|
Deze week bracht het CBS het nieuws dat in Nederland het biologische landbouwareaal met bijna 9% is toegenomen. Geweldig bericht toch? Het klinkt of er echt iets flink verbetert: een tiende erbij. Bij Foodwatch prikken we daar natuurlijk doorheen. Kijken we naar de oppervlakte dan hebben we in Nederland maar een groei gehad van 4% naar 4,5% biologische landbouwgrond: 95,5% is dus nog steeds niet-biologisch. Als je weet dat Nederland streeft naar 15% in 2030 dan is deze trage ontwikkeling niet iets om trots op te zijn. We hebben nog krap 7 jaar om te verdriedubbelen. Dat betekent gemiddeld 26 duizend hectare per jaar, dat onder andere van intensief gifgebruik naar biologisch moet omschakelen. En dan te bedenken dat Europa voor 2030 een doelstelling van 25% heeft gesteld. De Nederlandse landbouwambities zijn al zo schaamteloos laag en dan gaan we ze ook nog eens niet halen. |
De toekomst van de landbouw |
Intensieve landbouw oefent een onhoudbare druk uit op ons milieu en onze gezondheid. Stikstofuitstoot bedreigt de biodiversiteit en pesticiden vormen een steeds groter probleem voor ons drinkwater en de gezondheid van boeren en omwonenden. Voor een gezonde toekomst van de landbouw moet Nederland gaan boeren met minder kunstmest en minder pesticiden. Volgens ons is biologische teelt niet hét enige antwoord, maar wel een van vele middelen om dichter bij deze doelen te komen. Let op: biologische teelt is nog steeds niet vrij van alle schadelijke stoffen en pesticidenvrij zegt weer niets over het gebruik van kunstmest. Foodwatch heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om helemaal pesticidenvrij te boeren en daarom voeren wij campagne om dit voor elkaar te krijgen. |
Waar ligt de macht?Bij Foodwatch zijn we ervan overtuigd dat als de politiek het laat afweten, we de oplossing in de praktijk moeten zoeken bij de machthebbers: de supermarkten. Zo’n 70 procent van het voedsel dat Nederlanders dagelijks eten, kopen ze in de supermarkt. Tussen de duizenden boeren die dat voedsel produceren, en de miljoenen consumenten die het kopen, zit een handvol supermarktketens. Supermarkten hebben dus een sleutelpositie in het voedselsysteem. Ze kunnen zowel boeren als consumenten helpen kiezen voor biologisch. Samen met denktank Questionmark zijn we een verkenning gestart naar de
prijzen van biologisch voedsel en de rol van de supermarkten. Je leest er
hier meer over: |
Brieven aan de supermarkten |
In het Actieplan Biologisch (2023) stelt het Ministerie van LNV de vraag hoe supermarkten zich kunnen inzetten op het gebied van voorlichting, schapruimte en aanbod om de markt voor biologische voeding te vergroten. Hier zien wij nog weinig van in de praktijk en daarom laten wij van ons horen. Wij eisen dat de supermarkten in actie komen. Daarom hebben wij ze deze week opnieuw een brief gestuurd met de vraag wat hun plannen zijn. Het wordt tijd dat ze hun schappen gaan vullen met producten die zonder gif zijn gemaakt, want het is geen optie om door te gaan op de huidige weg met grote winsten over de ruggen van boeren en de natuur. Wij willen dat supermarkten de boeren steunen in de omslag naar pesticidenvrij en zorgen dat deze ondernemers een eerlijke prijs krijgen. |
|
Broodnodig: graanvelden zonder gifWe richten onze pijlen vooral op al die graanvelden waar zoveel
pesticiden op wordt gespoten: tijdens de groei kunnen granen wel 4 tot 6
keer rekenen op een gifdouche die de grond en het water intrekt. De
helft van al de Europese landbouwgrond is graanteelt. Als we deze
sector weten om te schakelen is dus de helft van alle landbouwgrond van de
EU gifvrij. |
Vriendelijke groeten,
Anke Bakker |
||
Deel deze nieuwsbrief met je vrienden, familie en al je collega’s. |
De rol van supermarkten is cruciaal voor een gifvrij Europa
|
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten