dinsdag 2 augustus 2022

Afgelopen zaterdag was de eerste Suikermaxdag van het jaar!

 


Beste Brigitte,

Afgelopen zaterdag (9 juli) was de eerste Suikermaxdag van 2022. Kinderen van 4 tot 8 jaar oud hadden die dag gemiddeld hun suikerlimiet voor een heel jaar gehaald. En dat terwijl we nog iets minder dan een half jaar hebben te gaan…

Volgens advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mag maximaal 10% van je dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers bestaan. Dit zijn toegevoegde suikers plus suikers in vruchtensappen. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland volgens het RIVM gemiddeld op 19,5%, dus het dubbele! Ze krijgen dagelijks twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen... En dat terwijl de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft geconstateerd dat ze geen veilige hoeveelheid vrije suikers in ons dieet vast konden stellen, en daarom adviseert er zo min mogelijk van te consumeren.


Met de Suikermaxdag willen we aandacht vragen voor de overconsumptie van suiker in Nederland. Bijna alle leeftijdsgroepen hebben hun Suikermaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten. Over het algemeen geldt: hoe jonger, hoe eerder. De eerstvolgende groepen die aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9-13 jaar (26 juli), daarna volgen kinderen van 1-3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14-18 jaar (14 augustus). Hier moet iets aan gedaan worden!

In de onderstaande diagram kun je zien wanneer voor jouw leeftijdsgroep de Suikermaxdag valt. Hoe eerder in het jaar die valt, hoe meer suiker er wordt geconsumeerd ten opzichte van de aanbevolen hoeveelheid. 




Waarom is de suiker inname zo hoog?

Volgens het RIVM komt iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1%) en niet-alcoholische dranken (23,6%). Koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) dragen ook hun steentje bij. Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar ons suikeroverschot vandaan komt. Bewerkte producten die we kopen in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten dus vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als 'gezond', of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker! Op onze website hebben we een paar van die producten (met de hoeveelheid suiker) op een rijtje gezet.


Wat kunnen we hiertegen doen?

Willen we hiermee zeggen dat je niks meer uit de supermarkt mag eten? Nee! We willen wel duidelijk maken dat proberen om minder suiker te eten als individu een oneerlijke strijd is. Hoe is dat mogelijk wanneer het grootste deel van de producten in de supermarkt boordevol toegevoegde suikers zit, en we dagelijks met - door miljarden gefinancierde - marketing voor deze producten overstelpt worden? Zeker als ouder of verzorger wordt het je moeilijk gemaakt, wanneer bedrijven slinkse marketingtrucs gebruiken om suikerrijke producten aan kinderen te marketen.

Wij willen daarom ook benadrukken dat de verantwoordelijkheid voor het verminderen van suikerinname niet alleen bij de consument ligt, maar vooral bij voedselproducenten. En bij de overheid, die wetten en regels zou moeten opstellen die ervoor zorgen dat het beschikbare voedsel in de supermarkt gezonder wordt. De Nationale Aanpak Productverbetering zou daarvoor moeten zorgen, maar drie keer raden wie daar ook aan heeft meegewerkt... De voedselproducenten zelf! Dat stinkt naar belangverstrengeling...

Wij voeren verschillende campagnes om ervoor te zorgen dat de producten in de schappen gezonder worden en het makkelijker wordt gemaakt om gezond te eten, zoals onze campagnes voor een verbod op kindermarketing voor ongezonde producten, de invoering van een suikertaks, en het verlagen van de BTW op groenten en fruit. Onderteken onze petities en dwing samen met ons verandering af!



Hoe veel suiker zit er in jouw favoriete product?

Wij hebben een aantal producten met de hoeveelheid suiker voor je op een rijtje gezet. Kan jij raden hoe veel klontjes er in deze producten zitten? Check het op onze website!



Kellogg's Frosties






Onschuldig of niet?




Met vriendelijke groet,

Yade Cosgun,
Campaigner

Afgelopen zaterdag was de eerste Suikermaxdag van het jaar!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten