woensdag 31 januari 2024

Kijktips over voeding / Foodwatch

 




Bij Foodwatch zijn we dól op voedsel: we praten, lezen en kijken eten. Inspiratie, feiten en nieuwtjes halen we overal vandaan. Boeken, artikelen, documentaires en exposities helpen ons bij ons werk. We delen deze week graag een aantal van die inspiratiebronnen met jou.


Argos (NPO Start)

Traineert of saboteert de industrie weer eens beleidsvoorstellen ter verbetering van de volksgezondheid? Onderzoeksjournalisten van het programma Argos laten in deze aflevering zien hoe de alcoholindustrie hierbij te werk gaat. Zelfs demissionair staatssecretaris Van Ooijen gooit na jarenlang overleg, waarbij hij geen steek verder kwam, de handdoek in de ring. Wij roepen daarom ook keer op keer op deze heilloze pogingen tot zelfregulering te staken en tot stevige wetgeving te komen voor een gezonde voedselomgeving. Deze Argos-aflevering onderstreept de noodzaak daartoe.

Maar een kleine overwinning is wel het noemen waard: sinds 8 december 2023 moeten wijnproducenten de ingrediënten en voedingswaarde van hun wijn op het etiket (via QR-code) vermelden. Op etiketten van gedealcoholiseerde wijnen en wijnen onder de 10% alcohol moet ook de minimale houdbaarheid staan.




Tegenlicht (NPO Start)

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen toont ons hoe dat eruitziet in deze aflevering van het programma Tegenlicht.
In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is er ook een tentoonstelling te bezoeken met het werk van Van Lohuizen over de voedselindustrie. Gigantische opslagloodsen, verticale boerderijen en slachterijen passeren de revue via indrukwekkende foto’s en films. De tentoonstelling Food for Thought is nog tot en met 9 juni 2024 te bezoeken.


Poisoned (Netflix)

De Netflix-documentaire Poisoned onderzoekt aan de hand van interviews met deskundigen en families van slachtoffers hoe het gesteld is met voedselziektes in de VS. Dat blijkt niet best te zijn, en in Nederland is het niet veel anders. Het RIVM heeft vorig jaar geconstateerd dat voedselgerelateerde infectie-uitbraken sinds 2016 zijn verdubbeld. In 2022 zijn er 4.470 mensen ziek geworden door voedsel tegen 2.731 in 2016. Dit is deels te wijten aan onzorgvuldigheid van consumenten zelf, maar daarnaast is het niet goed gesteld met de voedselveiligheid in de voedselindustrie!




You are what you eat (Netflix)

Heel veel voedselonderzoek wordt door de industrie beïnvloed en er ontbreekt transparantie. Professor Marion Nestle van de New York University heeft een dagtaak aan het onthullen van dergelijke belangenverstrengeling. Ze schreef er ook een boek over: Unsavory Truth. De documentaire You are what you eat geeft een interessant inkijkje in hoe voedselonderzoek uitgevoerd kan worden. Bij dit experiment volgen identieke tweelingen acht weken lang een ander dieet (de één vegan, de ander omnivoor) om te zien wat voor invloed dit op hen heeft. Professor Nestle is ook in de documentaire te zien en bespreekt het op haar blog.


Zembla (NPO Start)

Wij strijden al jaren tegen glyfosaat en zijn woedend over de onlangs verlengde toestemming van de EU om het middel weer voor tien jaar te gebruiken. Het programma Zembla laat aan de hand van een actuele zaak over een bollenteler in Boterveen zien wat pesticidegebruik voor omwonenden betekent. Hoe bepaalt de overheid welke pesticiden de boer gebruiken mag? Het grootschalig gebruik leidt maatschappelijk tot steeds meer ophef. Zembla onderzoekt de risico's van pesticiden en ontdekt dat gevoelige informatie wordt achtergehouden.


Stuur ons jouw tips!

Veel kijkplezier namens het Foodwatch-team. Heb jij nog een kijk-, luister-, bezoek-, doe- of leestip voor een volgende keer, laat het me weten in een reply op deze nieuwsbrief!



Met vriendelijke groet,

Juke Fluitsma, Campaigner









Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

Documentaires voor beter (w)eten!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten