zaterdag 31 juli 2021

...het is vandaag hun Zoutmaxdag!

 

Nog geen week na de eerste 'Suikermaxdag’ van het jaar is het al tijd voor een tweede maxdag: Zoutmaxdag. Op deze dag hebben mannen tussen 31 en 50 jaar al hun jaarlijkse maximumhoeveelheid zout helemaal binnengekregen, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Verder in deze nieuwsbrief zie je welke producten wel héél erg veel zout bevatten. Kan de industrie niet wat minder driftig met het zoutvaatje strooien?




Teveel zout kan leiden tot een te hoge bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Ook nierziekten en botontkalking kunnen een gevolg zijn van te veel zout. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren. Mannen van 31-50 jaar zitten met gemiddeld 9,4 gram zout per dag (volgens de laatste cijfers van het RIVM) bijna aan het dubbele. Dus valt hun Zoutmaxdag zo ontzettend vroeg in het jaar. De gemiddelde zoutinname in Nederland is 7,3 gram per persoon per dag.






We gingen ter ere van Zoutmaxdag op onderzoek in de supermarkt, met een karretje vol zoutbommetjes als resultaat. Je hoeft maar één van deze producten op te eten, en je zit al snel aan je dagelijkse zoutmaximum. Met sommige zit je er zelfs al boven! Zoals de pizza met pepperoni en salami van Dr.Oetker. 


Opzouten met dat zout!

Doet de industrie wel genoeg om het zoutgehalte van producten naar beneden te brengen? Nee, concludeert ook nieuw onderzoek van het RIVM. Is het dan de verantwoordelijkheid van de consument? Nog eens nee, zeggen wij! Het is als consument bijna onmogelijk om in de supermarkt alle etiketten te bestuderen en de zoutgehaltes te vergelijken. Dan ben je de hele dag bezig. Stop er gewoon niet zo belachelijk veel zout in, producenten! 


We zijn het helemaal zat om steeds opnieuw te moeten concluderen dat de beloftes van de industrie over productverbetering (minder zout, vet en suiker) niet volstaan. Als vrijblijvende beloftes en afspraken falen, is het tijd om wetten te maken.

Samen met vele duizenden consumenten roept foodwatch de politiek op eindelijk wettelijke maatregelen voor een gezondere voedselomgeving te nemen. We vragen iedereen onze e-mailactie ‘Offensief voor onze gezondheid’ massaal te ondertekenen.  



Met vriendelijke groet,

Elif Stepman, campaigner














P.S.

Als de overheid wil dat consumenten de gezonde keuzemaken, moeten er eerst voldoende gezonde opties zijn. Daar blijven wij onverminderd campagne voor voeren. Steun je onze campagne (een beetje extra)?






Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten