maandag 4 april 2022


De Russische inval in Oekraïne heeft een schokgolf in de wereld veroorzaakt. Miljoenen levens zijn in gevaar, Oekraïne wordt verwoest, mensen leven in schuilkelders of zijn hun huis en land ontvlucht. Voor hen staat het leven zoals ze het kennen ‘on hold’. Het conflict heeft ook zijn effect op de rest van de wereld, zoals op de wereldwijde voedselvoorziening.




We moeten alles doen om een hongercrisis en een ineenstorting van het wereldvoedselsysteem af te wenden’, waarschuwt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres deze week. Naast het verwoestende effect op het leven van het Oekraïense volk, destabiliseert de aanval op Oekraïne inderdaad de voedselmarkten. Het legt de gebreken bloot van een hypergeglobaliseerd voedselsysteem; ultra-afhankelijk en zeer kwetsbaar in tijden van crisis.


En hier zien lobbyisten hun kans: ze hebben nog geen week van oorlog afgewacht om te proberen de doelstellingen voor de vermindering van pesticiden of de milieuambities van de Europese Green Deal te ondermijnen.

Hoe gaan ze te werk? Wat staat er op het spel? Welke oplossingen kan Europa bieden? Foodwatch heeft in dit artikel een uitgebreid overzicht gemaakt.


Wat kun je eraan doen?

Nieuws rondom deze oorlog komt hard binnen. Ik kan me voorstellen dat de oorlogen haar gevolgen je hulpeloos laat voelen. We weten dat het enige antwoord op deze voedselcrisis een veerkrachtiger en duurzamer model is om de wereldwijde voedselzekerheid te waarborgen.

Het is daarom van cruciaal belang om de strategieën van agro-industriële lobby's te benadrukken, ze aan de kaak te stellen en te laten zien dat andere opties mogelijk zijn. Ik noem dit, omdat hun tactiek alleen kan werken zolang wij blijven zwijgen.

Dus vandaag kan ik je alleen maar aanmoedigen om ons artikel door te sturen naar je vrienden, kennissen, familie, deel het op social media... Kortom, om iedereen te laten weten van dit ontoelaatbare lobbywerk: het is de beste manier om het tegen te gaan. Laten we zo samen hoop houden op een keerpunt in onze landbouw- en voedselsystemen. 

Alvast bedankt. Hoe meer mensen mee doen, hoe meer onze stem telt.

























Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,


Geen opmerkingen:

Een reactie posten