeholder
Met strijdbare groet,

Danique Martis
Eiser 

Andy Palmen
Directeur Greenpeace Nederland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten