Beste foodwatcher,
Fijne paasdagen! Dit weekend worden er
in Nederland rond de 35 miljoen eieren gegeten.
Voor onze verse eitjes kiezen we steeds
bewuster en vaker voor biologisch, vrije
uitloop, of scharrel. Kooi-eieren worden haast
niet meer los verkocht. En dat is heel goed
vanuit dierenwelzijn.
Maar van die kooi-eieren, de meest dieronvriendelijke, zitten er alleen heel veel 'verstopt' in bewerkte voedingsmiddelen. Hoe kan het, dat we voor het ei-schap in de supermarkt de keuze hebben uit diverse pluimveesystemen die rekening houden met het welzijn van leghennen, maar op etiketten van voedingsmiddelen waar ei in zit verwerkt er wettelijk niet eens informatie hoeft te worden verstrekt over het type ei? We hebben in de uitzending van BNNVARA Kassa van 11 april uitgelegd hoe dat zit. |
|
|||||||||||||||||||||||||
Kooi-ei-surimi
Rekensommetje voor bij het
paasontbijt... Volgens het RIVM eten
Nederlanders gemiddeld 210 eieren per persoon
per jaar. Hiervan eten ze er 130 tot
140 als verse eieren, ook wel tafeleieren
genoemd. Zo’n 60 tot 70 eieren worden indirect
gegeten via bewerkt voedsel. Volgens de
Europese Commissie zit in Europa
de helft
van alle leghennen in
een
(verrijkt) kooisysteem.
Realiserend dat de handel van eieren een
internationale markt is en
rekening
houdend met de import van buitenlandse
voedingsmiddelen in de Nederlandse
supermarkten, eten
Nederlanders
naar
schatting ongemerkt
jaarlijks
tussen
de
30 tot
35
kooi-eieren per
persoon.
Eieren, en dus kooi-eieren, zitten bijvoorbeeld in producten als pasta, sauzen, koekjes, brood, biscuits en ijs. Maar ook in producten waar je wellicht niet snel ei verwacht, zoals vegetarische vleesvervangers, broodbeleg en surimi (imitatiekrab). In deze producten worden vaak kooi-eieren gebruikt. |
Verborgen kooi-eieren
Waar consumenten
geen eieren verwachten, kiezen
voedselfabrikanten
nog vaak
voor verrijkte kooi-eieren.
En die informatie staat haast nooit op het
etiket. Als
producenten kooi-eieren
Als het voor de consument duidelijk is dat er ei in het product is verwerkt, kiezen producenten wel vaak voor scharrel, vrije uitloop of biologische eieren. Zoals bij mayonaise en kant-en-klare pannenkoeken. ______________________________ |
In 2012 heeft foodwatch ook actie
gevoerd tegen kooi-eieren in voedingsmiddelen.
Ons onderzoeksrapport van toen is 'helaas' nog
altijd zeer actueel.
DOWNLOAD FOODWATCH-RAPPORT VERBORGEN KOOI-EIEREN ______________________________ |
Foodwatch wil
dat deze maas
in de Europese wet zo snel mogelijk wordt
gesloten. Maar
wachten totdat Den Haag en Brussel er een ei
over leggen
duurt
ons te lang. De echte macht ligt
bij de
fabrikanten en voedselverwerkers. We
roepen hen daarom op om
het initiatief te nemen. Zet de ei-code gewoon
op de
verpakking of
het etiket.
Maar
nog liever:
weiger om geïmporteerde
legbatterijeieren,
verrijkte kooi-eieren en
kolonie-eieren
te gebruiken. Scharrel is wat ons
betreft het
minimum voor
een beter
welzijn van
leghennen.
#KAPPENMETKOOIEISamen met BNNVARA Kassa roept foodwatch consumenten op om te helpen om een einde te maken aan kooi-eieren in levensmiddelen. Dat doen we met de hashtag #kappenmetkooiei. Fabrikanten die producten met ei maken maar dit nergens op de verpakking zetten, gaan we aanpakken. Kom je een verdachte verpakking tegen, maak duidelijke foto's en post deze op social media. Tag de producent en vermeld de naam van het product in je bericht. Vraag in je bericht/post wat voor ei er is gebruikt en/of waarom er niets over op de verpakking staat. Gebruik #kappenmetkooiei zodat wij jullie acties kunnen waarderen met likes en shares! |
|
|
Kooi-eieren 'verstopt' in bewerkt voedsel
|
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten