zaterdag 31 juli 2021

De Taliban rukt op

 

Vluchtelingenwerk
Steun ons >>
Beste Brigitte,
Allereerst hopen we dat je een fijne zomervakantie in het verschiet hebt! ​​​In deze nieuwsbrief: Grote zorgen over Afghanen die Nederland nog steeds wil uitzetten naar het levensgevaarlijke land. Zorgen zijn er ook over de beperkte dienstverlening op Nederlandse ambassades, waardoor duizenden achtergebleven gezinsleden nog altijd niet naar Nederland kunnen komen. In Nederland is het ondertussen niet veel beter: door een onmogelijke bewijslast leeft een gebroken Tesfamariam uit Eritrea al zes jaar gescheiden van zijn gezin. Helaas is zijn verhaal geen uitzondering.
 
Stop uitzettingen naar Afghanistan
Nederland moet per direct stoppen met het uitzetten van asielzoekers naar Afghanistan. Nu de internationale troepen zich terugtrekken, rukken de taliban in ongekend tempo op. In het land heerst chaos en paniek: tienduizenden Afghanen sloegen de afgelopen maanden op de vlucht. Zweden en Finland zijn gestopt met uitzettingen, wij roepen de overheid op om dit voorbeeld te volgen.

Extreem geweld in Afghanistan

 
Gezinnen in de wacht bij ambassades
Duizenden achtergebleven gezinsleden - met toestemming voor gezinshereniging - kunnen nog altijd niet naar Nederland komen. De dienstverlening op ambassades in landen als Libanon en Iran is zo beperkt, dat vluchtelingen soms wel anderhalf jaar moeten wachten op een afspraak. Daardoor verblijven gezinnen noodgedwongen langer in onveilig gebied, terwijl ze al jaren van elkaar gescheiden zijn.

Wij slaan alarm

Steun jij Mo's Vierdaagse?
Voor het vierde jaar op rij wandelt VluchtelingenWerk-ambassadeur Mo Hersi de Nijmeegse Vierdaagse om geld op te halen voor vluchtelingen. Dit jaar loopt hij de Alternatieve Vierdaagse en toverde Mo een oude brandweerauto om tot een speciale koffie- en slaapbus. Daarmee rijdt hij na iedere wandeling naar zijn volgende bestemming én organiseert hij ontmoetingen tussen vluchtelingen en Nederlanders.
Steun Mo's vierdaagse >
 
Eeuwig gescheiden
Al zes jaar heeft de Eritrese Tesfamariam zijn gezin niet gezien. Door onhaalbare eisen wordt zijn gezinsherenigingsverzoek steeds afgewezen. Uit pure wanhoop betaalt hij uiteindelijk zelf voor een DNA-test. Hoewel de test bevestigt dat zijn vrouw en hij beiden ouders zijn van hun kinderen, legt de IND de uitslag toch naast zich neer. Tesfamariam: ‘Toen ik dat hoorde, ben ik gebroken.’ 

Hoe kon dit gebeuren?

Positiever over vluchtelingen  
Ontmoetingsproject Bekend maakt Bemind draagt bij aan een groter begrip voor vluchtelingen. Dat blijkt uit onderzoek naar het effect van de laagdrempelige ontmoetingen tussen vluchtelingen en Nederlanders. Zoals een scholier na afloopt vertelt: ‘Ik had nooit veel respect voor vluchtelingen, maar nu ik dit verhaal hoor begrijp ik waarom ze zijn gevlucht.’
Positiever na een ontmoeting >
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten