donderdag 27 mei 2021

 



Lees alles over ons nieuwe onthullende rapport


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Een half jaar geleden publiceerden we, mede dankzij jouw steun, een onthullend rapport over het gebrek aan transparantie van bijzonder hoogleraren voeding over hun nevenfuncties. Na intensief onderzoek onthulden we dat bijna de helft van de bijzonder hoogleraren voeding aan de Wageningen University & Research (WUR) onvoldoende transparant was. De WUR beloofde beterschap... Maar nu blijkt dat een loze belofte!



Lees hier meer






over ons onderzoek!



Wageningse voedingswetenschappers overtreden regels

Enige tijd geleden onderzochten wij of 'bijzonder' hoogleraren voeding aan Wageningen University & Research (WUR) - bekend om haar voedingsonderzoek - al hun nevenwerkzaamheden openbaar maken op hun universiteitsprofielpagina. Dit is verplicht volgens onder meer de regeling nevenwerkzaamheden van WUR.

Bijzonder hoogleraren worden voor hun 'bijzondere' leerstoel bij de universiteit gefinancierd door een derde partij. Bij deze groep is het risico op belangenverstrengeling nog groter. En transparantie dus extra belangrijk! We hebben toch het recht om te weten of een hoogleraar bijklust voor pesticidegigant BASF, Friesland Campina of Unilever? Hoe kunnen we anders waakzaam zijn voor (mogelijke) belangenverstrengeling? Transparantie is zo ongeveer het enige controlemiddel dat we hebben, nu de overheid samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven steeds verder aanmoedigt. 

We hadden wel verwacht dat een enkele hoogleraar niet volledig transparant zou zijn, maar we waren echt ontsteld over de uiteindelijke uitkomst: maar liefst de helft van de bijzonder hoogleraren voeding had hun nevenwerkzaamheden niet (allemaal) openbaar gemaakt!



De WUR beloofde beterschap....

Wij waren niet de enige die schrokken van de uitkomsten. Na aanleiding van ons rapport zijn er Kamervragen gesteld. Een reactie van de WUR bleef niet uit. De WUR heeft, naar aanleiding van het eerdere rapport van foodwatch in november 2020, het gebrek aan transparantie over nevenwerkzaamheden publiekelijk erkend. ''Foodwatch constateert echter terecht dat dit (hun nevenwerkzaamheden openbaar te maken op hun profielpagina op We@WUR) niet bij alle onderzochte buitengewoon hoogleraren was gebeurd”, aldus WUR. De universiteit beloofde hierbij ook beterschap op korte termijn: “WUR heeft alle buitengewoon hoogleraren nogmaals benaderd en dringend verzocht de tekortkomingen rond nevenwerkzaamheden in het systeem op korte termijn aan te passen!”.

Eerst zien, dan geloven! We zijn ons als echte voedselwaakhond blijven vastbijten in dit onderwerp. En onze waakfunctie is nog steeds hard nodig… Uit ons nieuwe onderzoek, een half jaar na de belofte van WUR, is gebleken dat één derde van de voedingswetenschappers nog steeds niet transparant is over hun nevenfuncties!

Foodwatch heeft opnieuw een klacht ingediend bij de ‘Commissie Wetenschappelijke Integriteit’ van WUR.Transparantie is verplícht volgens de regels omtrent wetenschappelijke integriteit. WUR moet dus niet voor een kleine verbetering zorgen, maar 100% transparantie waarborgen!  

Lees hier ons nieuwe rapport






Dankzij jouw trouwe steun kunnen we campagne blijven voeren voor onafhankelijke wetenschap – en op z’n minst transparantie hierover. Heb je ons manifest ‘Stop de uitverkoop van wetenschap!’ al ondertekend? Hoe meer handtekeningen, hoe groter onze vuist tegen ontransparante en gestuurde voedingswetenschap! 

Uiteraard hou ik je via onze nieuwsbrieven en op onze website op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen!



Met vriendelijke groet,

Nicole van Gemert,
Directeur




Deel deze nieuwsbrief op social media:



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp


P.S. We zijn ontzettend blij met jouw trouwe steun! Dankzij jouw hulp kunnen we blijven onderzoeken! Wil je ons steunen met een extra eenmalige donatie? Dat kan natuurlijk altijd. Nogmaals bedankt namens het hele team.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten