zondag 22 september 2024

Leugens over vrijheid, daar koopt een kip niks voor / Foodwatch

 




Ik mail je met goed nieuws!

Weet je nog dat we met Pasen een hele rits klachten hebben ingediend tegen misleidende eierdoosjes? Doosjes met blije vrije uitloopeieren, illustraties van bloemenvelden en claims over dat de kippen “lekker buiten” kunnen lopen en zich daar “heerlijk kunnen uitleven”. Terwijl er al maandenlang een ophokplicht was vanwege de vogelgriep. Die kippen zaten dus in werkelijkheid dag in dag uit binnen. We hebben gelijk gekregen van de Reclame Code Commissie dat dit pure misleiding is! 

Dit oplichter-ei is erkend voor de eierdoosjes van de Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus en Wegman (bij Dekamarkt). Bij een volgende ophokplicht mogen zij niet meer op deze manier reclame maken. Dat is een doorbraak! Wij eisen eerlijkheid over eieren: hoe was het leven van de hennen? Leugens over vrijheid, daar koopt een kip niks voor. Alleen met eerlijke informatie kunnen consumenten weloverwogen kiezen om bijvoorbeeld iets meer te betalen voor een eierdoosje of af te zien van de consumptie van eieren. 




Het eerlijke verhaal

De afgelopen jaren is het geen feest geweest voor kippen in Nederland. Sinds oktober 2020 zijn uitbraken van vogelgriep op kippenbedrijven en bij wilde vogels niet meer opgehouden. Kippen hebben vrijwel aan een stuk door opgesloten gezeten. Het is eigenlijk een wonder dat het Rijk nu al bijna vijf maanden geen ophokplicht heeft afgekondigd. Je zou elk moment weer een uitbraak verwachten. Er zitten in Nederland namelijk veel te veel kippen op elkaar gepropt en dat is vragen om moeilijkheden. Dáár moet verandering in komen: dierenwelzijn vooropstellen, in plaats van wegkijken en consumenten voorliegen. 

Ondanks deze winst zijn we er nog niet. Want door Europese regels mogen de namen “vrije uitloop” en “biologisch” blijven staan op de eierdoosjes, ook al zitten de kippen al jaren opgehokt. Wij vinden dat hier op z’n minst een disclaimer bij moet komen te staan. En wat dacht je van de Beter Leven sterren? 





Bedrieglijke sterren

Omdat dit keurmerk is verbonden aan die Europese regels blijven alle sterren overeind bij een ophokplicht. Je mag toch wel verwachten dat de Dierenbescherming zich er niet zomaar bij neerlegt dat als je de weide van de vrije uitloopkip afpakt, dat je dan ruim 90% van haar leefruimte afpakt? Dat de kippen dan geen weide van 4 vierkante meter per kip meer hebben, maar ineens in een potdichte stal zitten met minder dan een krantenpagina leefruimte: 0,1 vierkante meter per kip! Toch behouden de eieren hun sterren, alsof er niks aan de hand is, waardoor jij denkt dat die kippen een ‘beter leven’ hadden mét vrije uitloop. Zo is er dus ook geen enkele stimulans voor kippenhouders om tijdens een ophokplicht maatregelen te treffen om het leven in de stal te verbeteren.  


Meer nieuws over dieren in kooien

Wij bekommeren ons niet alleen om kippen. Veel dieren die gehouden worden voor voedselproductie verdienen een beter leven. Dat is onmogelijk in krappe kooien waar vele dieren opgehokt zitten. Vorig jaar hielpen we CIWF met een succesvol Europees burgerinitiatief om een einde aan de kooien te maken. Maar wat gebeurde er? De EU heeft dit -ondanks haar belofte hier werk van te maken- naast zich neergelegd. Daarom is CIWF naar de rechter gestapt en hebben wij een verzoek gedaan om namens de consumenten medeaanklager te worden. Afgelopen maand bleek echter dat de EU Foodwatch en vele andere organisaties weigert als mede-aanklager. Het is nu aan de rechter om te bepalen of Foodwatch gezien mag worden als sprekend voor de consumenten. Wordt vervolgd dus! Lees verder...



We hebben dus nog veel werk te verzetten. Ook nog niet al onze klachten bij de RCC tegen misleidende eierdoosjes zijn afgerond. Houd onze nieuwsbrief in de gaten over de ontwikkelingen! 



Leugens over vrijheid, daar koopt een kip niks voor


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten