dinsdag 19 april 2022

Foodwatch eist uitgebreide opheldering en hervormingen

 


Beste Brigitte,

Het is je vast niet ontgaan: we zitten weer midden in een nieuw voedselschandaal. De salmonella-uitbraak bij snoepfabrikant Ferrero die heel Europa in z’n greep houdt legt opnieuw diverse zwakke plekken van ons voedselcontrolesysteem bloot.




We zijn als consumenten weer veel te laat gewaarschuwd. Ferrero was zelf al sinds 15 december 2021 op de hoogte van de salmonellabesmetting in hun Belgische fabriek. En de eerste salmonellabesmetting is al op 21 december in het Verenigd Koninkrijk geconstateerd. Toch worden nu pas, vier maanden later, openbare terugroepingen uitgevaardigd. Foodwatch Nederland heeft Ferrero en de NVWA op 5 april nog opgeroepen om direct opheldering te verschaffen. Van Ferrero hoorden we niets en in Nederland kwam er pardoes op 6 april vanuit de NVWA een veiligheidswaarschuwing.  

De salmonellacrisis laat zien: er is een fundamentele hervorming nodig in ons systeem voor levensmiddelencontrole om dit soort gevallen in de toekomst beter te voorkomen.

Hoe kunnen producten, die kennelijk gevaarlijk voor de volksgezondheid zijn, de fabriek toch verlaten en maandenlang verkocht worden? De zoetwarenindustrie weet heel goed dat salmonella een groot probleem is bij de productie van chocolade. Als zo'n fout gebeurt, moet de bevolking onmiddellijk worden gewaarschuwd. De Ferrero-zaak toont aan: zelfcontrole en persoonlijke verantwoordelijkheid van de fabrikanten zijn niet genoeg.

Er moeten transparantieverplichtingen komen voor de autoriteiten, zodat gevallen zoals Ferrero onmiddellijk openbaar worden gemaakt. Verder moeten levensmiddelenproducenten wettelijk verplicht worden de consumenten via alle kanalen duidelijk en onmiddellijk te waarschuwen. Stille terugroepacties zonder waarschuwing richting het publiek, of versnipperde informatie zoals bij Ferrero, kunnen ernstige gezondheidsschade veroorzaken.




Diverse teruggeroepen producten van het merk Kinder

Ferrero heeft in verschillende landen over de hele wereld chocoladeproducten teruggeroepen. In Nederland gaat het om 11 producten van het merk Kinder. De terughaalactie geldt voor alle houdbaarheidsdata! Wat in mijn ogen aangeeft hoe onzeker ze van hun zaak zijn.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid, de EFSA, en de Europese gezondheidsautoriteit, het ECDC, hebben tot dusver 105 gevallen van salmonella en 29 verdachte gevallen bevestigd, de meeste daarvan onder kinderen. Een ongewoon groot aantal jonge kinderen moest in het ziekenhuis worden opgenomen, sommige met ernstige symptomen zoals bloederige diarree.

We onderzoeken, graven, controleren, onthullen. Wij zetten alles op alles om de onderste steen boven te krijgen bij voedselschandalen. Onze gezondheid staat op het spel en in dit geval vooral die van kinderen.

Wij weigeren ook om voedselgiganten hun verantwoordelijkheid te laten ontlopen.  


Fundamentele tekortkomingen in het toezicht

Wat ons betreft laat deze zaak hetzelfde patroon zien als bijna alle voedselschandalen. Of het nu gaat om listeria in vleesproducten, ethyleenoxide in ijs of paardenvlees in lasagne:

- Traceerbaarheid werkt niet: de EU verplicht fabrikanten hun producten in de hele toeleveringsketen naadloos te kunnen traceren. In de praktijk gebeurt dit niet en duurt het te lang om alle getroffen producten te identificeren.

- Reactie in plaats van preventie: terughaalacties worden vaak pas gedaan als het al te laat is en de getroffen producten al zijn gekocht en vaak ook al geconsumeerd. Het duurt dagen, weken en soms zelfs maanden voordat er een openbare waarschuwing wordt uitgegeven.

- Zelfcontrole: volgens de Europese wet moeten de fabrikanten zelf controles uitvoeren om de veiligheid van het voedsel te garanderen. Als een fabrikant ontdekt dat een levensmiddel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, is hij verplicht de bevoegde autoriteiten hiervan onmiddellijk in kennis te stellen. Maar: of en hoe dit gebeurt, is vaak onduidelijk.

- Sancties schrikken niet af: voedselschandalen worden zelden voor de rechter gebracht. Maar al te vaak komen producenten er ongestraft mee weg of met kleine waarschuwingen en betrekkelijk kleine boetes.

 




Help ons de moeilijke vragen te stellen!

Als foodwatch móeten we in actie komen. Niks doen is geen optie. Onze gezondheid staat op het spel. Wij zullen blijven strijden voor transparantie, voor duidelijke wetgeving én handhaving, en voor ons recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Maar dit kunnen we niet alleen.

We zijn onwijs blij met jouw hulp als donateur. Om onze impact te vergroten, vragen we vandaag om een extra bijdrage

Zoals je wellicht weet ontvangen we als onafhankelijke organisatie geen enkele overheidssubsidie of financiering door de voedingsindustrie. Het is dus jouw donatie die onze campagnes mogelijk maakt en ons de middelen geeft om op te treden. Dankjewel daarvoor.



Met vriendelijke groet,

Frank Lindner,
Campagneleider

DEEL DEZE NIEUWSBRIEF OP SOCIAL MEDIA:





Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp

P.S.: We strijden graag, samen met jou, voor veilig, gezond en eerlijk voedsel voor iedereen. We zijn geheel onafhankelijk, onze campagnes kosten veel tijd en geld. Jouw financiële steun is onmisbaar. Wil je overwegen wat meer te doneren? Alvast ontzettend bedankt!





Foodwatch eist uitgebreide opheldering en hervormingen


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten