vrijdag 27 september 2024

Nestlé verdient boete in 1,5 uur terug… / Foodwatch

 





Vorige maand hebben we een update gegeven over de fraudezaak met mineraalwater. In dit schandaal zijn consumenten in heel Europa vele jaren geflest door Nestlé en Sources Alma. Zo blijkt ‘natuurlijk mineraalwater’ van Nestlé ruim 15 jaar gefilterd en illegaal behandeld te zijn geweest. Een lokale Franse rechtbank heeft onlangs een eerste uitspraak gedaan. De boete voor Nestlé is daarbij ronduit belachelijk te noemen.


Selectie van betrokken merken mineraalwater bij waterfraude schandaal 2024 Frankrijk


Selectie van betrokken merken in deze fraudezaak


Nestlé heeft in Frankrijk jarenlang water illegaal uit vervuilde bronnen gefilterd. Het bedrijf verkocht het vervolgens doodleuk als natuurlijk mineraalwater van onder meer hun merken Perrier, Vittel en Hépar. In Frankrijk, in Duitsland en waarschijnlijk ook in Nederland. Van het Nederlandse kantoor van Nestlé horen wij alleen niets. Dit duidelijke geval van fraude is bovendien mogelijk ook nog gevaarlijk voor onze gezondheid. Want de waterbronnen waren vervuild met onder andere resten van pesticiden, bacteriën en fecale kiemen.

Dat is nog niet alles: het bedrijf had blijkbaar ook jarenlang water illegaal opgepompt. Zonder vergunning en met het omzeilen van controles. Mediaonderzoek in Frankrijk (link opent een Frans artikel) heeft dit schandaal begin dit jaar aan het licht gebracht. Toen wij hiervan hoorden, hebben we meteen actie ondernomen. Onze collega’s van Foodwatch in Frankrijk hebben direct een rechtszaak aangespannen. Zowel tegen Nestlé als tegen de Franse autoriteiten, die veel te lang hebben nagelaten actie te ondernemen tegen de levensmiddelengigant.




99 minuten terugverdientijd

Vorige week heeft een lokale rechtbank in het Franse Epinal (waar ook de waterfabrieken van Nestlé staan) de gerechtelijke procedure gestopt - in ruil voor een boete van 2 miljoen euro voor Nestlé. Dat is natuurlijk een belachelijk laag bedrag voor zo’n giga-onderneming. Nestlé heeft in 2023 een winst geboekt van omgerekend 10,6 miljard euro. Het bedrijf heeft daarvoor slechts 99 minuten nodig om de boete terug te verdienen. In de vele jaren dat fraude gaande is geweest heeft Nestlé meer dan 18 miljard flessen ‘natuurlijk mineraalwater’ verkocht. Dit leverde ze 3 miljard euro op (link opent Engels artikel). Die boete heeft absouut geen afschrikkende werking!


Handje contantje van Nestlé?

En ook nog schandalig: de Franse rechtbank heeft Foodwatch een schadevergoeding namens Nestlé aangeboden. Als wij in ruil daarvoor de procedure zouden staken. Dat hebben we natuurlijk geweigerd (link opent Engels artikel). Integendeel: we blijven deze zaak volgen en hebben al nieuwe gerechtelijke stappen ondernomen! Nu bij de rechtbank in Parijs. Zowel tegen Nestlé als tegen de Sources Alma groep, die Cristaline produceert, het meest verkochte flessenwater in Frankrijk. Nestlé heeft tegen de wettelijke voorschriften in verontreinigd mineraalwater gedesinfecteerd met illegale methoden, zoals UV- of koolstoffilters. Sources Alma heeft zonder het te melden kooldioxide toegevoegd of gebruikte ijzersulfaat, ook beiden verboden waterbehandelingen.




In het Zwitserse hoofdkantoor klinkt waarschijnlijk hard gelach


In het licht van deze grootschalige fraude roepen wij op tot het met spoed aanstellen van een onderzoeksrechter, het beëindigen van de straffeloosheid en het opleggen van passende straffen! Wij blijven deze fraudezaak op de voet volgen.



Met vriendelijke groet,

Portretfoto van Frank Lindner campagneleider bij Foodwatch

Frank Lindner,
Campagneleider



Nestlé verdient boete in 1,5 uur terug…


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten